Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn bruker mer enn 15 milliarder på grensehandel i løpet av et år. Et av stedene vi legger igjen penger er på Nordby Shoppingsenter ved Svinesund.

TV 2 Hjelper deg har fått to eksperter til å fylle hver sin handlevogn med de produktene de mener man sparer mest penger på å kjøpe i Sverige.

Se TV 2 Hjelper deg torsdag klokken 20.30 på TV 2 eller på TV 2 Sumo.

Penger å spare

De som skal konkurrere om å gjøre de beste kuppene er Hilde-Mari Forsling, som har en husholdning på syv personer og handler i Sverige en til to ganger i måneden og er en aktiv «harryhandler». Konkurrenten hennes er Nina Beate Paulsen, finansrådgiver i SpareBanken 1 Østlandet.

Er det praktisk erfaring eller teori som ender opp med de beste kuppene? Svaret får du nedenfor.

I handlevognen til begge damene finner vi karbonadedeig. Den har en kilopris på 44,90 svenske kroner. Kjøttdeig med lik fettprosent i Norge har en kilopris på 124,83 norske kroner. Fun Light-saft har også funnet veien opp i korga til begge. Her er det en besparelse på nesten 35 kroner, da Fun Light var på tilbud til 18,50 kroner den dagen vi handlet i Sverige.

Brus er det penger å spare på i Sverige. Og Nina Beate har gått for en firepakning med 1,5 liter.

– Denne ser jeg koster 49,90. I Norge koster det kanskje 120-130 kroner. Så her tenker jeg at jeg kanskje gjør et kupp, forteller hun.

Billigere i Norge

Et produkt som havner i vogna til Nina Beate, er en pakke Uncle Ben’s boil in bag.

– Jeg tror hjemme i Norge så koster den 39 kroner. Og her er den til 25 kroner og er på tilbud, sier Nina Beate.

Men når TV 2 hjelper deg sjekker i butikken i Norge, viser det seg at en slik pakke koster 21,90 kroner.

Nina Beate Paulsen og Hilde-Mari Forsling skal fylle hver sin handlevogn. FOTO: TV 2 hjelper deg / Chris-Erik Kristoffersen
Nina Beate Paulsen og Hilde-Mari Forsling skal fylle hver sin handlevogn. FOTO: TV 2 hjelper deg / Chris-Erik Kristoffersen

Serranokuppet

Men utenom klassikerne brus på boks, som ligger på 94,50 sek for 24 bokser, og smågodt som har en kilogrampris på 79 kr hos söta bror, så er Serrano-skinke en ting du kan spare stort på. Det samme kan du gjøre på litt mer eksklusive kjøttprodukt som andebryst, som hadde en kilogrampris på 139 SEK, og lammestek som kostet 149,90 SEK den dagen vi var i butikken.

Halve prisen

Etter endt handel viser det seg at det nesten er dødt løp mellom damene. Paulsen sparte nesten 54 prosent på å handle i Sverige denne dagen. Med andre ord halve prisen i Sverige. Hilde-Mari endte opp med å spare nesten 55 prosent på handlevognen sin.

Slik gjorde vi det:

Vi gikk på Kiwi og fant et produkt som var tilsvarende som varen kjøpt i Sverige.

Der størrelsen på produktene var ulik tok vi å regnet om prisen på det norske produktet til å være lik det svenske i størrelse.

De kjøttproduktene vi ikke fant hos Kiwi sjekket vi hos Meny, som har et større kjøttvareutvalg.

Vi betalte i svenske kroner, men regnet om SEK til NOK i sammenligningen

Dette sparer du:

PENGER Å SPARE: Oversikten viser at det er mye penger å spare på å handle i Sverige.
PENGER Å SPARE: Oversikten viser at det er mye penger å spare på å handle i Sverige.