apple lanserte sine nye produkter i kveld:

– Dette er den mest avanserte iPhonen vi noen gang har laget

LANSERING: Phil Schiller, Apples senior visepresident for markedsføring, lanserte iPhone Xs onsdag kveld.
LANSERING: Phil Schiller, Apples senior visepresident for markedsføring, lanserte iPhone Xs onsdag kveld. Foto: Marcio Jose Sanchez/ NTB scanpix
Onsdag kveld lanserte Apple sine nye produkter på Steve Jobs Theater i Cupertino, California. Nå kommer Apple sin dyreste og største iPhone noensinne.

– Vi har tatt det til det neste nivået. Dette er den mest avanserte iPhonen vi noen gang har laget, sier Tim Cook idet han introduserte den første nye iPhonen.

Den nye iPhonen har fått navnet iPhone Xs, med en 5.8 tommer stor skjerm.

Apple lanserte også iPhone Xs Max. Denne modellen har en 6.5 tommer stor skjerm.

Denne telefonen er på størrelse med iPhone 8, bare med en større skjerm.

Begge telefonen fås kjøpt med hele 512 GB, og finnes i fargene gull, sølv og stellargrå.

Testet i øl

iPhone XS og iPhone XS Max har en ny sprut- og vannbestandighetsrangering på IP68 ned til to meter i 30 minutter og beskytter mot brus-, te- og kaffesøl i hverdagen. Under lanseringen fortalte de at de har testet produktene i mange forskjellige væsker, deriblant øl.

Under lanseringen kunne de også fortelle at Face ID nå blir raskere, og omtaler denne funksjonen som den sikreste ansiktgjenkjenningen i noen smartmobil.

Slik ser de nye iPhonene ut. IPhone Xs til venstre og iPhone Xs Max til høyre.
Slik ser de nye iPhonene ut. IPhone Xs til venstre og iPhone Xs Max til høyre. Foto: Justin Sullivan/ NTB scanpix

De nye telefonene blir utstyrt med Apples nye A12-brikke, noe som er markedets første prosessorbrikke laget med 7 nanometerteknikk.​

Xs Max får inntil 1,5 time bedre batteritid enn sin forgjenger iPhone X, mens Xs skal holde inntil 30 minutter lenger.

Også kameraet på disse modellene skal være oppgradert. Apple lover gode bilder i motlys og i andre utfordrende situasjoner. Det skal også være en dobbelt så rask kamerasensor. En ny funksjon tilbyr også justeringer av dybdeeffekten etter at bildet er tatt.

IPhonen kommer nå med mulighet for to SIM-kort. Derimot må dette støttes av operatørene, noe ingen norske operatører gjør per dags dato.

Historisk dyr

IPhone Xs og blir tilgjengelig i 64, 256 og 512 GB og har en startpris på 999 dollar. iPhone Xs Max kommer i samme størrelser, og har en startpris på 1099. Med denne startprisen, omtales Xs Max som tidenes største og dyreste iPhone noensinne.

Begge disse kan forhåndsbestilles 14. september, før de kommer i butikk 21. september.

IPhone Xr

Denne telefonen er laget av aluminium og kommer i en rekke forskjellige spreke farger. Denne iPhonen er utstyrt med ett kamera. Et 12 megapiksler vidvinkelkamera, med samme vidvinkelkamera som i Xs og Xs Max.

IPhone Xr.
IPhone Xr. Foto: Justin Sullivan/ NTB scanpix

Modellen får 90 minutter lengre batteritid enn iPhone 8 Plus, og kommer i størrelsene 64, 128 og 256 GB.

Telefonen er noe rimeligere, og har en startpris på 749 dollar. Den kan forhåndsbestilles fra og med 19. oktober og kommer i butikk 26. oktober.

iOS 12

De nye modellene kommer med iOS 12, noe som er verdens mest avanserte mobiloperativsystem ifølge dem selv. Med denne kommer nye AR-opplevelser.

Denne oppdateringen blir tilgjengelig 17. september.

