SVAK UTVIKLING: Ifølge Eiendom Norge vitner boligprisutviklingen om et sunt marked.
SVAK UTVIKLING: Ifølge Eiendom Norge vitner boligprisutviklingen om et sunt marked. Foto: Bendiksby, Terje

Svak boligprisvekst

Korrigert for sesongvariasjoner sto boligprisene nærmest på stedet hvil i august. – Svakere enn normalt, sier Eiendom Norge-sjef Christian Vammervold Dreyer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligprisene i Norge steg nominelt med 0,8 prosent i august. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent, viser nye tall fra Eiendom Norge.

– I august var det en moderat boligprisutvikling både nasjonalt og i de store byene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

– Men det høye transaksjonsvolumet i kombinasjon med et stort utbud av bruktboliger over store deler av landet, vitner om et sunt marked i god balanse, fortsetter han.

Totalt er boligprisene er nå 2,2 prosent høyere enn de var for ett år siden.

I august ble det solgt 9.453 boliger i Norge, noe som er 8,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017.

– Det er solgt betydelig flere boliger i august 2018 sammenlignet med i august 2017, og akkumulert for landet under ett har det aldri vært solgt så mange boliger ved utgangen av august som i år, sier Dreyer.

I samme måned ble det lagt ut 12.754 boliger for salg, noe som er 7,7 prosent flere enn i samme måned i fjor.​

Administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer, i Eiendom Norge.
Administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer, i Eiendom Norge. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix

​Et marked i balanse

Ifølge Dreyer er prisutviklingen for landet svakere enn det som har vært normalt i august de siste ti årene.

– Men det høye transaksjonsvolumet i kombinasjon med et stort utbud av bruktboliger over store deler av landet, vitner om et sunt marked i god balanse, fortsetter han.

I august ble det solgt 9.453 boliger i Norge, noe som er 8,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017, og ny rekord for august.

– Det er solgt betydelig flere boliger i august 2018 sammenlignet med i august 2017, og akkumulert for landet under ett har det aldri vært solgt så mange boliger ved utgangen av august som i år, sier Dreyer.

Ned i Oslo

I Oslo og Bergen gikk boligprisene ned i løpet av august, med henholdsvis 0,1 og 0,9 prosent. Begge steder var dette en ventet korreksjon, ettersom de hadde solid prisvekst i juli.

Prisene steg i Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Stavanger. Kristiansand hadde sterkest prisutvikling med en oppgang på 2,4 prosent. Størst fall hadde Bergen.

Dreyer forventer at boligprisene vil fortsette å holde seg relativt stabile i tiden framover.​

Mindre forskjeller

Fredrikstad og Sarpsborg har fortsatt sterkest 12-månedersvekst med en oppgang på 5,2 prosent. Svakest 12-månedersvekst har Bergen med en nedgang på 0,5 prosent.

Prisutviklingen er i ferd med å jevne seg ut rundt om i landet, mener Dreyer.

– Mens 12-månedersveksten de siste årene har hatt store regionale forskjeller, så er de nå vesentlig mindre. Denne utviklingen forventer vi vil fortsette, sier han.​

John Sætre, leder for privatmarkedet i Nordea Norge.
John Sætre, leder for privatmarkedet i Nordea Norge. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Merker fortsatt pågang

Leder for personmarkedet i Nordea Norge, John Sætre, sier at fokuset som har vært på at renten kan stige i høst, enn så lenge ikke har lagt noen stor demper på boligmarkedet.

– Vi merker fortsatt pågang av kunder som både ønsker og realiserer finansieringsbevis, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

– Prisveksten vi så tidligere i år er nå mer avdempet. Vi tror at boligprisene vil flate ut og det vil være moderat vekst ut året, legger han til.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea, sier at det er lurt å ta noen grep nå, fremfor å vente på renteoppgangen.

– Regn ut hvor mye renteutgiftene dine faktisk vil øke når renta stiger. Kutt forbruket slik at du har rom i økonomien til større fremtidige utgifter og unngå å øke gjeldsgraden din dersom økonomien er stram, sier hun.

(NTB/TV 2)