Farenivået for Veslemannen er igjen hevet til rødt grunnet store bevegelser i fjellet.
Farenivået for Veslemannen er igjen hevet til rødt grunnet store bevegelser i fjellet. Foto: Arne Rovick / TV 2

Rødt farenivå:

Beveget seg over en halv meter i døgnet

Store bevegelser ved Veslemannen og varsel om nedbør i området, gjør at NVE hever farenivået til rødt. Ni beboere evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen melder NVE at rasfaren for fjellpartiet Veslemannen er ekstrem, og bevegelsene i fjellet økte mye natt til torsdag. Ni beboere i området er nå evakuert.

– Vi har hatt veldig stor økning i bevegelsene. Torsdag morgen var hastigheten på det meste 65 centimeter per døgn. Det er mer enn vi har målt noen gang tidligere, sier geolog Lene Kristensen i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal.

Disse bevegelsene er registrert i et ganske lite område i den øvre delen av fjellpartiet. I et større område av den øvre delen av Veslemannen er bevegelsene målt til rundt 15 centimeter i døgnet. Det er likevel bevegelsene i den nedre delen som kanskje er mest interessant.

– Vi har hatt betydelig økning i den nedre delen, med en hastighet som har økt fra 3 millimeter til 2 centimeter per døgn nå. Det er den nedre delen av fjellpartiet vi følger ekstra nøye med på – den styrer om det kommer til å gå et ras – i alle fall om det vil gå et stort ras, sier Kristensen.

Stengt for trafikk

Onsdag kveld meldte NVE at farenivået ved Mannen var hevet til rødt og at ni beboere måtte evakueres for sjuende gang.

Det er stengt for trafikk mellom Dombås og Åndalsnes på grunn av økt rasfare ved fjellet Mannen.

«Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta å få avklart situasjonen», skriver Bane NOR.

Politimesteren i Møre og Romsdal innførte ferdsels- og oppholdsforbud under fjellet Mannen i Rauma kommune fra klokken 22.30 onsdag kveld.

Dette kommer frem i en pressemelding.

Ble hevet til oransje

Farenivået ble hevet til oransje tidligere onsdag ettermiddag.

– På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra onsdag kveld og natt til lørdag hever vi nå farenivået til oransje farenivå. Oransje farenivå betyr økt overvåking og forberedelse til eventuelt rødt farenivå, sier geolog Gudrun Dreiås Majala i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Onsdag begynte bevegelsene i Veslemannen, som har vært ustabilt flere ganger i år, å øke.

(©NTB / TV 2)