ETTERLYSES: Britisk politi etterlyser to russere i forbindelse med nervegiftangrepet på Sergei Skripal.
ETTERLYSES: Britisk politi etterlyser to russere i forbindelse med nervegiftangrepet på Sergei Skripal. Foto: Politiet

Etterlyser to russere for nervegiftangrepet

To russere, trolig knyttet til den russiske etteretningen, etterlyses i forbindelse med nervegiftangrepet mot Sergei Skripal og datteren i mars. Politiet har kartlagt de to mennenes 55 timer i Storbritannia.

Britisk politi etterlyser to russiske menn for nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergei Skripal og hans 33 år gamle datter Yulia, det skriver Sky News.

Angrepet skjedde i Salisbury i England i mars i år.

Politiet sier de har nok bevis til å sikte Alexander Petrov og Ruslan Boshirov for drapsforsøk på Skripal og datteren.

– Regjeringen har konkludert med at de to navngitte personene er offiserer fra den russiske militære etterretningstjenesten kalt GRU, sa statsminister Theresa May til parlamentet onsdag, ifølge Reuters.

Politiet mener at også eksponeringen som førte til at Dawn Sturgess (44) døde i juli, kan kobles til de to russerne. Sturgess og Charlie Rowley (45) ble funnet bevisstløse i småbyen Amesbury 13 km fra Salisbury etter å ha kommet i kontakt med nervegass på en parfymeflaske.

På frifot

Petrov og Boshirov er på frifot og politiet går nå ut med navn og bilde av de to mistenkte.

Man antar at de nevnte navnene ikke er ekte navn, og at de to mennene er rundt 40 år gamle, skriver BBC. De to skal ha kommet til Storbritannia 48 timer før angrepet, ifølge Scotland Yard.

Ifølge May tyder alt på at giftangrepet var godkjent på høyt statlig hold i Russland.

– Det var nesten helt sikkert godkjent utenfor GRU, på et statlig seniornivå i Russland, sier statsministeren.

Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk i mars i år. Det viste seg etter hvert at de to hadde blitt eksponert for nervegiften novitsjok.

ETTERLYST: Dette er et overvåkningsbilde tatt av de etterlyste mennene i nabolaget til Skripal kort tid før nervegiftangrepet.
ETTERLYST: Dette er et overvåkningsbilde tatt av de etterlyste mennene i nabolaget til Skripal kort tid før nervegiftangrepet. Foto: Metropolitan Police.

Ifølge britisk politi påførte de to russerne trolig nervegiften på håndtaket på inngangsdøren i Skripals hus.

Politiet har offentliggjort en tidslinje over de to mistenkte russernes bevegelser. De var i Storbritannia kun 55 timer:

De to russerne ankom ifølge politiet Gatwick Airport fredag 2. mars på ettermiddagen med et Aeroflot-fly fra Moskva. Derfra dro de med tog til Victoria Station i London, før de tok seg videre med ofentlig transport til Waterloo stasjon.

–REKOGNOSERING: Ifølge britisk politi viser dette overvåkningsbildet de to russerne på rekognosering dagen før de påførte nervegass på døren til Sergei Skripal. Overvåkningsbildet er fra Salisbury stasjon. Foto: AFP/Metropolitan Police Service
–REKOGNOSERING: Ifølge britisk politi viser dette overvåkningsbildet de to russerne på rekognosering dagen før de påførte nervegass på døren til Sergei Skripal. Overvåkningsbildet er fra Salisbury stasjon. Foto: AFP/Metropolitan Police Service

De sjekket inn på City Stay hotel i Øst-London, der de bodde til lørdag. Lørdag forlot de hotellet og dro ifølge politiet for første gang til Salisbury på tidlig ettermiddag. Dette var trolig en rekognoseringstur, ifølge politiet.

Søndag morgen dro de på nytt til Salisbury, med undergrunnsbanen via Waterloo rundt klokken 08.05 på morgenen.

Overvåkningsbilder viser de to i nærheten av Skripals hus, den ene av dem med ryggsekk. Samme kveld forlot de Storbritannia på et direktefly fra Heathrow til Moskva klokken 22.30 på kvelden.

11. april ble både Julia Skripal og faren skrevet ut fra sykehus.

– Livet mitt er snudd opp ned. Det er vanskelig å godta de store fysiske og emosjonelle forandringene, fortalte Julia Skripal etter at hun ble skrevet ut.

Tidligere spion

Skripal er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, som ble dømt til 13 års fengsel i 2006 for å ha spionert på vegne av Storbritannia, skriver Sky News.

Han ble dømt for å ha lekket identiteten til russiske spioner til den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.

Ifølge Russland hadde han blitt betalt 100.000 dollar for informasjonen, som han skal ha lekket til Storbritannia på 1990-tallet. Han ble senere fløyet til Storbritannia, der han fikk asyl etter en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland i 2010.