KONTROVERSIELT: TV-programmet Ex on the beach har skapt mange overskrifter.
KONTROVERSIELT: TV-programmet Ex on the beach har skapt mange overskrifter. Foto: TVNorge

Raser mot «Ex on the Beach»:

– De sender et overgrep

I realityserien forsøker to kvinnelige deltakere å presse en mannlig deltaker til sex. – De sender noe som i juridisk forstand er et overgrep, sier daglig leder i DIXI.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en episode av den mye omtalte reality-serien «Ex on the Beach» forsøker to kvinnelige deltakere å presse en mannlige deltaker til sex.

Dette har skapt kraftige reaksjoner, og mange har reagert på at TVNorge har vist hendelsen.

I den aktuelle episoden er det fest og de to kvinnelige deltakerne er tydelige på at de ønsker å ha trekant med den mannlige deltakeren, men han sier nei. Likevel fortsetter de å prøve. De to jentene kysser, beføler og masserer den mannlige deltakerne i senga. Mannen sier at han ikke har lyst.

DIXI ressurssenter er blant de som reagerer kraftig på episoden, og mener TVNorge bidrar til overgrep.

– Det vi reagerer på er at de velger å sende noe, som i juridisk forstand kvalifiseres som overgrep. Når man motsetter seg en seksuell handling så skal det bli respektert og man skal slutte. Hvis man da fortsetter å tvinge noen, er det i grov forstand en voldtekt, sier Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder ved DIXI ressurssenter.

Hun mener at dersom det hadde vært en jente som hadde blitt presset på lignende måte av to gutter, så ville det vært en helt annen reaksjon fra publikum.

Mener begrepet «overgrep» mister sin verdi

Mediesjef i Discovery, Hanne McBride forsvarer at TVNorge sendte episoden. Foto: TVNorge
Mediesjef i Discovery, Hanne McBride forsvarer at TVNorge sendte episoden. Foto: TVNorge

Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, reagerer på at en fagperson har et behov for å definere den mannlige deltakeren som et overgrepsoffer, og at voldtektsbeskyldningen er sterk kost.​

– Den mannlige deltakeren har selv et reflektert syn på situasjonen. Han sier til oss at han er glad for at seansen ikke er klippet bort fra programmet. Han følte seg aldri truet under innspilling, jentene hadde en spøkefull fremtoning, og han understreker at hendelsen var mellom personer som kjenner hverandre.

– Han vil samtidig få med at han syns det er fint at programmet kan være med å belyse tematikken, som han på generelt grunnlag sier han syns er viktig. Men å kalle ham et overgrepsoffer, er å frata begrepet sin verdi. Han sier tydelig at han ikke er noe offer, og at jentene ikke er overgripere.

McBride beskriver den aktuelle situasjonen slik:

– På skjermen kan man se at to kvinnelige deltakere går svært langt i sine seksuelle tilnærmelser mot en av de mannlige deltakerne. Mannen sier nei gjentatte ganger, men kysser og koser litt også. Hendelsen får en avslutning ved at den mannlige deltakeren forlater rommet etter en halvtimes tid, etter å ha akseptert en massasje fra kvinnene, sier McBride, og understreker at alle tre er venner i dag.​

Det mener Andresen ved Dixi er irrelevant:

– Jeg er veldig glad for at disse tre personene ikke bærer preg av det, men det sitter folk hjemme som det kan vekke vonde følelser hos som har opplevd det samme og ikke blitt trodd, sier hun.

Andresen mener TVNorge her sier at det er helt greit å fortsette selv om noen sier nei. Det avviser McBride.

– Å hevde at vi sier at det er helt greit å holde på sånn, er også en drøy påstand fra Andresen. Hendelsen vises i kontekst, den problematiseres i episoden, både av deltakerne i villaen samme kveld, og også i intervjusituasjon neste dag.

Likevel sier McBride at de kunne vært enda tydeligere i vurderingen.

– Vi kunne godt ha valgt å stille tydeligere spørsmål i intervjuene med deltakerne i etterkant, slik at problematiseringen kommer enda bedre fram i episoden. Det er en av de vurderingene vi nå må se på.

– Savnet i MeToo-debatten

Helsebror Per Arthur Andersen mener det er viktig å vise hva deltakerne selv sier etter hendelsen.

– Om han er offer for et overgrep, er det han selv som må definere.

Men helsebroren mener diskusjonen rundt problematikken er viktig.

– Overgrep mot menn, og menn som blir utsatt for voldtekt, er et tema som blir snakket lite om selv om dette er noe jeg tror det finnes store mørketall på. Det synliggjør at selv om menn har en ereksjon betyr det ikke nødvendigvis at han vil ha sex. Det er dette vi har savnet i Metoo-debatten, sier Andersen.

Han sier at gutter han snakker med ofte sitter igjen med samme angstreaksjoner og problemer som andre som blir utsatt for sexpress.

– De som sitter igjen med reaksjon etter en hendelse forstår ikke alltid at de har vært utsatt for sexpress, sier Andresen.

Likt for begge kjønn

Hanne McBride i Discovery sier det er vanskelig å spekulere i hvordan en situasjon med to gutter og én jente ville blitt håndtert, men at det er godt mulig at vurderingen ville vært annerledes hvis det var en kvinne som ble presset.

– Det er en av grunnene til at vi debatterer dette nå. Selv om grensesetting skal vurderes og overholdes likt for begge kjønn, er ofte realiteten en annen, og derfor er debatten viktig. Men at debatten er viktig, legitimerer ikke påstandene som fremsettes om at det skjer et overgrep i villaen.

Hun synes det er viktig at målgruppen, som primært er unge seere, debatterer på sine plattformer. På appen Jodel er episoden et hett tema. McBride understreker også at programmet har en aldersgrense og oppfordrer foreldre til å sjekke om barna deres ser på, og at det uansett alder er fornuftig å snakke med ungdom om det som skjer på skjermen.

– Vi har et tydelig ansvar, og etter å ha vært i kontakt med faktiske overgrepsofre og initiert kontakt med ressurspersoner på dette feltet, tenker jeg det er klokt å tilegne seg mer kunnskap om tematikken før vi eventuelt går i innspilling av en ny sesong av serien.

Rannveig Kvifte Andresen i DIXI synes det er bra at McBride sier de har et ansvar.

– Det som er viktig for oss er at ungdommen vet at all sex skal være frivillig, det skal være lystbetont og likeverdig. Det mener jeg ikke var tilfelle i det som ble vist i denne situasjonen, sier Andresen.

Ingen av de aktuelle deltagerne ønsker å bidra til denne saken.