Jimmie Åkesson om konflikten med svigermoren: – Jeg har ikke sett henne siden den gang

Samboerparet er blant Sveriges mest profilerte og kontroversielle par. De har også kamper på private arenaer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partileder i Sverigedemokraterna (SD) Jimmie Åkesson og hans samboer og partifelle Louise Erixon besøker Fredrik Skavlan på premieren av Skavlan på TV 2 fredag.

Åkesson er kjent for en skarp tunge som gjør han til en kontroversiell person, og han er også kompromissløs når det kommer til noe som skjedde i egen familie noen år tilbake.

Familiekonflikt

Erixons mor, Margareta Larsson, satt i Riksdagen for SD fra 2010 til 2015. Da trakk hun seg fra partiet etter en konflikt med Åkesson og SD-ledelsen.

Hun startet opp en massasjesalong, men mottok fortsatt lønn som riksdagsmedlem, noe som faller svigersønnen tungt for brystet.

– Jeg har valgt å ikke ha noe kontakt. Jeg har ikke pratet med henne. Jeg har ikke sett henne siden den gang, sier Åkesson.

Han legger ikke skjul på at han mener hun gjorde en dårlig jobb som riksdagsmedlem, og sier måten hun forlot politikken på, ble veldig personlig for ham.

– Jeg føler hun har skjemt meg ut, sier han.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson samboeren Louise Erixon har en sønn sammen. Her er de avbildet sammen ved forrige valg i 2014. NTB scanpix
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson samboeren Louise Erixon har en sønn sammen. Her er de avbildet sammen ved forrige valg i 2014. NTB scanpix Foto: Ekstrømer, Jonas

Se hele intervjuet på Skavlan fredag klokken 21.25 på TV 2 eller på Sumo nå.

Svigemoren: – Vanskelig å uttale seg

Den svenske avisen Expressen har vært i kontakt med Larsson, som sier følgende om svigersønnens uttalelser:

– Det er vanskelig når det handler om relasjoner. Jeg har én relasjon med datteren min og en annen med han, og så går partiene og familiene inn i én og samme gruppe, og derfor blir det ganske vanskelig å uttale seg om dette. Det jeg vil si er at Jimmie og jeg ikke har hatt en bra relasjon, men Louise og jeg har alltid hatt en veldig fin relasjon, sier hun til avisen.

– For Jimmie er kanskje ikke familie like viktig som for meg, men jeg vil ikke uttale meg på noen måte som kan skade min datter Louise, fortsetter Larsson.

Vippeposisjon

Åkesson står i disse dager en politisk drømmesituasjon. SD fikk hele 17,6 prosent av stemmene ved valget i Sverige, en oppgang på 4,7 prosent siden forrige valg.

Dette setter Åkesson i en unik vippeposisjon. Han har sagt seg villig til å snakke med alle partier som kan love å gi SD reell innflytelse i politikken. Men så langt har ingen tatt imot Åkessons utstrakte - men krevende - hånd.

SD er mest kjent som et innvandringskritisk parti. Grunnsynet er nasjonalistisk og konservativt, og Åkessons ofte harde utsagn mot multikulturisme og innvandring.

– Kulturkrig

– Har dere bidratt til et polarisert Sverige?, spør Skavlan.

– Jeg tror alle har et ansvar for et polarisert Sverige. Vi sier jo ting som skiller seg fra det venstreliberale establissementet, sier Åkesson før han blir konfronterer med noe en partifelle, Mattias Karlsson, skrev på Facebook denne uken. Skavlan påpeker at det høres ut som utdrag fra en krigstale:

«... Vi har ikke valgt dette, men våre motstandere har tvunget oss inn i en eksistensiell kamp om vår kulturs og vår nasjons overlevelse. Det finnes bare to valg. Seier eller død...» står det i innlegget som ble lagt ut mandag, dagen etter valget.

Åkesson tar ikke avstand fra uttalelsen til sin partifelle:

– Det er jo sant. Det er en kulturkrig som pågår, sier han.