Apple Watch med EKG-måler

De lanserte også deres nyeste versjon av Apple Watch, kalt Apple Watch Series 4.

Skjermene er over 30% større en de tidligere modellene. Høytalerne er redesignet som gir bedre lyd. Mikrofonen er også flyttet for å redusere ekko.

Med en ny 64-bits toskjerms prosesser og en ny GPU på innsiden skal den gå dobbelt så raskt.

Jeff Williams introduserte den nye Apple Watch Series 4. på scenen under Apples lansering.
Jeff Williams introduserte den nye Apple Watch Series 4. på scenen under Apples lansering. Foto: Marcio Jose Sanchez/ NTB scanpix

Det ble også kjent at Apple Watch nå kan detektere fall. Dersom den registrerer at du har falt, og merker at du ikke har beveget deg det siste minuttet, vil den automatisk ringe nødetaten.

Også tre nye hjertefunksjoner ble lansert. Du får en varsling dersom pulsen er for lav, kan den også registrere dersom hjerterytmen til brukeren er urytmisk.

I tillegg til dette er EKG, en elektrisk hjertesensor, blitt installert. Ved hjelp av elektroder på baksiden kan denne hjelpe deg å ta elektrokardiogram. Denne EKG-måleren har blitt godkjent av helsemyndighetene i USA. Om denne funksjonen er godkjent i Norge er fortsatt usikkert. Funksjonene med EKG-måling og uregelmessig hjerterytme vil for øyeblikket bare bli lansert i USA.

Fra fredag 14. september kan Apple Watch Series 4 (GPS) bestilles i 26 land og områder, deriblant Norge. Apple Watch Series 4 (GPS+ Cellular) kan bestilles i 16 land og områder fra samme dato, men denne kan ikke bestilles til Norge. Begge modellene kommer i butikkene fra fredag 21. september.

– Ikke overbevist​

Daglig leder i Coxit, Magnus Brøyn, syns ikke lanseringen inneholdt noen store overraskelser.

– Det var veldig som forventet. Tre telefoner ble lasert og det kom en megavariant av iPhone X. Denne vil bli dyrere enn den største iPhone X vi har i dag, forteller Brøyn til TV 2 etter lanseringen.

Hans synes at kameraets nye funksjoner er spennende, og at fotolinsen til Xr ikke er til å kimse av. Han er også godt fornøyd med deres nye funksjon med å justere dybdeskarpheten etter at bildet er tatt.

Ettersom konkurrenter som Huawei og Samsung lanserer flere mobiler i året, er han usikker på om disse oppgraderingene holder mål i lengden.

Magnus Brøyn synes lanseringen var som forventet.
Magnus Brøyn synes lanseringen var som forventet. Foto: Privat

– Kamera har blitt veldig viktig, og vi har beveget oss inn i en æra der innmaten til mobilen er av høy betydning for kunden. Gi og med at denne iPhonen skal vare i ett år, er jeg usikker hvorvidt dette kameraet kommer til å holde seg i toppen. De lover at kameraet kan fange opp 50 muskler i ansiktet. De fikk ikke meg til å smile med alle 50. Jeg er ikke helt overbevist, sier han.

De nye iPhonene skal være vanntette. Derimot advarer Brøyn folk mot å prøve ut denne funksjonen.

– Enkelte tror at de nå kan bade med mobilen og ta bilder med den under vann. Det vil jeg ikke anbefale. En liten usynlig skade på mobilen gjør at vanntettheten ikke lenger eksisterer, forteller han.

Brøyn synes det er synd at Apple ikke lanserte flere produkter. Ifølge han har de lovet å omtale flere produkter som ikke ble nevnt.

– Apple er veldig flinke til å fortelle det de vil forrtelle om, og utelukker det de har sagt de vil fortelle om. Blant annet skulle jeg ønske de hadde omtalt trådløs lading, hurtiglading, Apple TV og headset.

Ifølge Brøyn pleier Apple å ha nye lanseringer i oktober. Han tror og håper at disse produktene vil bli tatt opp da.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook