islandsk totalkollaps:

Hamrén fikk juling i debuten

– Først og fremst vil jeg si unnskyld til hele Island, sier Erik Hamrén etter braktapet mot Sveits.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveits - Island 6-0

Erik Hamrén erstattet Heimir Hallgrimsson etter sommerens VM. Men den svenske ringreven ble regelrett ydmyket i sin første kamp som Island-sjef.

Det islandske laget slapp kun inn syv mål på de ti kvalikkampene til VM i Russland. I lørdagens Nations League-møte med Sveits ble det hele seks baklengsmål.

– Kanskje er dette en indikasjon på at det islandske eventyret snart er over, sa TV 2-kommentator Peder Mørtvedt i sluttminuttene.

0-6 er også Islands største tap på 17 år.

– Det er tennissifre i Roger Federers hjemland. Det var rett og slett klasseforskjell på lagene i dag, sier TV 2-kommentatoren.

​Se Shaqiris 3-0-scoring i videovinduet øverst.

Det var en flau landslagssjef som møtte pressen etter braktapet.

– Først og fremst vil jeg be om unnskyldning til hele Island. Det var et pinlig resultat, sier Hamrén til C More.

– Vi mistet alt da 3-0-målet kom. Vi mistet organiseringen og troen. Det er mitt ansvar, jeg skal gi dem håp og tro på det vi gjør, sier 61-åringen.

– Kan kun gå nedover
​Den tidligere Rosenborg-treneren har stått uten trenerjobb etter at han ga seg som Sverige-trener etter EM i 2016. TV 2-ekspert Trevor Morley mener Hamrén kan gå en tung tid i møte.

– Det kommer til å bli en tøff jobb. De har havnet i en hard gruppe. Det er en vanskelig jobb å ta. Jeg ville ikke tatt den. Det kan bare gå nedover, sier Morley.

Engelskmannen mente også at den krigerske innstillingen Island har vist så mange ganger tidligere, var vanskelig å få øye på i lørdagens braktap.

– Du så ikke noe guts i spillerne. Hamrén har en stor oppgave foran seg, sier den tidligere Premier League-spissen.

Den siste motstanderen i gruppen er Belgia. På tirsdag skal Eden Hazard og resten av det belgiske stjernegalleriet på besøk til Reykjavik. Det kan bli en håndfull for det islandske laget.

– De virket uorganiserte og så uinspirerte ut, oppsummerte TV 2-ekspert Mina Finstad Berg.

Zuber-perle til 1-0
​Allerede før to minutter var spilt måtte Hannes Halldórsson i aksjon. Haris Seferovic fikk avsluttet etter et velregissert angrep, men Islands keeper fikk avverget.

Etter 13 minutter ble det likevel scoring i St. Gallen. Granit Xhaka slo på tvers utenfor Islands sekstenmeter, der kom venstreback Ricardo Rodriguez og spilte tilbake til Steven Zuber. Vingen klinket til og sendte ballen rett inn i det lengste hjørnet via tverrliggeren.

– En ordentlig lekkerbisken av en scoring, sa TV 2-kommentator Peder Mørtvedt.

Jon Dadi Bödvarsson fikk muligheten til å utligne kort tid etter Sveits scoring, men den tidligere Viking-spilleren klarte ikke å true Yann Sommer med avslutningen.

Midtveis i omgangen doblet vertene ledelsen. Xherdan Shaqiri slo et frispark i inn i boksen. Halldórsson slo ballen rett i beina til Fabian Schär, som kunne servere Denis Zakaria på åpent mål til 2-0.

Shaqiri med frispark-mål
​Andreomgang startet ikke stort bedre for islendingene. Shaqiri tok nok et frispark fra skrått hold, og denne gang dunket Liverpool-spilleren ballen inn i det lengste hjørnet til 3-0.

– Han har så mye kraft i de beina. Men det er ikke akkurat keeperspill i verdensklasse, sa TV 2-ekspert Mina Finstad Berg.

Etter 66 minuttere viste sveitserne frem angrepsspill av høy klasse. Etter flere hurtige kombinasjoner endte midtstopper Fabian Schär opp med å hælflikke ballen tilbake til Seferovic, og angriperen prikket inn 4-0. Kun minutter senere jublet hjemmefansen for kveldens femte mål, men det ble annullert for offside.

Men det skulle likevel bli mer å juble for for hjemmesupporterne. Innbytter Albian Ajeti fikk kastet seg frem på et innlegg og fikk en tå på ballen. Det var nok til at han laget sitt første landslagsmål.

– Dette er en fryktelig dag for Hamrén og Island, konstaterte TV 2-kommentatoren.

Og det skulle faktisk bli enda verre. For åtte minutter før slutt scoret Admir Mehmedi 8-0-målet etter et forrykende angrep.

– Sveits ødelegger dette islandske laget. Det er en maktdemonstrasjon av de sjeldne, sa Mørtvedt.

Slik stilte lagene:

Sveits: Sommer; Mbabu, Akanji, Schär, Rodriguez; Xhaka, Zakaria; Embolo (Ajeti), Shaqiri, Zuber (Sow); Seferovic (Mehmedi).

Island: Halldórsson; Sævarsson, R. Sigurdsson, Ingason, Skúlason; Gíslason (Sigurjònsson), G. Sigurdsson, Pálsson, Bjarnason; Sigurdarson (Kjartansson), Bödvarsson.

Lik TV 2 Sporten på Facebook