Dette Facebook-innlegget reddet livet til Michael (36)

VERDEN OVER: Facebook-venner verden over gikk samlet inn for å redde Michael etter en trafikkulykke.
VERDEN OVER: Facebook-venner verden over gikk samlet inn for å redde Michael etter en trafikkulykke. Foto: Michael Lythcott/Facebook
Under en ferie på Bali sendte en trafikkulykke amerikanske Michael Lythcott flyvende inn i jungelen. Et innlegg på Facebook reddet livet hans.

Lythcott og venninnen Stacey Eno var på tur med en scooter, da de plutselig mistet kontroll over kjøretøyet.

– Vi kom mot en sving, og jeg tråkket umiddelbart på bremsen. Av en eller annen grunn ville ikke scooteren stoppe, og det var for sent å svinge, sier 36-åringen til TV 2.

De to vennene våknet i en bratt bakke i stummende mørke. Hadde det ikke vært for 36-åringens store sosiale nettverk, hadde de kanskje aldri blitt funnet.

Det er CNN som først omtalte saken.

Alvorlige skader

Da Lythcott våknet, oppdaget han raskt at han gled nedover i en bakke. På samme tid hørte han lyden av vann, og skjønte at han var på vei ned mot vannet.

– Jeg klarte å skli inn i en grop, og fikk tak i en sterk liane jeg tok tak i. Det var da jeg oppdaget de alvorlige skadene jeg hadde pådratt meg, sier Lythcott.

Under ulykken hadde amerikaneren brukket ryggsøylen, fått indre blødninger og perforert tarm, forslåtte organer, brukne ribben, kraniebrudd og punkterte lunger.

– Jeg klarte ikke å røre meg, og det gjorde heller ikke Stacey. Da innså jeg at vi kom til å dø der, sier Lythcott, og legger til:

ULYKKE: De to vennene Stacey Eno og Michael Lythcott ble kjent i Thailand. Da de senere skulle møtes i Bali gikk det fryktelig galt. Foto: Facebook.
ULYKKE: De to vennene Stacey Eno og Michael Lythcott ble kjent i Thailand. Da de senere skulle møtes i Bali gikk det fryktelig galt. Foto: Facebook.

– Teknologi reddet livet vårt.

Hjelp fra hele verden

Amerikaneren bor i Lisboa, men reiser verden rundt. Han er en aktiv bruker av sosiale medier for å holde kontakten med venner over hele verden. Torsdag 30. august fikk de digitale vennene hans en litt annerledes Facebook-oppdatering.

Etter ulykken begynte 36-åringen raskt å lete etter sin lokale mobiltelefon, men den var ingen sted å finne. Heldigvis var hans amerikanske iPhone fremdeles intakt, med fungerende signal for mobildata.

I innlegget skrev Michael:

«Hjelp. I fare. Ring politiet.»

– Jeg hadde aldri trodd at så mange skulle ta innlegget seriøst. Venner fra Canada, Nederland, USA og resten av verden begynte å kommentere og ringe meg, sier Lythcott.

Lite batteri

De fleste av kommentarene spør hva som foregår og hvor Lythcott befinner seg, før han selv klarer å kommentere «Skogen. Ubud Bali.», og senere «Ring hjelp.».

En venn av 36-åringen fikk ham til å sende en såkalt «pindrop» på WhatsApp, hvor man kan markere på et kart akkurat hvor man befinner seg.

GPS-SIGNAL: På grunn av telefonens GPS kunne Lythcott sende et kart som viste hvor de to vennene lå i jungelen. Foto: Michael Lythcott.
GPS-SIGNAL: På grunn av telefonens GPS kunne Lythcott sende et kart som viste hvor de to vennene lå i jungelen. Foto: Michael Lythcott.

– Jeg hadde ikke så mye batteri igjen, og folk ringte meg og sendte meg meldinger konstant. Jeg var livredd for at batteriet skulle dø ut, sier Lythcott.

Den samme vennen la ut bilde av 36-åringens plassering i kommentarfeltet, og sammen klarte amerikanerens Facebook-venner fra hele verden å kontakte lokale myndigheter.

– En av vennene mine klarte å få tak i den amerikanske ambassaden, og jeg ga han så mange opplysninger som jeg kunne. Mobilen gikk tom for batteri mens jeg snakket med ham, sier Lythcott.

10 dager på sykehus

Etter telefonsamtalen besvimte både Lythcott og Eno. Da de våknet var det daggry, og de hørte letemannskapet i nærheten. 36-åringen tilbragte 10 dager på sykehus etter ulykken.

TAKKNEMLIG: Lythcott syns det er utrolig at han fikk hjelp fra andre siden av verden. Foto: Michael Lythcott
TAKKNEMLIG: Lythcott syns det er utrolig at han fikk hjelp fra andre siden av verden. Foto: Michael Lythcott

– Mens jeg var på sykehuset fant jeg ut at innlegget mitt hadde over 500 kommentarer, og at det var årsaken til at vi ble funnet, sier Lythcott.

De to vennene lå fire timer i jungelen før letemannskapet fant dem. Mens de lå på sykehuset fikk de også vite at lyden av vannet de hadde hørt var en stor foss like under der de lå.

– Jeg syns fortsatt det er helt urolig at mennesker spredt over hele verden kunne samarbeide om å finne oss. Jeg er så takknemlig, sier Lythcott.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook