Olavs geniale idé ble superpopulær – så møtte han veggen

– At jeg fikk gjøre det til virkelighet var helt fantastisk, sier Olav Helland (31).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig viktig for meg å bli sett på som et helt menneske, og ikke bare blir definert av diagnosen min.

Olav Helland (31) var ti år gammel da han fikk diagnosen Asperger syndrom.

I 2013 var han ferdig med høyskolestudiene og begynte å jobbe, men etter noen år møtte han veggen og ble så syk at han måtte flytte hjem.

Laget egen linje

Før han ble syk jobbet han som lærer ved Buskerud Folkehøyskole. Der hadde han selv ideen til en helt ny dataspillinje som han startet opp

– Det å få sjansen til å ta en sånn idé som startet oppi hodet mitt, og gjøre til noe virkelig, var helt fantastisk, smiler han.

Dataspillinjen ble så populær at alle plassene på skolen ble fylt opp. Flere folkehøyskoler har valgt å følge i Buskerud Folkehøyskoles fotspor.

Men ikke alt var en dans på roser.

– Det var da jeg begynte som lærer for det første kullet det begynte å bli vanskelig, innrømmer han.

Olav hadde vært arbeidsledig en stund da TV 2-programmet «Alle i arbeid!» startet opptakene sine. Men etter iherdig innsats de månedene programmet ble spilt inn, ble Helland tilbudt et tre måneders-engasjement hos Avinor. Engasjementet ble forlenget med ytterlige tre måneder.

– Jeg fullførte prosjektet og kontrakten min hos Avinor, men endte ikke opp med å få en fast stilling. Det å jobbe der var en veldig lærerik opplevelse, samtidig som det også var ganske utfordrende. Det å sitte fra ni til fire og utvikle software i et åpent kontorlandskap var nok ikke helt jobben for meg uansett. Så nå tar jeg med meg erfaringen derfra og ser etter nye muligheter, forteller han til TV 2.

Bilder på utstilling

Pengene han tjente i Avinor har blitt brukt til nytt fotoutstyr. Foto er en interesse Helland setter høyt.

– Fotografdrømmen lever i beste velgående. Siden jeg sluttet i Avinor har jeg brukt mye av tiden min på ulike fotoprosjekter og jeg føler at jeg har utviklet meg mye som fotograf, sier han.

Så seriøst er det at han har blitt invitert til å stille ut bildene sine.

– I november har jeg blitt invitert til å stille ut noen av bildene mine på den internasjonale autismekonferansen i Skive i Danmark. Det gleder jeg meg veldig til. Håpet er å kunne tjene nok penger på foto slik at jeg får hjulene til å gå rundt. Jeg er ikke spesielt flink til å markedsføre meg selv, så kanskje oppmerksomheten jeg får gjennom TV-serien kan gjøre det litt lettere, smiler han lurt.

Ligger ikke på latsiden

De siste ukene har han vært på høstlanseringen til TV 2 i Bergen og møtt arbeids- og sosialministeren til debatt i «God morgen Norge». Helland ligger så absolutt ikke på latsiden.

– De siste årene har jeg vært med på å bygge opp Foreningen Spekteret, som er en brukerorganisasjon for voksne på autismespekteret. Jeg synes det er veldig meningsfullt å bruke erfaringen min til å hjelpe andre som sliter med de samme tingene som meg, og jeg kunne godt tenkt meg å arbeide med akkurat det i en fast jobb. Derfor har jeg søkt meg inn på erfaringsskolen, som er et nytt kurstilbud fra Oslo kommune for mennesker som ønsker å jobbe som erfaringseksperter eller erfaringskonsulenter i kommunale helsetjenester, forklarer han.

DRØMMER OM USA: Therese Frøyna Burum. (FOTO: TV 2)
DRØMMER OM USA: Therese Frøyna Burum. (FOTO: TV 2)

– Jeg begynte på kurset i forrige uke og jeg er veldig fornøyd så langt. I forbindelse med kurset skal jeg neste uke begynne å jobbe i praksis i Helseetaten i Oslo, og det kommer til å bli veldig spennende, avslutter han.

To uker igjen

Therese Frøyna Burum (23) fikk diagnosen Asperger syndrom da hun var sju år gammel. Hun hadde aldri hatt jobb da hun ble med i «Alle i arbeid».

– Jeg føler det blir feil å leve på de som jobber hver dag når jeg vet at jeg også kan jobbe. Jeg er redd for å falle utenfor samfunnet, sier hun.

I programmet ser vi at hennes utrolige tegnetalent gjør at hun blir tilbudt en jobb hos dataspillfirmaet Black Book. Der har hun tilbrakt det siste året.

– Jeg har fremdeles to uker igjen av arbeidstreningsplassen der. I løpet av året har jeg fått erfare hva som kreves i en spillproduksjon og har bidratt med masse grafikk for et kommende internasjonalt produkt. Nå føler jeg meg klar til å prøve meg på ordinært arbeid, gjerne innen 3D filmproduksjon, forteller hun til TV 2.

Drømmer om USA

I januar flyttet Therese og moren inn i en splitter ny leilighet, og nå sparer hun til sin egen leilighet. I august var hun i Bergen på høstlanseringen til TV 2. Hun holder øynene åpne etter nye og spennende muligheter. Drømmen er å studere i USA.

Å være med i «Alle i arbeid» ser hun på som en god opplevelse.

– Jeg har invitert nærmeste familie og noen gode venner, og gleder meg til å se episoden sammen med dem. Det viktigste jeg har lært er å tørre å prøve og ikke gi meg før jeg får det til, avslutter 23-åringen.