SUPERTALENT: Linköpings Frida Leonardsen Maanum er en av Norges mest spennende fotballspillere. Her i aksjon i Damallsvenskan mot Kopparbergs/Göteborg 8. september.
SUPERTALENT: Linköpings Frida Leonardsen Maanum er en av Norges mest spennende fotballspillere. Her i aksjon i Damallsvenskan mot Kopparbergs/Göteborg 8. september. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Frida (19) hylles av landslagsvenninnene etter hat trick i Champions League

– Jeg glemmer fort hvor ung hun egentlig er, sier landslagskaptein Maren Mjelde etter at Frida Maanum (19) herjet i Champions League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Norska supertalangen Frida Maanum, 19, visade vägen i Ukraina.»

Slik innleder den svenske storavisen Expressen sin artikkel etter at Linköping onsdag knuste Kharkiv 6-1 på bortebane i 16-delsfinalen i Champions League.

Kampens store spiller var norske Frida Leonhardsen Maanum, som med tre scoringer og to målgivende hadde en fot med i det meste av hva den svenske storklubben foretok seg.

Overfor TV 2 Sporten utdyper den offensive midtbanespilleren onsdagens enorme kamp, men påpeker samtidig viktigheten av å tenke fremover.

– Det var veldig gøy å spille. Vi fant hverandre bra offensivt, og klarte å få til et bra angrepsspill. Da er det alltid gøy å spille. Det føles bra nå, men så er det bare å omstille allerede nå til ny kamp på søndag mot Rosengård, sier Maanum til TV 2 Sporten.

Til VM forrige uke - herjet i Europa onsdag
Hat tricket er 19-åringens første i europeisk fotball, og kommer kun en uke etter at hun var med på det norske laget som kvalifiserte seg til fotball-VM i Frankrike neste sommer. En fantastisk uke, med andre ord.

– Det å komme til VM var jo først og fremst en helt utrolig opplevelse med et fantastisk lag. Det er nok det største jeg har opplevd. Og så er det jo gøy å spille klubbkamper mot utenlandske lag i Champions League. Det var gøy å spille idag, og en morsom opplevelse med laget, sier Maanum.

Landslagskapteinen: – Glemmer fort hvor ung hun egentlig er
Det nå 19 år gamle supertalentet var den store overraskelsen i fjorårets EM-tropp, da hun som 17-åring fikk sine første landskamper like før mesterskapet som endte med norsk nedtur i mesterskapet i Nederland. Nå er hun en sentral del av laget, og landslagsvenninnene hyller henne etter onsdagens bragd i Champions League.

– Det var veldig kjekt å høre om Fridas prestasjon. Hun har veldig god fysikk, et klokt fotballhode og god teknikk. Jeg har ikke sett henne score for oss ennå, men ser at hun gjør det bra for Linköping i Champions League, så det får hun gjerne bringe inn i landslaget etterhvert også, sier landslagskaptein Maren Mjelde til TV 2 Sporten.

Mjelde ble selv hvilt da hennes Chelsea enkelt vant 5-0 borte mot SFK Sarajevo i sin 16-delsfinale i Champions League onsdag. På spørsmål om hvilke steg Maanum har tatt det sist året, siden inntredenen i landslaget like før EM i fjor, svarer landslagskapteinen tydelig.

– Jeg føler jo på mange måter at Frida har vært med på landslaget veldig lenge nå, og glemmer fort hvor ung hun egentlig er. Hun er en veldig spennende spiller som kan bli veldig god, og er i et fint miljø i Sverige der hun kan utvikle seg, sier Mjelde.

Tidligere Linköping-spiller: – Hun har tatt store steg på kort tid
I det samme utviklingsmiljøet spilte i fire sesonger også landslagsvenninne Kristine Minde, før hun dro videre til den tyske storklubben Wolfsburg etter forrige sesong. Før hun dro, sikret hun seg imidlertid sammen med Maanum ligatittelen på svensk jord, og Minde har også rosende ord å komme med overfor stortalentet.

– Frida har gjort mye riktig og har tatt store steg på kort tid. Hun satte preg på landslaget allerede på sin første samling og har fortsatt å gjøre det siden. Selv om hun ikke har spilt mange år på toppnivå, har hun allerede etablert seg i startelleveren i Linköping, og det at hun nå begynner å utmerke seg i Champions League er veldig bra og sterkt gjort, sier Minde til TV 2 Sporten.

Selv spilte både hun og Caroline Graham Hansen 90 minutter da Wolfsburg vant sin første 16-delsfinale i Champions League med 1-0 borte mot Þór/KA onsdag. Bergenseren deler landslagskaptein Mjeldes rosende ord overfor Maanum.

– Hun er en teknisk spiller med et smart fotballhode. Hun har en uredd spillestil og er veldig dedikert i alt hun gjør. Det er helt opp til henne hvor god hun kan bli, sier Minde.

Graham Hansen: – Jeg har veldig tro på at Frida kan nå langt
Også Caroline Graham Hansen, som selv har spilt seg til den ypperste verdenseliten etter å ha vært vidunderbarn i ung alder, er raus i omtalen av sin landslagsvenninne og den eventyrlige utviklingen hun har hatt siden i fjor sommer.

– Hun har tatt veldig fine steg. Hun er veldig lydhør og ønsker å lære, og det ser vi også på hvor hun er i dag, sammenlignet med EM. Det er deilig å se, sier Wolfsburg-profilen til TV 2.

Også Graham Hansen trekker frem noen av de samme egenskapene som lagvenninnene når hun skal beskrive Maanums største styrker.

INTILITY-JUBEL: Caroline Graham Hansen og Frida Leonhardsen Maanum jubler sammen etter VM-kvalikkampen mot Nederland i forrige uke.
INTILITY-JUBEL: Caroline Graham Hansen og Frida Leonhardsen Maanum jubler sammen etter VM-kvalikkampen mot Nederland i forrige uke. Foto: Pedersen, Terje/NTB Scanpix

– Hun er teknisk meget sterk, godt touch på ballen, en fysikk som veldig få kan matche når hun bestemmer seg for å bruke den og en treningsiver som kommer til å bringe henne veldig langt, sammen med det å ta de riktige valgene.

– Hvor god kan hun bli?

– Det vil tiden vise. Hun har det meste som trengs. Det gjelder å holde seg skadefri, være tålmodig og jobbe hardt videre. Selv om du som ung ikke tenker at motgang kan komme, så vil den det, og det er hvordan vi takler motgang som ofte avgjør hvor langt vi når. Jeg har veldig tro på at Frida kan nå langt, sier Graham Hansen.

Tidligere har Maanum selv uttalt at Graham Hansen er hennes store forbilde. Sistnevnte ser likheter, men påpeker også at de to er forskjellige som spillertyper. Verdensstjernen Graham Hansen har uansett stor tro på sin 19-årige landslagsvenninne.

– Frida og jeg er kanskje like i den forstand at vi begge elsker fotball. Vi er veldig glad i å ha ballen og veldig gode med ball, men Frida og jeg er to forskjellige spillere. Det er viktig at hun skaper seg sin egen stil, noe hun også har gjort. Og det er dette som kommer til å ta henne langt, sier Graham Hansen.

Dette mener Maanum selv hun er blitt bedre på
Selv svarer Maanum følgende på spørsmål om hva hun føler at hun er blitt enda bedre på siden det virkelige gjennombruddet kom på seniorlandslaget i fjor sommer:

– Jeg har lært mye det siste året både i Linköping og på landslaget. Jeg føler selv at jeg har utviklet mye i mitt defensive spill og blitt råere offensivt i besluttsomhet.

– Hva er ambisjonene deres i Champions League denne sesongen?

– Vi vil jo så klart komme så langt som mulig, og fortsette å prestere mot god internasjonal motstand, avslutter Maanum.

Plassen i åttedelsfinalen virker i hvert fall så å si sikret med 6-1 å gå på forut for returen hjemme i Sverige om to uker.

PS! Torsdag skal også LSK Kvinner i aksjon i Champions League. De møter russiske Zvezda 2005 på Jessheim stadion klokken 19.00.