Dette selskapet ansetter kun personer med Asperger

IT-selskapet Unicus ansetter kun personer med Asperger syndrom. Selskapet opplever stor vekst og oppretter filialer i Stavanger og Stockholm.

Unicus er et IT-selskap som gjør det stort ved å tenke annerledes. De leverer test-tjenester til IT-sektoren.

Men for å jobbe i Unicus, må man ha Asperger syndrom.

– Vi har to krav til våre ansatte. De må ha IT-kunnskaper, og de må ha Asperger, forklarer Christian Ursin-Holm som er daglig leder i Unicus.

Asperger syndrom en en mild form for autisme. Ursin-Holm velger å se på diagnosen som en ressurs.

– Mange kan ha vanskeligheter med å takle sosiale situasjoner. Men samtidig kan de ha et svært høyt kunnskapsnivå innenfor spesielle felt som for eksempel programmering.

Doktorgrad, men ikke jobb

Jan Kristian Haugland er en av 6 Unicus-ansatte som for tiden er utleid til DNB. Han har en doktorgrad i matematikk og en master i programmering. Men Jan Kristian slet med å tilpasse seg arbeidslivet.

– Jeg ble nok oppfattet som litt sær. Jeg prøvde meg som lærer, men det gikk ikke så bra. Så fikk jeg jobb i Unicus og nå tester jeg IT-programmer her hos DNB. Det er veldig kjekt.

Autisme og Asperger er de vanligste diagnosene blant dem som er uten arbeid. Arbeidsminister Anniken Hauglie mener bruken av personer med Asperger viser at det er et stort ubrukt potensial i å hente inn mer arbeidskraft i arbeidslivet.

– Skal vi snu trenden med flere unge uføre, og få flere i jobb, må vi se forbi diagnoser. Vi må gi folk en sjanse selv om de har krater i CV-en. Helsevesenet og NAV må tidligere inn og tenke arbeid først også for denne gruppen. Men arbeidsgiverne må stille opp, sier Hauglie.

Utvider virksomheten

38 av Unicus sine 45 ansatte har Asperger syndrom. Selskapet leverer tjenester til en rekke store selskaper som DNB, Statoil og Telenor.

– Vi er en kommersiell bedrift og driver uten statlig støtte, sier Ursin-Holm.

Han sier det er viktig å understreke at den typen testing de selger krever høy konsentrasjon over tid, med mange repetitive oppgaver .

– Du og jeg kan begynne å kjede oss og miste konsentrasjonen underveis, mens en med Asperger er like skarp hele veien. Nå utvider vi virksomheten og oppretter filialer i Stavanger og Stockholm, sier Ursin-Holm.