FORTVILT: Gerd Irene Eiltertsen foran bilen hun solgte videre for 20.000 kroner. (Foto: TV 2 Hjelper deg)
FORTVILT: Gerd Irene Eiltertsen foran bilen hun solgte videre for 20.000 kroner. (Foto: TV 2 Hjelper deg)

Lot være å betale Gerd 20.000 for bilen – solgte den videre for 36.000

TV 2 HJELPER DEG (TV 2 ): Bruktbilselgeren mener han ble lurt av 85 år gamle Gerd da hun ikke opplyste om rust før hun solgte bilen til han. I forliksrådet fikk 85-åringen medhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I november i fjor solgte Gerd Irene Eilertsen bilen sin til Sven Jarle Knolls firma Fredriksborg Invest. Salgssummen var 20.000 kroner for bilen, en Huyndai Getz 2005-modell. I kontrakten sto det at bilen «selges som den er», men Knoll mener at Gerd burde opplyst om rust på traversen på bilen. Derfor betalte han ikke ett øre på ni måneder.

– Jeg var dum. Jeg skulle aldri latt han gå av sted med bilen uten at jeg hadde pengene i hånda. Jeg trodde ikke at han kunne gjøre sånn, sier Gerd Irene Eilertsen til TV 2 hjelper deg.

Solgt videre for 36.000 kroner

Selv om Knoll i Fredriksborg Invest klagde på kjøpet, valgte han likevel å selge bilen videre til Sandra Louise Granholt for 36.000 kroner. Han hadde reparert bilen for 2405 kroner og fått den EU-godkjent. Det var fortsatt rust på traversen, men det opplyste han ikke om.

– Nei, han sa ingenting om rust, sier Sandra Louise Granholt til TV 2 Hjelper deg.

Gerd Eilertsen bekrefter at hun visste om rustskaden på bilen da hun solgte den, men mente at Knoll som profesjonell bilmann burde kunne vurdere om bilen var verdt pengene.

– Jeg sa ikke det til ham for jeg mente han fikk gå igjennom bilen når han hadde så god kjennskap til bil, sier hun.

Knoll mener at hun burde opplyst om dette og føler seg regelrett lurt.

Sviktende helse

HELSEPLAGER: Gerd sliter blant annet med armen etter en stråleskade hun fikk under behanding for kreft. (Foto: TV 2 Hjelper deg)
HELSEPLAGER: Gerd sliter blant annet med armen etter en stråleskade hun fikk under behanding for kreft. (Foto: TV 2 Hjelper deg)

85 år gamle Gerd Irene Eilertsen hadde kjørt bil fra 1958, men i fjor sa det stopp. Hun måtte levere inn førerkortet på grunn av sviktende helse.

– Jeg brakk ryggen og har hjerteproblemer. Så det ble litt mye, forklarer hun.

Høyrearmen til Gerd Irene har også vært en utfordring bak rattet. Armen ble stråleskadet i forbindelse med kreftbehandling.

– Jeg har mye plager med den og kan ikke bruke den som en vanlig arm. Jeg har vært mye inn og ut av sykehuset for det hender at armen sprekker, og da står blodspruten, forklarer hun.

Derfor måtte Gerd selge sin 13 år gamle Huyndai Getz.

Ble tilbudt 20.000

Hun tok med bilen til verkstedet hun alltid har brukt for å selge den der. Der fant de en kostbar rustskade på bilen og ga henne følgende tilbud:

– «Vi kan gi deg 10 000 kroner», sier han på verkstedet. Men så er det en av arbeiderne der som sier til meg: «Du skal ikke se om en bruktforretning kan gi mer for den. Den er jo så fin.»

Hjemme i leiligheten ser hun gjennom lokalavisen Fredriksstad Blad for å finne ut om det er noen som kan kjøpe bilen. Der finner hun en annonse som passer som hånd i hanske.

– Så ringte jeg bilforhandleren som kom hjem til meg og så på bilen. Han sier: «Jeg kan gi deg 20.000 kroner». Også sa jeg: «Jeg vil ikke ha noen klager etterpå.»

Det står helt klart i kontrakten at hun skal få 20.000 kroner og at bilen selges som den er. Men pengene har hun ikke sett snurten av selv om hun flere ganger har ringt og etterlyst dem.

– Jeg ringer opp til ham og han sier at pengene kommer. Tredje eller fjerde gang jeg ringte, la han på.

Knoll føler seg lurt

Bilselgeren Sven Jarle Knoll i Fredriksborg Invest nekter for å ha kastet på røret.

Knoll er blitt mangemillionær på bruktbilsalg og har også tidligere vært i medienes søkelys. Flere aviser og blader har omtalt ham og i 2003 var han i TV 2 hjelper deg.

