GOD NATT: Hvilken hengekøye bør du velge? Les testen!
GOD NATT: Hvilken hengekøye bør du velge? Les testen! Foto: TV 2 Hjelper Deg

Hengekøyene som gir deg en magisk natt

TV 2 hjelper deg har testet fire hengekøyer med ekstrautstyr til turbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
En hengekøye gir en helt ny opplevelse når man overnatter ute i naturen.
En hengekøye gir en helt ny opplevelse når man overnatter ute i naturen.

Hengekøyer har blitt et veldig populært alternativ til telt, og i sommer eksploderte salget.

Snart er det høstferie og tid for turer i skog og mark, og flere vurderer å kaste seg på trenden.

Se TV 2 Hjelper deg torsdag klokken 20.30 på TV 2 eller på TV 2 Sumo

Dette er testet: Hengkøyer, rengtak og myggnetting fra House of Hygge, Sea To Summit, Hennessy og Ticket To The Moon.
Dette er testet: Hengkøyer, rengtak og myggnetting fra House of Hygge, Sea To Summit, Hennessy og Ticket To The Moon.

Magisk

To nåværende og to tidligere studenter fra Norges Idrettshøyskole har testet hengekøyer med tilhørende myggnetting og regntak (tarp).

De har testet brukervennlighet og sovekomfort, og synes det er mange fordeler med å tilbringe en natt hengende mellom to trær.

– Det er magisk å ligge i en hengekøye og se opp på stjernehimmelen, smiler Jenny Veddeng.

De andre nikker enig.

En hengekøye er enkel å ta med seg og som regel lett å henge opp. Det er også mer komfortabelt enn å ligge på et hard underlag.

Studenter fra Friluftslinja på Norges Idrettshøyskole. De har testet hengekøyene på hver sin sin firedagers tur. Jenny Veddeng, Rene H. Johnsen, Kenneth Larsen og Arnar Fonn.
Studenter fra Friluftslinja på Norges Idrettshøyskole. De har testet hengekøyene på hver sin sin firedagers tur. Jenny Veddeng, Rene H. Johnsen, Kenneth Larsen og Arnar Fonn.

Enkle å sette opp

Tre av de fire hengekøyene som har blitt testet er lette å henge opp.

Sea To Summit skårer veldig høyt på brukervennlighet. Man kan kjøpe spesiallagde stropper som festes med et klikk til hengekøyen. Myggnettingen kommer med en teltstang som man trekker igjennom taket på tvers så det blir rettet ut. Tarpen er også veldig god. Her er det mange fine justering og strammemekanismer.

– Dette er den enkleste å sette opp. Dette klarer alle, sier Arnar Fonn.

Sea to Summit. Foto: TV 2 hjelper deg/ Ingvild Bruknapp
Sea to Summit. Foto: TV 2 hjelper deg/ Ingvild Bruknapp

Sea To Summit har den dyreste utstyrspakken i testen, men den er også den som veier minst. Den ender opp med en svak femmer. Et lite minus er at den mangler oppbevaringsmuligheter inne i køya. Den når heller ikke til topps på sovekomfort.

– Den er god å sove i, men det er andre i testen som er bedre, sier Fonn.

House of hygge. Foto: TV 2 hjelper deg/ Ingvild Bruknapp.
House of hygge. Foto: TV 2 hjelper deg/ Ingvild Bruknapp.

Hengekøya til House of Hygge er også enkel å sette opp. Stroppene til selve køya er noe korte, så man er avhengig av å finne trær som står i passe lengde fra hverandre. Friluftsgjengen kunne ønske seg flere praktiske stramme- og justeringsmulighter. Tarpen er litt liten, men myggnettingen er bra. Det er fint at det er en lomme i køya, og den er god å sove i.

– Den er behagelig å ligge i. Den har nok stoff, så man ikke blir trykt sammen i ryggen, sier Jenny Veddeng.

House of hygge havner likevel nederst med en svak firer.

– Passer for alle

Ticket To The Moon er testens billigste hengekøye og den kommer best ut i testen med terningkast 5. Den er enkel å henge opp og har fine justerings- og strammemuligheter. Den har en smart løsning med en lomme i hengekøya til oppbevaring, og det er den eneste hengekøyen som har medfølgende teltplugger til tarpen.

Ticket to the moon: Testens vinner: TV2 hjelper deg/ Tv2 hjelper deg. .
Ticket to the moon: Testens vinner: TV2 hjelper deg/ Tv2 hjelper deg. .

– Denne er god og sove i og alle kan klare å sette den opp, sier Kenneth Larsen.

Det eneste studentene har å utsette på den er at klipsene til tarpen og myggnettingen er laget av tynn plastikk, og de er litt usikre på holdbarheten. Utstyrsposene kunne også vært litt mindre.

For viderekommende

Men en av hengekøyene skiller seg ut.

Hennesey Extreme Deluxe er en alt-i-et hengekøye som har fastmontert myggnetting og et regntak som følger med i posen. Det følger også med stropper til oppheng.

