Reklameekspert om rasende Nike-kunder:

– Jo flere sko de brenner, jo flere vil ha Nike

PROTESTER: Colin Kaepernick kneler mens landslagssangen spilles. Nå reagerer mange på at Nike bruker den tidligere NFL-spilleren som modell.
PROTESTER: Colin Kaepernick kneler mens landslagssangen spilles. Nå reagerer mange på at Nike bruker den tidligere NFL-spilleren som modell. Foto: Reuters/USA Today Sports/Twitter
Sosiolog og markedsføringsekspert, Trond Blindheim, mener at de som brenner Nike-sko i protest mot selskapet, ikke gjør noe annet enn å ødelegge for seg selv.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere NFL-stjernen Colin Kaepernick fronter Nikes nye jubileumskampanje. Det har satt sinnene i kok hos flere amerikanere.

Den tidligere quarterbacken ble verdenskjent over natten da han i 2016 protesterte mot politivold mot svarte mennesker ved å knele under nasjonalsangen.

– Jeg kommer ikke til å stå og vise stolthet til et flagg i et land der svarte mennesker undertrykkes, sa Kaepernick den gang.

Kraftige reaksjoner

Fotballspillerens protester skapte stor debatt i USA og resten av verden for øvrig.

Mens flere NFL-spillere gikk ut og støttet kollegaen, var blant annet Donald Trump tydelig uenig i hans holdninger. Presidenten oppfordret publikum til å forlate kampene dersom spillerne nektet å stå under nasjonalsangen.

At Nike nå bruker Kaepernick som modell for sin nye kampanje, har ført til kraftige reaksjoner. Mange viser sin misnøye overfor selskapet og Kaepernick ved å dele bilder av at de brenner og ødelegger sportsprodusentens produkter.

Bakgrunn: Brenner Nike-sko i raseri.

Ifølge sosiolog og markedsføringsekspert, Trond Blindheim, er ikke dét noe Nike burde se spesielt mørkt på. Han kaller kampanjen for «modig» og «veldig god markedsføring»

Ekspert på markedsføring, Trond Blindheim.
Ekspert på markedsføring, Trond Blindheim. Foto: Jan Kåre Gåsemyr

– Det er helt klart nøye planlagt, sier han til TV 2.

– Genererer tilhengere

Reklameeksperten mener at de sinte forbrukerne ikke gjør noe annet enn å ødelegge for seg selv.

– Det genererer mer tilhengere enn motstandere, for det er jo håpløst at folk kan være sinte over at noen sier sin mening, sier han.

Dessuten, legger han til, er det nok et fåtall som virkelig lar seg provosere av skogigantens PR-stunt, og så lenge majoriteten er enig i standpunktet vil det være lønnsomt for produsenten.

– Det er over 300 millioner forbrukere i USA, Mange av dem har nok joggesko, og hvis halvparten av dem synes at det Kaepernick har gjort er forbilledlig, så er jo bare det i seg selv et stort marked for Nike, sier han.

Kun positivt

Blindheim understreker at det er de færreste som tenner på alle plugger og brenner joggesko og andre produkter, men at det gjerne er disse som roper høyest. Reklameeksperten forklarer at det viktigste for produsenten er at folk flest er enige i budskapet – eller likegyldige.

– I virkeligheten er de fleste forbrukerne helt likegyldige til hva Nike mener, så lenge skoene er fine og gode å gå i, sier han og legger til: ​

– Jo sintere noen få blir og jo flere sko de brenner, jo mer vil blodfansen og alle andre applaudere.​

– Så i det lange løp er dette kun positivt for Nike?

– Jeg vil si at det er positivt så og si fra dag én.

Tidligere NFL-quarterback Colin Kaepernick fronter Nikes nye kampanje. Det skaper kraftige reaksjoner.
Tidligere NFL-quarterback Colin Kaepernick fronter Nikes nye kampanje. Det skaper kraftige reaksjoner. Foto: Nike/Handout

Ikke tilfeldig

Nesten med en gang Nike slapp kampanjen med Kaepernick, falt selskapets verdi på børsen. Nå er den på vei opp igjen.

Når store selskaper slipper nye kampanjer, er det ifølge Blindheim ingenting som overlates til tilfeldighetene.

– De store kampanjene fra disse globale selskapene er tygget på i dager, uker og noen ganger i måneder før de går ut. De tester det i forskjellige markeder og har en klar strategi bak det hele, sier han og forklarer at produsenten er fullstendig klar over at det vil føre til reaksjoner, og dermed medieoppslag.​

KONTROVERSIELT: Dødsdømte Jerome Mallett i en reklame for Benetton i 2000.
KONTROVERSIELT: Dødsdømte Jerome Mallett i en reklame for Benetton i 2000. Foto: Oliviero Toscani

Sammenlikner med Bentton

Blindheim sammenlikner Nikes markedsføring med en av Benettons reklamekampanjer.

Klesmerket har flere ganger skapt overskrifter med sin kontroversielle markedsføring. I 2000 brukte de bilder av fanger som ventet på dødsstraff i USA, i sine reklamer.

Kampanjen førte til at mange gikk offentlig ut og tok avstand fra kleskjeden, som allikevel endte med å tjene godt med penger.

– De fikk en milliard amerikanske dollar i omsetning etter den kampanjen, forteller Blindheim.

Han trekker også frem Volkswagen, som i 2015 ble tatt for å ha jukset med software for å få ned utslippet til millioner av biler.

Til tross for at den tidligere Volkswagen-ingeniøren James Liang ble dømt til 40 måneders fengsel og til å betale en klekkelig bot på 200.000 amerikanske dollar, hadde det ifølge Blindheim ikke stort å si for produsenten selv.

– De gjorde jo dette med én tanke, og det var å lure folk. Det ble oppdaget, men det gikk ikke utover Volkswagen allikevel, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook