UTLÅNTE CHELSEA-PROFILER: Kurt Zouma, Michy Batshuayi og Tiemoué Bakayoko er alle utlånt fra Chelsea denne sesongen. Foto: Montasje/Scanpix
UTLÅNTE CHELSEA-PROFILER: Kurt Zouma, Michy Batshuayi og Tiemoué Bakayoko er alle utlånt fra Chelsea denne sesongen. Foto: Montasje/Scanpix

FIFA vurderer å endre lånereglene:

– Tror det vil bli mer juks

Chelsea har 40 utlånte spillere. Det vil FIFA nå ha slutt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FIFA vurderer å innføre restriksjoner på hvor mange spillere en klubb kan låne ut. Det avslører den tyske avisen Bild.

Med dagens regelverk kan klubbene låne ut et ubegrenset antall spillere. Noe for eksempel Serie A-klubben Atalanta utnytter. I skrivende stund har den italienske klubben over 70 spillere på utlån. Nå vurderer FIFA å sette en grense på kun åtte utlånte spillere.

Også Premier League-klubben Chelsea har de siste årene hatt en praksis med å hente unge spillere til en rimelig pris, for så å låne spilleren ut og senere selge for en vesentlig høyere sum.

Ifølge Bild vil det nye lovforslaget kun gjelde for spillere over 21 år.

FIFA-sjef Gianni Infantino har tidligere uttrykt at man ønsker å sette en stopper for den hyppige utlånsvirksomheten til mange av storklubbene.

Torsdag meldte FIFA at det er nedsatt et utvalg som skal utføre en grundig gjennomgang av overgangssystemet, og at den går gjennom mulige endringer av overgangssystemet på flere viktige punkter. «Blant disse er regler for mellommenn, solidaritetsutbetalinger, strømlinjeforming av overgangsutbetalinger, beskyttelse av mindreårige, leieavtaler, spillertroppers størrelse og overgangsvinduer».

– Interessant med tanke på Abramovitsj
​Noen av Chelseas største utlånte profiler i år er Tiemoué Bakayoko (AC Milan), Kurt Zouma (Everton) og Michy Batshuayi (Valencia). Listen over utlånte Chelsea-spillere teller nå hele 40 navn.

– Det er jo interessant med tanke på ryktene som verserer om at Roman Abramovitsj vurderer å selge Chelsea. Denne utlånsmodellen har jo vært en av klubbens måter å tjene penger på. Om det er Abramovitsj sitt hjertebarn, vet jeg ikke, men det har i alle fall vært en helt bevissst klubbstrategi, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

– Det kommer en Courtois og en Christensen i blant. Så er det selvsagt en haug med spillere det ikke blir noe av. De har et veldig bra nettverk og følger med på alt som skjer nedover i aldersklassene, sier Stamsø Møller.

Både Thibaut Courtois og Andreas Christensen klarte å etablere seg på Chelsea-laget etter å ha tilbragt flere sesonger på utlån.

En spiller i den andre kategorien er den 26-årige keeperen Matej Delac. Før han forlot Chelsea på permanent basis i sommer, var han faktisk den seniorspilleren som hadde vært lengst tilknyttet klubben. Og det uten å ha spilt en eneste førstelagskamp og etter å ha vært utlånt til ni (!) forskjellige klubber. Nå er han for øvrig lagkamerat med Sivert Heltne Nilsen i Horsens.

– Tror det kommer til å bli mer juks
​I italiensk fotball er også deleierskap av spillere svært vanlig. Det gjør at det kan være svært forvirrende å finne ut av hvilke klubber som faktisk eier en spiller.

– Det jeg lurer på er hvordan reglene eventuelt kommer til å ramme deleierskap. Det finnes veier rundt og triks og miks uansett. Jeg tror det kommer til å bli mer juks. Og problematikken kommer ikke til å bli borte over natten, sier TV 2-eksperten.

– Det burde være en grense på hvor mange spillere man kan ha på kontrakt. Det er ikke nødvendigvis moralsk feil å ha enormt mange spillere tilknyttet klubben. Det er bare merkelig at man kan ha så mange spillere, mener fotballeksperten.

Stamsø Møller tror ikke de foreslåtte reglene nødvendigvis vil virke etter sin hensikt.

– Jeg har ikke troen på at man blir kvitt problemet på den måten. Det finnes alltid veier rundt for de største klubbene.

Utlånte Chelsea-spillere

Keepere: Nathan Baxter (Yeovil), Eduardo (Vitesse), Jamal Blackman (Leeds) og Bradley Collins (Burton).

Forsvarere: Baba Rahman (Schalke), Jake Clarke-Salter (Vitesse), Michael Hector (Sheffield Wednesday), Tomas Kalas (Bristol City), Todd Kane (Hull), Matt Miazga (Nantes), Kenneth Omeruo (Leganes), Trevor Chalobah (Ipswich), Dujon Sterling (Coventry), Reece James (Wigan), Jay DaSilva (Bristol City), Ola Aina (Torino), Fikayo Tomori (Derby), Fankaty Dabo (Sparta Rotterdam).

Midtbane: Lewis Baker (Leeds), Bekanty Victorien Angban (Metz), Kenedy (Newcastle), Nathan (Atletico Mineiro), Josimar Quintero (Lleida Esportiu), Danilo Pantic (Partizan), Mario Pasalic (Atalanta), Ruben Sammut (Falkirk), Charlie Colkett (Shrewsbury), Jacob Maddox (Cheltenham), Kasey Palmer (Blackburn), Kyle Scott (Telstar), Mason Mount (Derby), Tiemoué Bakayoko (AC Milan), Charly Musonda (Vitesse) og Kylian Hazard (Cercle Brugge).

Angripere: Jhoao Rodriguez (Tenerife), Michy Batshuayi (Valencia), Ike Ugbo (Scunthorpe), Izzy Brown (Leeds) og Tammy Abraham (Aston Villa)