RASERT: Store eneboliger i Atsuma på øya Hokkaido er redusert til pinneved etter at store jordskred ble utløst av det kraftige jordskjelvet.
RASERT: Store eneboliger i Atsuma på øya Hokkaido er redusert til pinneved etter at store jordskred ble utløst av det kraftige jordskjelvet. Foto: Kyodo News via AP

Jordskjelv-tragedie i Japan – mange døde og skadde

Minst åtte mennesker har mistet livet og over 100 er skadd som følge av et jordskjelv ved øya Hokkaido nord i Japan. De fleste ofrene omkom i jordskred.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg er titalls personer meldt savnet etter skjelvet med styrke 6,6 torsdag morgen lokal tid.

På Hokkaido har flere hus kollapset, og flere millioner innbyggere på den store øya er uten strøm. Samtidig er den internasjonale flyplassen i Chitose stengt, og mer enn 200 flyginger er kansellert, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Alle togavganger på øya er dessuten innstilt. Seks av de omkomne er funnet i landsbyen Atsuma, der et stort jordskred rammet flere bolighus.

Det meldes om flere branner og andre jordskred som følge av jordskjelvet og de påfølgende etterskjelvene, men det ble ikke utstedt tsunamivarsel.

Varierende tall

En av de omkomne er en 85 år gammel mann som ble funnet i Tomakomai. Han skal ha falt ned trappene i sitt eget hus da jordskjelvet begynte.

Japanske medier opererer med ulikt antall savnede. Ifølge kringkasteren NHK er det snakk om 38 savnede og 126 skadde på Hokkaido, som er Japans nest største øy.

– Vi har fått mange meldinger om savnede personer, bekrefter talsperson for regjeringen Yoshihide Suga.

25.000 soldater

Japans statsminister Shinzo Abe har forsikret at opptil 25.000 soldater er i ferd med å bli satt inn i redningsaksjonen og hjelpearbeidet. Da lokale myndigheter ba om nasjonal hjelp torsdag morgen, var 4.000 soldater allerede i gang med søk etter savnede.

– Regjeringen vil jobbe samlet for en rask gjenoppbygning, mens den høyeste prioritet vies innsatsen for å redde menneskeliv, sa Abe på en pressekonferanse.

Skjelvet ble målt på 62 kilometers dybde sørøst for regionshovedstaden Sapporo. Ifølge japanske myndigheter hadde skjelvet en styrke på 6,7, mens det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt det til 6,6.

(©NTB)