RØYKBELAGT: Politisjef Joseph Solomon sier det brenner så kraftig og det er så mye røyk, at det ikke er mulig å se himmelen.
RØYKBELAGT: Politisjef Joseph Solomon sier det brenner så kraftig og det er så mye røyk, at det ikke er mulig å se himmelen. Foto: AP

Boligområder i USA i brann etter gasseksplosjoner

Rundt 70 gasseksplosjoner har ført til at minst 39 bolighus står i brann nord for Boston i USA. En person er omkommet og minst ti er skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge lokale myndigheter har det lekket naturgass fra gassrør i forstedene Lawrence, Andover og North Andover. Innbyggerne som får strøm levert av selskapet Columbia Gas, har blitt bedt om å evakuere. Det bor til sammen 146.000 mennesker i de tre forstedene.

Minst 39 boliger står i brann, men tallet er ventet å stige.

Torsdag kveld omkom en 18 år gammel mann på sykehus. Mannen hadde sittet i en bil som ble truffet av en pipe fra et hus som eksploderte i Lawrence.

Minst ti personer er skadd, en av dem kritisk. Noen er skadd fordi de har inhalert røyk, mens andre er rammet av eksplosjonene.

Himmelen dekket av røyk

Politisjef Joseph Solomon sier det brenner så kraftig og det er så mye røyk, at det ikke er mulig å se himmelen.

En innbygger i Lawrence, Ra Nam, forteller til AP at han løp ned i kjelleren da brannalarmen gikk og fant varmtvannsbeholderen i brann. Minutter senere hørte han en kraftig eksplosjon fra nabohuset som fikk bakken til å riste. Han løp så ut i hagen, der han så en kvinne og et barn komme løpende ut av nabohuset mens kjelleren deres sto i full fyr.

STORE FLAMMER: En bygning står i full fyr etter eksplosjonene i Lawrence, Massachusetts.
STORE FLAMMER: En bygning står i full fyr etter eksplosjonene i Lawrence, Massachusetts. Foto: Reuters

Etaten for krisehåndtering i Massachusetts sier brannene er forårsaket av for høyt trykk i rørene. Columbia Gas skal være i full sving for å lette på trykket.

Selskapet hadde tidligere torsdag kunngjort at de ville gjennomføre en oppgradering av gassrørene i disse områdene, men det er ikke kjent om arbeidet hadde begynt.

8000 måtte dra

Ifølge Washington Post ble minst 8000 kunder hos Columbia Gas i regionen Merrimack, bedt om å forlate hjemmene sine umiddelbart.

– Hvis du enda ikke har evakuert, må du dra nå. Ikke vent til det begynner å brenne. Stol på oss når vi sier at det er svært utsatt dersom du velger å bli i hjemmet ditt, sa borgemester Dan River på en nyhetskonferanse.

Strømselskapet National Grid sa de kom til å kutte all elektrisitet i området for å forhindre nye gnister.

– Det ser ut som dommedag

Bare i byen Andover var det hele 35 branner, i følge CBS Boston. Alle brannene har blitt slukket, men da det stod på var det 18 branner samtidig. Minst tre personer er skadet i Andover, inkludert en brannmann og to innbyggere.

Brannmester i Andover, Michael Mansfield, sa han aldri hadde sett noe lignende gjennom hele sin 39-år lange karrière.

– Det så ut som dommedag, og en krigssone, sa Mansfield.

(©NTB / TV 2)