Men det viser seg at denne er veldig vanskelig å få opp første gangen. Knuteteknikken misforstås slik at de ikke får strammet den ordentlig.

– Dette var veldig tungvindt. Denne er for vanskelig å sette opp for folk flest, sier Fonn etter å ha hengt den opp første gang.

Hennessy: Testens beste sovekomfort. Foto:TV 2 hjelper deg/ TV 2 hjelper deg. .
Hennessy: Testens beste sovekomfort. Foto:TV 2 hjelper deg/ TV 2 hjelper deg. .

Friluftsgjengen brukte litt tid på å forstå knuta som skal brukes, men etter å ha sjekket manualen på nettet flere ganger, lærte de seg teknikken. Når man først har lært seg knuta går det mye enklere.

Slik har vi testet

Studentene har testet alle hengekøyene en natt hver. Noen har sovet uten liggeunderlag, mens noen valgte å bruke et tynt liggeunderlag i alle. Man kan gjerne bruke et tykkere underlag, slik at man får en mer rett liggestilling. Dessuten trenger man mer isolering når det er kaldt. De ble testet i juli og august og det var stort sett pent vær. Vi har ikke testet hvor godt køyene er isolert for vind eller regn.

Hennessy får minus på brukervennlighet, men et stort pluss for god sovekomfort. Køya har mye stoff som gjør at man kan sove på tvers i en tilnærmet rett sovestilling.

– Det er den absolutt beste å sove i, sier Rene H. Johnsen.

Den har også en rekke praktiske løsninger.

Eksempelvis ligger hengekøyen og myggnettingen i et slags "slangeskinn" som dras av etter at den er ferdig montert. Dette gjør at den kan henges opp i all slags vær. Den har en vaier i taket på køya hvor det henger en liten lykt og den har en oppbevaringslomme. Her kan man også henge andre ting.

Hennessy ender opp med en svak femmer. Hvis man er ofte på tur og likevel skal ha med seg tarp og myggnetting, er dette den hengekøyen friluftsgjengen anbefaler.

Ticket To The Moon

Terningkast 5. Testvinner.

Pris: Totalt- 1767 kr, XXL.

Dobbel hengekøye: 439 kr. Myggnetting: 649 kr. Tarp: 529 kr. Opphengstau: 150 kr.

Vekt: Hengekøye: 600 gr. Tarp: 660 gr. Myggnetting: 450 gr. Opphengstau: 220 gr. Totalvekt: 1930 gr.

Vurdering: Denne passer for alle. God sovekomfort og veldig enkel å henge opp. Gode stramme- og justeringsmuligheter. Pluss for medfølgende teltpluger til tarpen. Utstyrsposene kunne vært litt mindre.

Hennessy Explorer Deluxe Asym Zip

Terningkast 5.

Pris: 2599 kr. Chillout.

Totalvekt: 1428 gr.

Vurdering: Denne er testens eneste alt-i- et hengekøye. Man kan ikke bruke hengekøyen uten myggnettingen (den er fastmontert). Det kreves en spesiell knuteteknikk for ultimat oppheng.Testerne mener denne passer for litt viderekommene, Hvis man derimot lærer seg knuta, er den lett å henge opp. Hvis du allikevel skal ha med deg myggneting og tarp på tur, anbefaler de denne. Den har veldig god sovekomfort. Man ligger tilnærmet rett siden man kan ligge på tvers (det er mye stoff). Den har mange fine praktiske løsninger (som en liten lampe i taket, en oppbevaringslomme og en vaier som man kan henge ting på).

House of Hygge

Terningkast 4.

Pris: Totalt- 2397 kr, Anton Sport.

Dobbel hengekøye (inkludert opphengsbånd): 799 kr. Myggnetting: 799 kr. Tarp: 799 kr.

Vekt: Hengekøyer + stropper : 773 gr. Tarp: 440 gr. Myggnetting: 550 gr.Totalvekt: 1763 gr.

Vurdering: God å sove i. Enkel å henge opp, men den har litt korte stropper, så man er avhengig av riktig avstand mellom trærne. Friluftsgjengen kunne ønske seg flere praktiske stramme- og justeringsmulighter. Tarpen er litt liten, men myggnettingen er bra. Det er fint at det er en lomme i køya.

Sea to Summit

Pris: Totalt: 2606 kr, skittfiske.no

Dobbel hengekøye: 599 kr (kampanjepris). Myggnetting: 699 kr. (utsolgt fra leverandør.)Tarp: 1099 kr (Kampanjepris). Festestropper: 209 kr.

Vekt: . Hengekøye: 450 gr. Tarp: 330 gr. Myggnetting: 380 gr. Festestropp: 170 gr. Totalvekt: 1330 gr.

Vurdering: Veldig enkel å sette opp og justere. Mange fine praktiske løsninger. Testens dyreste, men også letteste.

Et lite minus er at den mangler oppbevaringsmuligheter inne i køya. Den er god å sove i.