fotballstjerne tatt for promillekjøring:

TV 2-reporter drakk seg like full for å vise uaktsomheten

TV 2-reporter Mathias Skarpaas ble oppgitt over de milde sanksjonene mot Tottenham-keeper Hugo Lloris, og bestemte seg for å teste hvilken tilstand målvakten egentlig var i da han promillekjørte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se reportasjen i videovinduet øverst!

Onsdag fikk Tottenham-keeper Hugo Lloris dommen etter fyllekjøringsepisoden 24. august.

Lloris sa seg skyldig i å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand. Resultatet ble inndragelse av førerkortet i 20 måneder, samt en bot på 50 000 pund (540 000 kroner). Klubben bøtela Lloris med to ukelønner, noe som utgjør ca. 3,2 millioner kroner.

Fikk fortsette som kaptein

Den franske landslagskeeperen ble stoppet i sin Porsche ved Gloucester Place. Ifølge The Independent oppdaget politiet oppkast i bilen da Spurs-spilleren ble stoppet, og Lloris måtte hjelpes ut av bilen.

Promillemåleren viste at Lloris hadde 80 mikrogram alkohol per 100 milliliter utåndingsluft. Det tilsvarer en promille et sted mellom 1,5 og 1,8, ifølge Jørn Mørland i Norsk Folkehelseinstitutt.

Målvakten vil ikke spille lørdagens kamp mot Liverpool på grunn av en hamstringskade. Tottenham-manager Mauricio Pochettino bekreftet imidlertid på fredagens pressekonferanse at franskmannen vil fortsette som kaptein i klubben, til tross for hendelsen.

– Vil han fortsette som kaptein? Så klart. Han er den første til å angre på alt sammen. Han straffer seg selv. Vi er ikke Gud og vi kan ikke dømme folk, sier Pochettino om Lloris ifølge The Guardian.

UP-sjefen reagerer kraftig

Runar Karlsen, sjef i Utrykningspolitiet (UP), reagerer kraftig på at Lloris kjørte med en promille et sted mellom 1,5 og 1,8.

– Det er en svært høy promille. Risikoen for en ulykke øker betydelig med en så stor konsentrasjon rus i blodet. Det er et grovt lovbrudd. Han utsetter seg selv og andre for en høy risiko, sier Karlsen til TV 2.

– Det er absolutt ikke forenelig med bilkjøring. Før det første er det svært ulovlig. Han må ha drukket enorme mengder alkohol, for her er vi langt oppe på skalaen, fortsetter han.​

TV 2-reporter ble provosert – ville måle promillen selv

TV 2s reporter Mathias Skarpaas lot seg provosere over hvor lett fotballverdenen tok på Lloris' fyllekjøring. For å vise effekten av en slik promille opp mot det å kjøre bil med promillen til Lloris, drakk han seg opp til tilsvarende nivå.

Se resultatet i videovinduet øverst!

Skarpaas mener det er oppsiktsvekkende at Lloris valgte å sette seg i bilen med en slik promille.

– Jeg leser om Hugo Lloris, som til tross for at han er tatt med skyhøy promille, slipper unna med en halv ukelønn i bot og inndragelse av førerkortet i 20 måneder. Tottenham lar han beholde kapteinsbindet, manageren er mest opptatt av å glatte over det hele, og det eneste fotballfans tilsynelatende er opptatt av, er om han spiller mot Liverpool lørdag. Hallo! Fyren var dritings, han har spydd ned sin egen bil!

– Reaksjonene provoserer meg fordi mannen har gjort noe som er dritfarlig. Det er dødsfarlig, folk dør av dette! Og det er dessverre ganske så klassisk for fotball. It’s only rock ‘roll. En del av superstjernepakken. Det provoserer meg. Men kanskje handler det om mangel på bevissthet og kunnskap? Derfor har jeg lyst til å finne hva det vil si å ha en så høy promille. Hva er tilstanden - og hvilken fare utsetter du deg selv og dine medtrafikanter for?

– Det er enda sykere når man har målt det selv. Man er ute i stand til å ta vare på seg selv, og i hvert fall ikke i stand til å ta hensyn til medtrafikkanter, sier han.

Reporteren forteller dagen etter opptak at han slet med søvnen etter eksperimentet.

– I dag er formen forferdelig dårlig, innrømmer han.​

TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen håper at innslaget til Skarpaas kan bidra til å øke bevisstheten og kunnskapen rundt promillekjøring.

– Noen ganger må vi tørre å ta i bruk uvanlige virkemidler for å få leserne til å stoppe opp ved en sak. Fotballstjerner er forbilder for millioner mennesker verden over og promillekjøring er en svært alvorlig sak som kan få fatale konsekvenser. Kan vi bidra til økt bevissthet og kunnskap, den faktiske tilstanden bak de tørre, og for de fleste intetsigende tallene 1,5-1,8 promille, er det verdt forsøket, sier Vegard Jansen Hagen i TV 2.

Ville blitt kastet i fengsel i Norge

UP-sjef Karlsen forteller at kjøring i ruspåvirket tilstand er et kjempestort problem.

– Vi beregner at hver tredje eller hver fjerde person som omkommer i trafikken skyldes ruspåvirket kjøring. I tillegg er det mange som blir hardt skadet. Hvert år blir 25-30 personer drept i trafikken fordi noen kjører i fylla.

​I Norge ville Lloris blitt kastet i fengsel.

– Man mister førerretten for en god del år, mister alle forsikringsrettigheter og får en ubetinget fengselsstraff. Hvor lang tid man får i fengsel vil være en konkret vurdering som påtalemyndigheten og domstolen gjør, men det blir åpenbart en lengre ubetinget fengselsstraff i Norge med det promillenivået. Det er en svært graverende og fryktelig egoistisk handling, sier Karlsen.

Han forklarer hvordan politiet går frem ved mistanke om promillekjøring.

– Vi tar blåseprøver med alkometer og bevissikrer gjennom luft- eller blodprøver. Vi har også instrumenter som måler spytt. Det indikerer og avslører om man har inntatt medikamenter eller narkotika. Vi har effektive metoder her i landet, sier han.

Redaksjonen anmerker: TV 2 gjennomførte denne reportasjen under kontrollerte former og i henhold til norsk lovverk. Reporterens sikkerhet og helse var godt ivaretatt underveis og etter eksperimentet.