STYRTREGN: De røde feltene viser at det ventes store mengder nedbør over store områder i Sør-Norge det kommende døgnet. Grafikk: StormGeo.
STYRTREGN: De røde feltene viser at det ventes store mengder nedbør over store områder i Sør-Norge det kommende døgnet. Grafikk: StormGeo.

nå kommer styrtregnet!

Advarer mot flom, jordskred og oversvømmelser

Enorme nedbørsmengder i Sør-Norge øker faren for jordskred, oversvømmelser og flom. Farenivået for styrtregn er hevet til oransje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Svært kraftige regnbyger» lyder værvarselet for Buskerud, Vestfold og Telemark, skriver NVE, som henviser til de ferskeste prognosene fra Meteorologisk institutt.

Farenivået for styrtregn i de tre fylkene oppjusteres samtidig til oransje, som er det nest høyeste nivået.

Varselet gjelder fra fredag kveld klokken 20.00 til lørdag klokken 12.00.

– Akkurat nå ligger nedbørsområdet i havområdene mellom Danmark og Norge, men i løpet av ettermiddagen og kvelden snur dette og kommer inn over sørlige deler av Rogaland, Agder, Telemark, sier Mariann Aabrekk, meteorolog i StormGeo, til TV 2 like før klokken 12.30 fredag.

Sjekk hvordan været blir der du er på Storm.

Aabrekk advarer mot at det kommer store mengder nedbør og ber folk forberede seg for å forebygge problemer.

– Det blir veldig mye regn på kort tid, såkalt styrtregn. Utfordringen som følge av dette er at vannet ikke renner å rekke unna. Først og fremst kan dette føre til oversvømmelser, så vi oppfordrer alle til å gå ut og sørge for at avløp og bekker er åpne. Fjern kvister og løv, sier Aabrekk.

Overvann og flom

Oransje nivå betyr at faresituasjonen er alvorlig.

I Agder er styrtregnvarselet satt til gult nivå, nivået under oransje.

Det er ventet over 50-70 millimeter nedbør i løpet av 12 timer det kommende døgn.

Konsekvensen kan bli overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, endringer av bekke- og elveleier samt jord- og flomskred der regnbygene treffer.

– Regn hele helga

I Oslo, Akershus og Østfold kan det komme mellom 30 og 40 mm nedbør i løpet av tre timer. Det verste regnvære treffer dette området i løpet av sen kveld og natt til lørdag.

– Nedbørsmengden trekker nordover i løpet av natta, men spesielt på Sørlandet vil det regne hele helga. Det blir en regnfull helg, sier Aabrekk.

Ifølge NVE anses faren for flom å være gult for Agder, sørlige deler av Rogaland, Telemark og Vestfold. Jordskredfaren er for Sør- og Sørøstlandet også satt til gult, skriver NVE.

Sjekk alle regn-, flom,- og skredvarslene på varsom.no