MOTEIKONER: Marianne Theodorsen, Janka Polliani, Celine Aagaard, Maya Vik og Darja Barannik er blant verdens hundre beste gatemote-profiler på Instagram, ifølge Vogue.
MOTEIKONER: Marianne Theodorsen, Janka Polliani, Celine Aagaard, Maya Vik og Darja Barannik er blant verdens hundre beste gatemote-profiler på Instagram, ifølge Vogue. Foto: NTB Scanpix/Vegard Wivestad Grøtt/Terje Bendiksby/Audun Braastad/

Syv nordmenn er med på internasjonal trendliste

Hele syv norske kvinner har fått en plass i motemagasinet Vogues liste over verdens hundre beste gatemote-personligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag denne uken publiserte det anerkjente motemagasinet Vogue, en liste over de hundre beste gatemote-profilene i verden.

På listen har ikke mindre enn syv nordmenn klart å kare seg med. Eller snarere syv nord-kvinner.

Listen har fått navnet «Vogueworld 100 street style,» og dette er de syv som har kommet med på listen:

  • Annabel Rosendahl (29)
  • Darja Barannik (27)
  • Marianne Theodorsen (35)
  • Janka Polliani (39)
  • Celine Aagaard (41)
  • Tine Andrea Lauvli (28)
  • Maya Vik (37)

«Crazy rich»

Unge nordmenn tjener mer penger enn noen sinne tidligere, i motsetning til mange andre europeiske land. Det skrev BBC i juli.​ I en oversikt over de seks første norske navnene på listen, bruker Vogue «crazy rich Norwegians», eller «sykt rike nordmenn», som en referanse til at de kommer fra et av verdens rikeste land.

Motemagasinet har publisert intervjuer med de seks moteprofilene.

Felles for dem alle er at de driver moteblogger, og blir ansett som noen av mote-Norges mest innflytelsesrike personer.

Annabel Rosendahl var tidligere innkjøper for kleskjeden Høyer, mens Janka Polliani har jobbet som journalist og reporter i TV 2's «God kveld, Norge!» i tillegg til å ha vært programleder for «Top Model Norge».

Celine Aagaard har vært redaktør for en rekke magasiner, og har blant annet vært med på å starte opp et bærekraftig klesmerke, Envelope1976, som slippes i høst.

Marianne Theodorsen er blant annet kjent fra motebloggen Styledevil, mens Tine Andrea Lauvli har bloggen The Fashioneaters, hvor hun blant annet deler bilder av sine antrekk.

Janka Polliani sier det er stas å ha fått en plass på Vogues liste. Her fra Gullruten 2016.
Janka Polliani sier det er stas å ha fått en plass på Vogues liste. Her fra Gullruten 2016. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

– Damer jeg er stolt av

Janka Polliani sier til TV 2 at hun synes det er «vanvittig kult» å komme med på en slik liste.

– Ekstra gøy er det at vi er så mange nordmenn som har markert seg på listen. Dette er alle damer som jeg er stolt av å både være venn og kollega med. Vi reiser på moteuker verden rundt og gjør det vi kan for å representere Norge, sier hun.

Polliani sier at kvinnene bruker mye tid på å bygge hverandre opp og at omtalen på Vogues liste er en anerkjennelse av jobben de gjør.

– Vi jobber jo med dette på fulltid, og det er gøy å kunne sette mote-Norge på kartet. Vi er frivillige ambassadører for Norge, der vi både går med norsk design og har snakket godt om norske merker og Oslo Runway som visningsarena, sier hun og legger til:

– Jobber man sammen om slike ting tror jeg at Oslo etter hvert kan bli en større motearena.

Janteloven i veien for mote

Ifølge Vogue er ikke mote det første man tenker på i forbindelse med Norge, men dette er nå i ferd med å endres, blant annet takket være disse kvinnene.

Motemagasinet mener blant annet at janteloven er en grunn til at kulturen for mote ikke har fått ordentlig fotfeste i vårt langstrakte land, men omtaler Polliani, Rosendahl og resten av gjengen som «influensere som setter landet sitt på kartet.»

Og dette er ikke første gang den siste tiden at Norge og nordmenn har vist seg frem på den internasjonale motescenen. Senest i august, viste Marius Borg Høiby og kjæresten Juliane Snekkestad frem hovedstaden i en reportasje i Vogue.

Iøynefallende hår

Maya Vik (37) har også havnet på listen, men med et noe annet utgangspunkt enn sine seks landsmenn.

I motsetning til de seks andre, som på forskjellig vis har bakgrunn fra motebransjen, er 37-åringen artist. Vik er blant annet kjent fra bandene Furia, Savoy og Montée, men har de siste årene også gjort seg bemerket som soloartist.

Hun nevnes på listen sammen med en rekke andre moteinteresserte krølltopper, og sier blant annet hun kun kjøper klesplagg som hun elsker og ikke bare liker.

– Jeg hater å gå i antrekk som ikke skiller seg ut, selv hvis jeg bare skal på butikken for å kjøpe melk, sier hun.