#

2SITERT

Derfor er Åkesson i drømmeposisjon

STOCKHOLM 20180909Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm.Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040
STOCKHOLM 20180909 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040 Foto: Anders Wiklund/tt
Borgerlig makt går nå gjennom Sverigedemokraterna. Valget i Sverige er «stang inn» for Jimmie Åkesson og hans omstridte parti.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverigedemokraterna gjorde det ikke så godt som målingene antydet. Men partileder Jimmie Åkesson bør riste av seg det som er av skuffelse, først som sist.

Siden de rødgrønne ser ut til å bli større enn den borgerlige Alliansen, blir veien frem til borgerlig regjering uten støtte fra SD lang og kronglete – eller helt umulig. Det er knapt tenkelig at Moderat-leder Ulf Kristersson kan danne regjering uten en eller annen velsignelse fra SD-leder Jimmie Åkesson.

Men hvilken regjering får Sverige etter dette valget? Hver sjette svenske har stemt på Sverigedemokraterna. Partileder Jimmie Åkesson er villig til å slippe frem en borgerlig regjering uten at han selv deltar, men han vil naturlig nok ha politisk gjennomslag. Det er derimot utenkelig for to av de borgerlige partiene å gi SD så mye som en finger på rattet.

Det er nå det virkelige politiske dramaet starter i nabolandet vårt. Ingen vet hvor dette maktspillet kommer til å ende. Det blir en lang høst med krevende forhandlinger, kanskje flere regjeringsdannelser, før svenskene til slutt ender opp med en noenlunde styringsdyktig regjering eller i ytterste konsekvens sendes ut i politisk krise og nyvalg.

Det er egentlig ikke mulig å se for seg noen alternativer uten at det ryker noen klare valgløfter her eller der. Det kommer til på lukte svidd valgflesk over Sverige lenge. Her er fire mulige utfall av svenskenes kaos-høst:

1. Den borgerlige Alliansen overtar

Dert er et klart flertall for høyresiden i svensk politikk. Både den borgerlige Alliansen (bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna) og Sverigedemokraterna (SD) har lovet sine velgere å kaste Stefan Löfven som statsminister.

Det skal være en statsministeravstemning i riksdagen ganske snart. Og der vil Löfven få flertall mot seg. Så starter forhandlingene i Riksdagen. Det er fullt mulig at Moderat-leder Ulf Kristersson får i oppdrag å danne regjering. Utfordringen hans er å få statsbudsjettet gjennom Riksdagen i desember. Siden de rødgrønne har flere mandater enn de borgerlige, må Kristersson da ha aktiv støtte fra Sverigedemokraterna.

Det vil smerte for Liberalerna og Centerpartiet å gi SD en hånd på rattet. De har garantert sine velgere at de ikke vil ha noe som helst med SD å gjøre, men de har også lovet å kaste Löfven. Det kan fort ryke noen valgløfter i høst.

2. De rødgrønne fortsetter

Den parlamentariske situasjonen i Sverige er veldig lik den situasjonen vi har hatt i de fire siste årene. Den rødgrønne blokken er større enn den borgerlige firepartialliansen. Så lenge Alliansen nekter å forholde seg til SD, kan Löfven i realiteten fortsette å styre som han har gjort i inneværende periode.

3. Moderaterna og Kristdemokraterna danner regjering

Moderaterna og Kristdemokraterna har på langt nær vært like avvisende til SD, som de to andre borgerlige partiene. En slik regjering kan se dagens lys hvis de får aktiv aktiv støtte fra SD og eventuelt slags passiv støtte fra Liberalerna (L) og Centerpartiet (C).

Det vil si at SD forhandler statsbudsjett med regjeringen og stemmer for det, mens L og C legger ned sine stemmer eller stemmer for sine egne primære budsjetter og forslag i Riksdagen. De rødgrønne har nemlig færre mandater enn de tre partiene M, KD og SD, som dermed i teorien kan styre fordi da vil være største blokk.

4. Stefan Löven styrer med støtte fra Liberalerna og/eller Centerpartiet

Statsminister Stefan Löfvens kongstanke er å bryte opp blokkdelingen av svensk politikk. Han har hatt det som ambisjon i fire år, uten å ha lykkes til nå. Men det ene mandatet som de rødgrønne leder med mot Aliansen (144 mot 143 riksdagsmedlemmer), kan bli avgjørende for at drømmen hans kan realiseres. Hvis det tilspisser seg på borgerlig side, kan det ende slik,

Alle disse fire alternativene virker på hver sin måte usannsynlige. Hvis du legger frem disse alternativene for svenske politikere nå, vil ingen av dem skape begeistring hos et flertall i Riksdagen. Men hvis situasjonen tilspisses i høst, og den regjeringen som legger frem sitt forslag til statsbudsjettet blir nedstemt, kan det gå mot nyvalg i Sverige på nyåret. Og nyvalg er risikosport for en rekke partier.

I en situasjon hvor Sverige står på randen av politisk kaos, er det ikke utenkelig at Jimmie Åkesson til slutt gir etter og slipper frem en borgerlig regjering, selv uten at han får være med. På den måten kan han fortelle en historie om at han tar ansvar for at Sverige skal få en ny og noenlunde stabil regjering. Han kan sette landets beste foran seg selv.

Ingen utenkelig tanke, siden Åkesson og hans Sverigedemokraterna sikter høyere enn dagens 17,6 prosent. De har tatt mål av seg å bli Sveriges største parti på sikt. Åkesson har sånn sett god tid. Så lenge han fortsetter å stige i oppslutning i valg etter valg, vil hans tid til slutt komme.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook