Russlands president Vladimir Putin kommenterte Skripal-saken under en pressekonferanse i Vladivostok.
Russlands president Vladimir Putin kommenterte Skripal-saken under en pressekonferanse i Vladivostok. Foto: Donat Sorokin/TASS/NTB scanpix

Putin: Russland har identifisert de to som er siktet for Skripal-attentat

– Vi vet hvem de er, de er sivilpersoner, sier Russlands president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to mennene som britene har siktet for å ha forgiftet en tidligere russisk spion, er ifølge president Vladimir Putin ikke etterretningsagenter.

Russiske myndighetene har lenge nektet for å ha noe med giftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury å gjøre.

Tidligere i september etterlyste Storbritannia to navngitte russere som oppgis å være russiske agenter for etterretningsorganisasjonen GRU.

Britene har siktet dem for attentatet.

Politiet sier de har nok bevis til å sikte Alexander Petrov og Ruslan Boshirov for drapsforsøk på Skripal og datteren.

– Regjeringen har konkludert med at de to navngitte personene er offiserer fra den russiske militære etterretningstjenesten kalt GRU, sa statsminister Theresa May til parlamentet.

Politiet har offentliggjort en tidslinje over de to mistenkte russernes bevegelser. De var i Storbritannia kun 55 timer.

«Ingenting kriminelt»

Russerne sa først at de ikke hadde kjennskap til de to.

I forrige uke reagerte talskvinne Maria Zakharova for det russiske utenriksdepartementet med å omtale dette som beskyldninger fra britene, ifølge russiske RT.

Onsdag opplyste Putin at russiske myndigheter nå har identifisert de to som sivilpersoner.

Det er «ingenting kriminelt» med dem, sa Putin under et økonomisk toppmøte i Vladivostok. Han oppfordrer de to til selv å kontakte mediene og fortelle sin historie.

Den landskjente programlederen Sergej Briljov svarte på Putins oppfordring med å invitere de to til TV-kanalens Rossijas «lørdagsrevy»:

– I mitt studio lørdag, jeg er klar.

Både far og datter Skripal overlevde nervegiftattentatet i den engelske småbyen i mars. Skripal er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, som ble dømt til 13 års fengsel i 2006 for å ha spionert på vegne av Storbritannia.

Storbritannia la raskt skylden for attentatet på Russland og reagerte med å utvise russiske diplomater. Over 20 land fulgte etter, og totalt er 150 diplomater som antas å være spioner, kastet ut. Russland utviste et lignende antall diplomater til de respektive landene.

(NTB/TV 2)