Kulturpersonlighet dømt til fengsel i 21 måneder

DOM: Tingrettsdommer Knut Anders Oskarson i Sunnmøre tingrett har dømt ålesunderen til ubetinget fengsel.
DOM: Tingrettsdommer Knut Anders Oskarson i Sunnmøre tingrett har dømt ålesunderen til ubetinget fengsel. Foto: Arne Rovick
ÅLESUND (TV 2): Kulturpersonligheten i Ålesund ønsket å forgripe seg på en nyfødt baby. Nå er han dømt til fengsel i ett år og ni måneder.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sunnmøre tingrett feller en nådeløs dom over mannen i 70-årene, som i nær fire år har chattet ulovlig om grove seksuelle overgrep mot barn, samt delt overgrepsbilder og video på nett.

– Det mest opprørende ved tiltaltes adferd er, slik retten ser det, hans konsekvente oppfordring til nettkontaktene sine om å begå overgrep mot egne og andres barn. Chatteloggene illustrerer godt hvordan tiltalte systematisk søker å bryte ned andres moralske sperrer mot å forgripe seg på mindreårige helt ned til spebarnsstadiet. Tiltalte virker å være helt uten empati for barn utsatt for overgrep, heter det i dommen.

Mannen tilsto alt han var tiltalt for da straffesaken var oppe i Sunnmøre tingrett i forrige uke.

– Skyldig på alle punkt. Jeg er skamfull, sa tiltalte.​

Tingretten fikk gjennom bevisførselen en innblikk i en rystende verden der mannen via enorme mengder med chattelogger diskuterer grove seksuelle overgrep med 75 personer samt deling av bildemateriell.

– De vel 800 barnepornografiske bildene og 150 filmene med en samlet spilletid på vel 12 timer og 20 minutter som er funnet ved gjennomgang av tiltaltes pcer, bilder og filmer som er delt med andre, er til dels svært grovt materiale, slår retten fast.

Ikke pedofil

Selv nekter han hardnakket for at han er pedofil.

– Jeg har ingen dragning mot barn. Det ble spenningen rundt som drev meg inn i en fantasiverden. Jeg har behov for å poengtere at jeg aldri noen gang har misbrukt noen, forklarte mannen gråtkvalt i retten.

Under hovedforhandlingen henviste tingrettsdommer Knut Anders Oskarson til loggen der han skryter av å hatt sex med små barn og sin egen mamma.

– Alt er bare løgn og fanteri. Jeg har alltid hatt samlemani og det var samlemanien som gikk over styr når jeg tok vare på bildene. Det handler om å tute med ulvene og skryte på seg mest mulig. Dette er en fantasiverden, forklarer tiltalte i retten.

Ifølge hans egen forklaring løy han på seg overgrep for å få status i miljøet.

– Retten vil understreke at den ikke anser tekster med beskrivelser av fiktive overgrep mot barn som mindre straffverdig enn for eksempel deling av bilder.

Påtalemyndigheten la ned påstand om ubetinget fengsel i ett år og ti måneder. Forsvarer Oddvar Aarsæther på sin side mente at tilståelsen og lang etterforskningstid burde gi hans klient sju måneders fengsel, der deler av dommen gjøres betinget.

Ville straffe strengere

Tingretten mener faktisk at påstanden fra aktor var for mild.

– Etter rettens oppfatning kvalifiserer tiltaltes forhold til en fengselsstraff, før eventuelle fradrag, på 2 år og 2 måneder, heter det i dommen.

Retten er ikke enig med forsvareren at politiet har jobbet for seint med saken. Men domfelte innvilges dermed noe strafferabatt for at han har tilstått samtlige forhold samt for tilleggsbelastningen ved at han ble utsatt for hærverk på bil og hus.

– Ved straffutmålingen tar retten utgangspunkt i at materiale som fremstiller seksuelle overgrep mot barn er et stort samfunnsproblem. For å beskytte barn mot slike overgrep er det nødvendig at det reageres strengt mot den som lager slike fremstillinger og gjør dem tilgjengelig for andre, konkluderer Sunnmøre tingrett.

Domfelte synes straffen er alt for streng og har allerede besluttet å anke saken.

– Grunnen til det er at straffen i sitt utgangspunkt før fradrag er for høyt. Min klient er ikke i tilstrekkelig grad blitt hørt om det som er formildende omstendigheter i saken som tilståelsen, liggetiden hos politiet og hærverk, sier forsvarer Oddvar Aarsæther til TV 2.

– Hvilken reaksjon har han forøvrig på dommen?

– Det at han anker sier det meste om reaksjonen, kommenterer forsvareren.

Politiet i Ålesund aksjonerte mot vedkommende høsten 2016 etter at de hadde fått to tips om mannens aktiviteter på nett.

AKTOR: Politiadvokat Julie Ulstein i Møre og Romsdal politidistrikt.
AKTOR: Politiadvokat Julie Ulstein i Møre og Romsdal politidistrikt. Foto: Arne Rovick

– Kripos hadde fått melding om ålesunderen via den amerikanske organisasjonen NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) som blant annet jobber for å avdekke overgrep, forklarte aktor, politiadvokat Julie Ulstein i retten.

Avslørt via epost

Spesialetterforsker Kåre Skare Lystad forklarte for retten hvordan mannen ble oppdaget.

– Tiltalte hadde sendt ulovlige bilder til en outlook-konto. Da gikk alarmen hos Microsoft som samarbeider med NCMEC. De varslet igjen Europool som igjen varslet Kripos og videre til oss i Møre og Romsdal politidistrikt. Da hadde vi all info om tiltalte, men ingen IP-adresse. Noen kunne ha opprettet den falskelig, forklarte Skare Lystad.

Noe senere kom det et nytt tips og nå klarte Kripos å spore IP-adressen til tiltaltes bolig i Ålesund. Klokken 0900 om morgenen den 18. oktober 2016 slo politiet til.

Etterforskningen mot kulturpersonligheten gjorde at politiet i Møre og Romsdal etablerte Operasjon jupiter i jakten på overgripere. I januar i år hadde denne politioperasjonen identifisert 84 overgripere.

Domfelte får også fradrag for de 67 dagene han satt varetektsfengslet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook