Morten (53) vil halvere bestanden: – Hjorten er verre enn tørken

Bønder på Vestlandet fortviler over hjort som gjør større skade på beite enn tørken. Hjortejakten er ikke nok til å redusere den økende bestanden, sier Norges Bondelag.

De tre store hjortefylkene er Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Her gjør hjorten mer skade for bøndene enn det tørken har ødelagt.

Første september gikk startskuddet for årets hjortejakt. I forrige jaktsesong felte jegere 42.500 hjort, en økning på 12,7 prosent fra foregående sesong.

Det er langt fra nok, mener bønder i distriktet.

Byttet bort kyrne

Morten Hjortland (53) sluttet for en tid tilbake med kyr etter at hjort ødela beitet.

– Vi har ommøblert fjøset til hundepensjonat. Det er jo mye enklere å kjøpe fôr til hundene når vi ikke har fôr til kuene som sto der tidligere fordi hjorten har spist det. Så bruker hjorten også marken som toalett, og det ødelegger det som skal bli fôr til vinteren, sukker Hjortland.

Han ønsker minst en halvering av hjortebestanden.

Leder Lars Petter Bartnes (49) i Norges Bondelag sier det er dramatisk at hjort ødelegger beite for store summer og foreslår å redusere bestanden ved å gi løyve til å skyte skadedyr før jakten starter.

– Den ekstreme varmen og tørkesituasjonen er i en særstilling og en katastrofe for norske bønder, men beiteskadene som hjorten påfører bøndene langs kysten er også dramatisk, sier han.

– Det er et kommunalt ansvar å forvalte slik at det er mulig å drive næring gjennom matproduksjon. Vi må ha sterkere nedskyting, flere skadeløyver og økte jaktkvoter, sier Bartnes.

Taper hundretusener

Hjortebestanden eskalerer for hvert år. Flere bønder får halvert produksjon av fôr på grunn av hjort som spiser gresset og skiter på markene så vinterfôret blir forurenset.

– Kan de ikke bare sette opp gjerder?

– Jo, vi har prøvd å skjerme deler av innmarken vår med høye elektriske gjerder, men de finner alltid løsninger. Hos oss er hjorten et større problem enn tørken, sier Hjortland.

– Hvordan tror du østlandsbønder reagerer på det?

– Jeg synes synd på dem. Vi kan ikke gjøre så mye med klimaet, men hjorten kan vi gjøre noe med. Jeg ønsker en halvering av hjortestammen, minst, sier han.

Hjorten skal vi ha i faunaen vår, men den passer i skogen, den skal ikke gå innimellom hus og nede på innmark og i hager, avslutter Hjortland.