SMIL: Troy Deeney og Watford står med full pott etter fire Premier League-kamper.
SMIL: Troy Deeney og Watford står med full pott etter fire Premier League-kamper.

Hemmeligheten bak suksessen til Watford

Watford står med full pott etter fire Premier League-kamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Watford-Manchester United på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag fra klokken 18.30.

Liverpool, Chelsea og Watford.

W(h)atford?

Ytterst få hadde nok tippet akkurat disse tre lagene på topp i Premier League etter fire runder. Men klubben like utenfor London har overrasket. Så hva er forklaringen på den imponerende starten?

Svaret på det er ikke revolusjonerende, men det er interessant. Stikkordet er familie-klubb. Det er beskrivelsen samtlige vi snakker med i Watford bruker om klubben. En visjon som er tydelig fra første minutt vi tråkker inn på det grønne gresset på treningsanlegget deres en times kjøretur fra London.

– Hadde du giddet å hente en kopp med grønn te til meg, er du snill? Kaptein Troy Deeney kikker vennlig bort på pressesjefen i Watford. Like etter kommer en smørblid, liten dame med ut med en kopp fylt med Deeneys valg av drikke.

– Er det internasjonal pressedekning i dag? Helt fra Norge? Oi! Men jeg er ikke så god på ski altså, sier kantinedamen Nancy før hun forsvinner inn igjen. Det var visst flere briter som ville ha te.

– Det er disse fantastiske menneskene som faktisk driver denne klubben, folka på «gulvet» som man ikke ser utad, forteller Deeney.

Stemningen er svært god i Watford om dagen. På treningsfeltet sitter smilet løst.

Scenariet som utspiller seg sier mye om klubben. Den er liten målt i Premier League-målestokk, men samholdet, arbeidsinnsatsen og respekten for alle involverte står ikke tilbake for noe. I tillegg har Watford blitt enda mer fokusert på de små, men viktige, detaljene som kan gjøre en forskjell i Premier League.

– Nå drikker jeg sju kopper med grønn te hver dag. Det skal visstnok forbrenne fett, sier Deeney mens han tar en stor slurk. Etterpå forteller han videre om forandringene manager Javi Gracia har gjort etter at han kom inn dørene i januar.

– Jeg har veldig troen på å jobbe smart. Det er mange som kan sitte på kontoret en hel dag, uten å egentlig ha fått gjort noe fornuftig. Det som er viktig er å gjøre det skikkelig. Vi har for eksempel lagt om hele dietten vår før denne sesongen. Nøyaktige porsjoner, sukker kan vi bare glemme, det samme med brød. I tillegg har vi fått et helt nytt program for styrke og restitusjon. Nå venter vi bare på at yoga-rommet skal bli ferdig, sier Deeney og peker på et rom med et par gym-matter og et halvferdig gulv.

Det nye opplegget funker. Veldig bra, så langt. Watford står med tolv poeng av tolv mulige etter fire runder i Premier League. På treningsfeltet er det god energi, mye latter og lave skuldre. Nå høster de fruktene av det Deeney kaller for en «veldig god pre-season».

– Det du ser, er det du får her hos oss. Vi er ikke «fake people». Vi nyter tilværelsen for øyeblikket. Det er en skikkelig god stemning i troppen nå, men med en gang treningen starter er vi 100 prosent fokuserte og dedikerte. Og for å være helt ærlig så synes jeg vi fortjener å være der vi er på tabellen. Det høres kanskje klisjè ut, men sånn er det.

Den store, sterke spissen, som vokste opp i tøft nabolag utenfor Birmingham, er dønn ærlig. Deeney sier det som det er. Det gjør også manageren Javi Gracia når han slår seg ned for en prat. Spanjolen virker litt beskjeden, men veldig imøtekommende. Ydmyk type.

– Jeg skulle gjerne fortalt deg at jeg liker offensiv fotball, å dominere kampen og skape flere sjanser enn motstanderen. Men som regel må man tilpasse seg motstanderen og ulike kampbilder. Jeg lyver til deg om jeg sier noe annet, forteller manageren.

Filosofien til Gracia virker å stemme godt overens med klubbens. Her handler det i stor grad om kortsiktige resultater, slik det gjør hos majoriteten av klubbene utenfor topp seks. Uteblir poengene, er ikke Watford fremmed for å finne en erstatter, snarere tvert i mot. Når vi forteller Deeney at Gracia er hans 11. manager siden han kom til Watford i 2010, må kapteinen dra på smilebåndet.

– Hehe, vel... Jeg vet ikke om det sier mest om at jeg har vært her litt for lenge, eller at klubben sparker mange managere?

Men akkurat nå er Deeney veldig fornøyd med nåværende manager. Han håper Gracia blir lenge, for i følge spissen er spanjolen nøkkelen til suksessen de har hatt. Ikke bare har han lagt om trening, kost og restitusjon. Det handler vel så mye om mannen selv.

– Alle spillerne kjøper det Gracia kommer med. Vi tror virkelig på han og prosjektet hans. Manageren er ydmyk, selv på de små tingene. Han tar aldri æren for en seier ved å fortelle om hvor flink han var til å ta ut laget eller hvordan han lykkes med sin taktiske plan. Han får i stedet alt til å handle om oss. Han krever respekt, men gir det også tilbake til spillerene. Vi kan snakke med han om alt. Det er nøkkelen: han behandler oss rett og slett som menn. Gjør du noe feil, sier han i fra. Gjør du noe bra, blir du belønnet.

Gracia liker å være nær klubben sin. Selv om storbyen London ikke er langt unna, har han valgt å bosette seg i Watford. En by med rundt 90.000 innbyggere.

– Byen er litt som klubben. Den er ikke den største, men vi har begge et stort hjerte. Vi er veldig stolte over det vi har fått til, og nå føler vi at vi kan slå hvem som helst hjemme på Vicarage Road.

Se Watford - Manchester United på Sumo eller TV 2 Sport Premium på lørdag fra klokken 18.30.