De første pallene med vannflasker til NATO-soldatene har ankommet Sessvollmoen
De første pallene med vannflasker til NATO-soldatene har ankommet Sessvollmoen Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

Soldater vil ikke drikke springvann – bestilte 4,6 millioner plastflasker med drikkevann

NATO-soldatene vil ikke drikke springvann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når den store NATO-øvelsen Trident Juncture ruller i gang, er det bestilt 115 flasker med kjøpevann til hver av de 40.000 soldatene. Totalt 4,6 millioner vannflasker.

Sløsing med ressurser, mener Naturvernforbundet, som mener vann fra springen burde være godt nok.

Selve øvelsen varer i litt over to uker fra 21. oktober.

En tidel av det norske flaskevannforbruket

Mye av forsyningene, blant annet drikkevann, skaffer de forskjellige NATO-landene seg i Norge.

Ifølge informasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes regner man med at det i Norge selges omtrent 20 millioner liter vann på flaske hvert år. Da tilsvarer de 4,6 millioner flaskene til NATO-øvelsen omtrent en 10-del av det norske årsforbruket av flaskevann.

Naturvernforbundet er kritisk.

– Det synes jeg er både korttenkt med tanke på miljø, og så er det jo vanvittig sløsing, sier leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg.

– Det er ikke noen grunn til å skulle bestille inn så mange flasker med vann, vi er tross alt ganske heldige i Norge som kan drikke vann fra springen. Det burde vi også kunne forvente at en del av disse soldatene kan.

Er vant til flaskevann

Forsvarets logistikkorganisasjon sier de informerer de utenlandske soldatene om at vannet fra springen i Norge både er trygt og godt. Men at de likevel vil ha flaskevann.

– I en del av de nasjonene som kommer, er man ikke vant til å drikke fra springen, snarere å kjøpe vann på butikken og i flaske, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Wold i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

– Både fordi vannet ikke smaker så godt og fordi det ikke er så trygt og godt som man er vant til her hjemme.

Og så er det praktiske årsaker.

– I en del situasjoner under denne øvelsen, er det vanskelig å løpe bort i springen og tappe vann, både fordi det kanskje ikke er en spring der og fordi det er så store mengder at det rent praktisk er vanskelig å få til. Og at dette kanskje da er en enkel løsning, sier Wold.

Erstatter pappkrus

På Jørstadmoen, hvor nærmere 700 militære utlendinger kommer for å bo og trene under NATO-øvelsen, har de også tatt flere grep for å vise seg mer miljøbevisst under den gigantiske øvelsen denne høsten.

Til alle som kommer har de bestilt opp egne krus, slik at pappforbruket skal gå ned, skriver avisa GD.

Har egen panteløsning

Forsvaret har inngått avtale med Infinitum om å samle inn igjen tomflaskene.

– Løsningene vil følge styrkene der de er og der de bor, sier Wold. Vi satser på at den løsningen sørger for at vi får inn det meste av avfallet igjen, og så må vi selvfølgelig informere styrkene som kommer godt om at dette er måten vi ønsker de skal gjøre det på.

Naturvernforbundet mener forsvaret burde gjort mer for å beregne hvor mye flaskevann som er nødvendig på øvelse ute i felt, og basert seg på springvann eller tankvann i leirene.

– 115 flasker, det er nå likevel sånn at det tallet er så vanvittig høyt per soldat, sånn at jeg tror nok dette her er mye mer enn det som handler om øvelser, det her er også latskap, avslutter Lundberg.