– Måtte trygle mor og bestemor om penger for å få beholde fingeren

Bildet til venstre viser tiltalte og offeret mens han tar ut 25.000 kroner i en butikk i Oslo i april i fjor. Bildet til høyre er tatt av politiet. Det skal vise et kutt i fingeren som han fikk mens han tryglet om å få familie til å betale løsepenger for å slippe å miste fingeren.
Bildet til venstre viser tiltalte og offeret mens han tar ut 25.000 kroner i en butikk i Oslo i april i fjor. Bildet til høyre er tatt av politiet. Det skal vise et kutt i fingeren som han fikk mens han tryglet om å få familie til å betale løsepenger for å slippe å miste fingeren. Foto: Politiet
Øvre Romerike tingrett (TV 2): To ganger på fem dager skal den unge mannen ha blitt holdt fanget og mishandlet. Til slutt måtte offerets familie skaffe løsepenger.

En 24 år gammel mann er tiltalt for ran, kidnapping og trusler. Tirsdag møtte han i Øvre Romerike tingrett.

På senvinteren i fjor ble et parti med amfetamin verdt 180.000 kroner beslaglagt. En mann i 20-årene ble stående ansvarlig for gjelden.

24-åringen, som nå er tiltalt, skal ved to anledninger ha kidnappet gjeldsofferet.

12. april skal offeret i timesvis ha blitt kjørt rundt i sin egen bil på østlandsområdet. Underveis på kjøreturen skal han ha blitt slått, truet med tortur og det skal ha blitt fremsatt trusler.

På et tidspunkt endte kjøreturen på en butikk på Bjerke i Oslo. Der ble offeret i 20-årene tvunget til å ta ut 25.000 kroner. Men det gjensto mye før gjelden på 180.000 kroner var innfridd.

Dro hjem til offerets mor

Fem dager etter bilturen på Østlandet, ble mannen i 20-årene på nytt kidnappet av 24-åringen, mener påtalemyndigheten. Offeret skal ha blitt hentet i en leilighet i Hedmark. Han var ruset da han ble kjørt sørover i en bil.

Første stopp på turen var hjemme hos offerets mor på Romerike. Der var offerets mor hjemme. Hun fikk vite at sønnen skyldte 98.000. Moren skal senere ha fått beskjed om at pengene måtte betales innen klokken tolv neste dag. Hvis ikke kunne konsekvensene blir store. Det skal ha blitt truet med å skjære av sønnens kroppsdeler.

– Først fikk jeg vite at han skyldte 98.000 kroner, og så ble han tatt med igjen. Det var helt grusomt, fortalte offerets mor da hun vitnet i retten onsdag.

Ferden gikk videre til den tiltalte 24-åringens bolig, som ligger et annet sted på Romerike.

Kuttet i fingeren

Gjeldsofferet skal ha blitt holdt fanget gjennom natten mens 24-åringen presset ham til å skaffe pengene. Offeret kontaktet moren sin en rekke ganger og tryglet henne om å ta opp et lån for å betale ham ut av situasjonen. Det gikk hun med på.

Men da oppsto et nytt problem: Det tok tid å få lånet innvilget.

Mens moren ventet på at bankens behandling, ble sønnen fortsatt holdt i fangenskap. Etter hvert som timene gikk, ble situasjonen mer og mer desperat.

I retten fortalte offeret at han gjentatte ganger ringte til moren sin. Han skrek og tryglet om å få pengene. Ved en eller flere anledninger skal gjerningsmannen ha holdt en kniv over offerets finger. Politiets bilder, som politiet har fått tilgang til, viser at gjeldsofferet kan ha blitt kuttet i fingeren.

Trusselen fra 24-åringen skal ha vært tydelig: Hvis ikke pengene kommer, mister du fingeren din.

Det ble også sendt flere SMSer fra sønnen til moren mens de ventet på pengene. Sønnen bønnfalte moren om å spørre bestemoren om penger. Han håpet at hun kunne legge ut penger mens de ventet på å få innvilget lånet. I en melding skrev han blant annet «Kan du ikke spørre bestemor? Disse gutta kødder ikke.»

Måtte betale renter

Til slutt gikk alt i orden og pengene ble skaffet til veie, men det skjedde etter tidsfristen klokken 12. Dermed hadde 24-åringen lagt på renter. Gjelden på 98.000 hadde blitt til 106.000 kroner.

24-åringen tok med seg offeret for å møte hans mor utenfor et kulturhus på Romerike. Der ble pengene overlevert og gjerningsmannen dro sin vei.

I retten torsdag sa moren at hun opplevde tiden da sønnen var i fangenskap som «helt jævlig». Moren fortalte også at hun aldri vurderte å kontakte politiet.

– Jeg visste ikke hvor han var eller noen ting. Når barna dine blir utsatt for noe sånt, så koker det fullstendig. Jeg husker knapt en klar tanke fra disse hendelsene, sier hun.

Risikerer forvaring

I 2013 ble 24-åringen, som politiet mener sto bak frihetsberøvelse, ran og pengeutpressing, dømt i en alvorlig straffesak. Blir han funnet skyldig igjen, risikerer han å få en forvaringsdom.

Statsadvokat Jens Halvard Bachke viser til at 24-åringens domshistorikk gjør det aktuelt å vurdere å legge ned påstand om forvaring.

– Hendelsene som er beskrevet i denne tiltalen er alvorlige. Det er brukt vold kombinert med alvorlige trusler for å få penger, sier Bachke.

Mannen erkjenner skyld for å ha presset offerets mor til å betale 106.000 kroner. Han erkjenner delvis straffskyld for episoden der offeret ble kjørt rundt i en bil og måtte ta ut penger. Han nekter straffskyld for den andre anklagen som handler om frihetsberøvelse.

24-åringen ønsker ikke oppmerksomhet rundt saken og mannens forsvarer, Petter Mandt, ønsker derfor ikke å kommentere saken overfor TV 2.

Advokat Petter Mandt forsvarer den tiltalte 24-åringen. Her er han avbildet i en tidligere straffesak.
Advokat Petter Mandt forsvarer den tiltalte 24-åringen. Her er han avbildet i en tidligere straffesak. Foto: NTB Scanpix

Valgte å flytte

Gjeldsofferet i 20-årene er skremt etter hendelsene han ble utsatt for.

– Jeg kjenner på en frykt når jeg ikke vet hva som kan skje når jeg går utendørs, sa mannen i 20-årene i retten.

Før vitnemålet hans onsdag, trengte han ikke å oppgi adressen sin i retten. Han har flyttet fra Romerike etter hendelsene. Mannen har hatt et rusproblem, men skal i dag være nykter.

24-åringen, som skal ha kidnappet, truet og presset mannen i 20-årene, var ifølge politiet alene om dette forholdet. Han står imidlertid tiltalt sammen med to andre. Anklagene dreier seg om et grovt ran og skadeverk.

Denne tiltaleposten behandles i retten torsdag.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook