Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Avlingsmessig er dette den beste sesongen jeg har hatt, sier gulrotbonde Ivar Raa som også driver sitt eget pakkeri i Lærdal.

Når TV 2 besøker ham på slektsgården der det har vært bosetting siden 1300-tallet, er det full aktivitet på pakkeriet.

Fire arbeidere er i full sving med å sortere og pakke gulrot som snart havner i restauranter og butikkhyller.

Høy kvalitet

– Her ser du en begervariant til Bama, mens disse blir First Price, sier Ivar Raa.

– Men jeg ser jo ikke se noen forskjell på dem!

– Litt forskjell er det, men i år er kvaliteten så god at mye er det ikke, sier gulrotbonden.

Vant til tørke

Grunnen til at avlingene er så gode i Lærdal sammenlignet med resten av landet er at Lærdal er Vestlandets tørreste sted. Derfor er bøndene godt vant til å håndtere tørke.

– Alle har vanningsanlegg, så når vi får ekstra varme i tillegg blir det en voldsomt god sesong over hele linjen, sier Harald Blaaflat Mundal, daglig leder i Lærdal grønt.

HØY KVALITET: Noen av disse gulrøttene skal i beger og noen blir First Price. Det er ikke lett å se forskjell. Foto: Klaus Holthe
HØY KVALITET: Noen av disse gulrøttene skal i beger og noen blir First Price. Det er ikke lett å se forskjell. Foto: Klaus Holthe

Han forteller at det er tidenes nest beste morellsesong, men at også avlingene på potet, gulrot og kålrot er svært gode.

– Det er en av de best jordbrukssesongene i Lærdal noensinne. Vi leverer 215 tonn med moreller, 900 tonn med gulrot og omkring 1500 tonn med poteter, sier Harald Blaaflat Mundal.

Krisepakke

I august ble landsbruksorganisasjonene og regjeringen enige om en krisepakke på 525 millioner kroner for bønder rammet av tropesommerens uvanlige tørke.

Pengene skal dekke skader på avlinger som ikke dekkes av den eksisterende avlingsskadeordningen.

Tørken har gjort av gjennomsnittsavlingen for mange kan bli så lite som 45 prosent av normalen.

Det kommer trolig ingen søknander om krisepenger fra Lærdal.