KOMMER HERJENDE: Slik ser orkanen ut fra verdensrommet.
KOMMER HERJENDE: Slik ser orkanen ut fra verdensrommet. Foto: NASA

Heftig orkan på vei mot USA: – Forbered dere på det verste, be for det beste

Torsdag er det varslet at østkysten av USA blir truffet av den kraftige orkanen Florence. Nå evakuerer myndighetene opptil én million innbyggere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Orkanen Florence er på vei mot den sørøstlige delen av USA, ifølge amerikanske medier.

Orkanen er forventet å herje mellom Bermuda og Bahamas tirsdag og onsdag, før den melder sin ankomst i USA på torsdag.

USA today skriver at det er Nord-Carolina og Sør-Carolina som kommer til å bli truffet av orkanen torsdag.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) skriver på sine nettsider at også Virginia blir påvirket av orkanen. Ifølge dem er det også fare for kraftig flom i disse områdene.

Nærmer seg kategori fem

Det er ulike varsler om hvilken kategori orkanen vil være oppe i innen torsdag ettersom dette blir målt ulikt. Mandag kveld skriver NHC at orkanen har styrket seg til kategori fire og kan nærme seg kategori fem – den kraftigste klassifiseringen i Saffir-Simpson-skalaen, skriver Bloomberg.

Ferske prognoser viser at vindstyrken til orkanen kan nå 249 km/t innen tirsdag kveld. Det er bare tre km/t unna hastigheten som skal til for å kunne bli klassifisert som en kategori fem-orkan.

Det er imidlertid ventet at Florence vil avta noe i styrke før den treffer fastlandet, men på det tidspunktet vil den være så stor at den vil kunne føre til skader på store områder langs kystlinjen, skriver Bloomberg.

Forrige gang USA ble truffet av en kategori fem-orkan var da Andrew traff Florida med voldsom kraft i 1992. Andrew oppnådde en vindstyrke på 270 km/t og førte til massive ødeleggelser i delstaten. 63.500 hus ble ødelagt og 65 mennesker mistet livet.

NHC har ikke enda turt å gå ut med hvilken kategori de tror Florence vil nå innen torsdag. Derimot skriver de at dette blir en stor og ekstrem farlig orkan, uavhengig av dens eksakte intensitet.

Én million evakueres

Sterk vind, nedbør og stormflo vil gi store skader i området, og myndighetene i USA kommer til å evakuere opp til én million innbyggere før orkanen inntreffer.

Amerikanske CBS News skriver at det allerede nå er blitt satt opp røde flagg på strendene i de utsatte områdene. Amerikanske myndigheter fraråder folk å være i vannet, da det er store strømninger i vannet som følge av uværet.

Flere har blitt oppfordret til å sikre hjemmene sine, og ifølge CBS har lokalbefolkningen gjort klar både beredskapssett og mulige rømningsveier. Samtidig som butikkene jobber på spreng for å fylle opp med flaskevann, generatorer og nødproviant, skriver flere på Twitter at butikkhyllene er helt tomme.

Guvernøren i Sør-Carolina, Henry McMaster, oppfordrer alle til å forberede seg på orkanen, og har i følge NTB nå besluttet å sende ut orde om evakuering til opptil én million innbyggere. Han ber også alle følge med på de oppdateringene som blir gitt.

– Forbered dere på det verste, be for det beste, sier McMaster til USA Today.

Fox News skriver at den amerikanske marinen har gitt ordre til 30 skip, som til vanlig er stasjonert i delstaten Virginia, om å dra til sjøs for å unngå orkanen.

Flere orkaner

Florence er en av tre orkaner som herjer over Atlanterhavet, sammen med orkanene Helene og Isaac.

Albertsen forteller til TV 2 at orkanen Helene vil gå nordover Atlanteren. Hun tror at orkanen vil komme opp i kategori to, og at den ikke vil ha ha noen innvirkninger på land.

Derimot vil orkanen Isaac trolig være en trussel mot Karibien senere denne uken.

– Denne orkanen forventes å komme opp i kategori 1. Det forventes at det kan gi kraftig vind, strømbrudd, flom og jordskred, forteller Albertsen.

KOMMER HERJENDE: Florence, Helene og Isaac avbildet fra verdensrommet. Foto: NASA
KOMMER HERJENDE: Florence, Helene og Isaac avbildet fra verdensrommet. Foto: NASA

Også orkanen Olivia herjer øst for Hawaii. Den beveger seg vestover mens den gradvis svekkes. Den er ventet å krysse Hawaii som en tropisk storm sent tirsdag og onsdag. Det er ventet mye nedbør og vind som potensielt kan skape problemer som strømbrudd og flom.