Drømmeangrepet: Slik lokket Norge Kypros i fella

Mønsterangrepet som ga Norge 1-0 mot Kypros kan eksemplifisere «Nye Norge».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Nations League på TV 2 Sumo og TV 2s kanaler!

Her får du tilgang!

Norge-Kypros 2-0

Norge tok seg greit av Kypros og vant til slutt 2-0 i åpningskampen i Nations League torsdag.

Beholdningen i kampen var åpningsmålet, der nesten halve det norske laget var involvert i en pasningsrekke av høyt internasjonalt snitt.

Kristoffer Ajer valgte ved to anledninger i bakre rekker å spille seg fro, først via Sander Berge og deretter via Rune Jarstein, som så i stedet for å gå for klareringsvarianten slo en lekker langpasning til en perfekt plassert Omar Elabdellaoui på motsatt side.

Høyrebacken kombinerte så elegant med Stefan Johansen via varianter der ballen gikk mellom dem i luften både med hodet og beina, før Norges kaptein deretter gikk på i løp i bakrommet. Elabdellaouis pasning var så perfekt, og landslagskaptein Johansen satte inn 1-0 alene med keeper i det klokken bikket 20 minutter.

– Et praktfullt angrep. Helt bakfra med Ajer og Jarstein, som til slutt ender i nettet. Se på den pasningen fra Omar. Det er nydelig, kommenterte TV 2s ekspert Brede Hangeland på direkten.

Se den fantastiske scoringen i vinduet øverst!

Etter kampslutt tok TV 2 en prat med alle de involverte i drømmemålet, for å få dem til å fortelle sin variant av historien rundt spillet som lå bak.

Kristoffer Ajer:
– Jeg synes vi, i hvert fall i 1. omgang, har en fin ro i spillet i dag. Det gjør at vi greit spiller ut Kypros i den situasjonen der. Da åpner de seg opp. Vi visste at et par trekk i laget ville åpne dem, og Stefan gjør en fantastisk jobb og setter den enkelt. Det var fantastisk å få den scoringen. Jeg er vant til å spille sånn fotball. Rune er fantastisk med beina, så da er det enkelt å finne ham der, svarer Celtic-spilleren på spørsmålet om dette er «Nye Norge», et lag som ønsker å se etter spillemuligheter i situasjoner der mindre ballsikre forsvarere fort ville klarert ballen langt vekk.

Sander Berge:
– Det er vel en av de få gangene vi spiller på oss press, og de kommer litt høyere. Vi lokker dem litt opp. Jeg spiller ned til Jarstein, så spiller han Ajer og så tilbake. Da får vi til slutt forsvarsleddet deres på midtbanen, og vi får et enormt bakrom å løpe i. Det var en av de få gangene det var det, for ellers lå de så lavt. Det viste seg å være en nøkkel. Det var veldig fint, med mye lekre kombinasjoner der ballen gikk på ett touch. Det var et veldig vakkert angrep, og så er det selvfølgelig godt å avslutte det med mål. Det var en deilig åpning, sier Genk-midtbanespilleren.

Rune Almenning Jarstein:​
– Jeg spiller kort til Kristoffer, og han er kald og rolig og spiller tilbake til meg. Da ser jeg at Omar er alene, og han gjør en god jobb og til slutt så får Stefan ballen gjennom og gjør en god jobb alene med keeper. Jeg er glad i å ha ballen og spille ut bakfra. Det gjelder bare å gjøre det i rett øyeblikk, og ikke ta altfor stor risiko. Det funket bra på 1-0-målet, sier Hertha Berlin-stjernen.

Omar Elabdellaoui:
​– Det var et fint mål der kombinasjonene satt. Det er ikke et resultat direkte fra treningsfeltet, men vi kjenner hverandre bra på siden der. Vi har hatt noen kamper sammen, og kanskje det gjorde utslaget. Det gikk fort på det målet, jeg så Stefan i rom og fant den beste løsningen. Men det var Stefans mål. Han viser seg fra sin beste side, og ingen av oss var i tvil om det, sier Olympiakos-spilleren.

Stefan Johansen:
– Det er Omar som får et utspill, og så flikker han den til meg. Jeg ser at han er med tilbake, så jeg prøver bare å legge den til ham og stikke. Så finner han meg med en bra pasning. Det var et fint mål. Det var ikke noe å klage på det, sier Fulham-spilleren som fikk æren av å avslutte drømmeangrepet og sette ballen i mål.

Lars Lageräck: – Skoleeksempel av et angrep
På fredagens pressekonferanse ble også Lars Lagerbäck konfrontert med hva han tenkte da scoringen fant sted.

– Skal jeg være helt ærlig begynte jeg å banne fordi Rune slo en litt løs pasning. Jeg trodde han ville gi Omar et problem. Men Rune vet at om man har dyktige spillere kan man slå en slik pasning. Bortsett fra det er det et skoleeksempel av et angrep. Et oppspill, gjenlegg og så inn i bakrom, sa landslagssjefen.

Se Bulgaria-Norge søndag 18.00 på TV 2!