FØLER SEG LURT: Sven Jarle Knoll i Fredriksborg Invest mener det er han som har blitt lurt i saken. (Foto: Fredriksstad Blad=
FØLER SEG LURT: Sven Jarle Knoll i Fredriksborg Invest mener det er han som har blitt lurt i saken. (Foto: Fredriksstad Blad=

Hans firmaer, Autopris og Fredriksborg Handel, har hatt 33 klagesaker i Forbrukerklageutvalget siden 2012. Til sammenligning har hele bilkjeden Bilia bare 45 slike saker. Knoll mener likevel det er lite fordi han har solgt flere tusen biler.

I denne saken hevder Knoll at det er han som er blitt regelrett lurt og mener Gerd fortiet om rustskaden på bilen.

85-åringen bekrefter at hun fikk beskjed om rust fra verkstedet, men sier at hun ikke forsto omfanget. Hun mente dessuten at Knoll som profesjonell bilmann burde kunne vurdere om bilen var verdt pengene.

Knoll hevder han ringte Gerd flere ganger og at han til slutt sendte henne et brev hvor han forklarer at han må få prisavslag.

– Ikke tale om. Ikke har han ringt og ikke har jeg fått brev. Ingenting, sier Gerd.

Det er bare en liten detalj ved brevet Knoll påstår han har sendt. Det er datert etter at Knoll hadde solgt bilen videre.

Sandra Louise Granholt hadde kjøpt bilen for 36.000 kroner. Nesten dobbelt så mye som Knolls firma betalte for bilen.

Knolls firma hadde riktignok betalt 2405 kroner for å få traversen sveiset og bilen EU-godkjent før salget. Men da TV 2 Hjelper deg tar bilen med til NAF for å sjekke tilstanden, er det tydelig at det er store rustskader på traversen.

Sandra Louise Granholt og Gerd Irene Eilertsen foran bilen de begge har eid. (Foto: TV 2 Hjelper deg)
Sandra Louise Granholt og Gerd Irene Eilertsen foran bilen de begge har eid. (Foto: TV 2 Hjelper deg)

– Jeg tenker at det er trist og fælt. Når jeg ser opp her nå, blir jeg lei meg, sier Sandra Louise Granholt når hun ser på rustangrepet under bilen.

Lovet å ordne opp

I slutten mai skrev Fredriksstad Blad om rustproblemene. Etter avisoppslaget lovte Knoll å reparere traversen. Men en måned senere hadde det ikke skjedd noe. Sandra viser frem tekstmeldingene mellom henne og Knoll.

– Det er veldig lite svar og bare svar som «sjekker», «sjekker i morgen».

I løpet av sommeren hørte ikke Granholt noe fra Knoll, men i august fikk hun time hos verkstedet bare en uke etter at TV 2 hjelper deg tok kontakt med Knoll for første gang. Sandra var glad for å få byttet travers.

– Det var på tide. Det blir godt å kjøre en trygg bil, sier Sandra Granholt.

Ifølge Knoll tok det tid å skaffe ny del. Det var derfor tilfeldig at reparasjonen skjedde rett i etterkant av at TV 2 hjelper deg tok kontakt.

TV 2 hjelper deg har flere ganger kontaktet Knoll for å få ham til å stille til intervju, men det har vært umulig.

Da kravet til Gerd Eilertsen skulle opp i forliksrådet i slutten av august, håpet vi på nytt å få intervju. Men hverken Sven Jarle Knoll eller andre representanter for hans firma dukket opp. Derfor ble det en fraværsdom hvor Eilertsen vant.

Men Knoll hadde ikke vært langt unna. Han hadde gått forbi inngangsdøren på Forliksrådet, men gikk ikke inn da han så at TV 2 hjelper deg var der. Knoll ville vise at han hadde betalt 20.000 kroner og hadde sendt brev til Gerd bare noen dager før møtet.

Fikk pengene

Vi er tilbake hos Gerd Irene Eilertsen som forklarer at hun ikke hadde sjekket sin bankkonto. Derfor ble ikke møtet i forliksrådet avblåst.

For Gerd var det viktig å få pengene fra Knolls firma.

– Jeg var jo veldig glad for jeg hadde nesten sett bort i fra at jeg fikk pengene. Det jeg gjorde den dagen jeg hadde fått pengene var å kjøpe en veske, sier en beveget Gerd Irene Eilertsen.

Men Knolls firma er ikke ferdig med saken.

«Betalingen er ingen erkjennelse på at hun har krav på oppgjør», skriver Knoll i en e-post og tilføyer:

«Vi har tapt masse penger og er taperen på grunn av fru Eilertsens uredelighet».

Men Gerd Irene Eilertsen vil kanskje ikke beholde hele summen.

Den 4. september fikk TV 2 Hjelper deg ny mail fra Knoll:

«Vi postla i går en forliksklage rettet mot Gerd Irene Eilertsen for det beløp som vi har tapt ved at hun bevisst holdt opplysninger tilbake», skriver Knoll.

Knolls firma Fredriksborg Invest krever 12.102 kroner pluss saksomkostninger fra Gerd.

– Jeg kan ikke tro det er sant. Du blir så maktesløs. Du vet ikke hvordan du skal reagere, sier Gerd Irene Eilertsen den siste utviklingen i saken.