Cappelen: – Startet hasjsamarbeid med Jensen i 1993

Gjermund Cappelen inntok onsdag vitneboksen i Borgarting lagmannsrett for å gi sin versjon av forholdet til ekspolitimann Eirik Jensen.

FORKLARER SEG: Gjermund Cappelen (bak t.h.) og Eirik Jensen da saken gikk i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORKLARER SEG: Gjermund Cappelen (bak t.h.) og Eirik Jensen da saken gikk i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Min ambisjon var å selge mest mulig hasj, sa Cappelen i retten.

Allerede høsten 1993 begynte de to å samarbeide om innførsel av hasj, sa han. Da bar han synlige tegn på at han hadde mye penger.

– Jensen klaget over dårlig råd. Jeg spurte om jeg skulle hjelpe ham med penger, sa Cappelen.

Den første innførselen som Jensen medvirket til, skjedde like før jul 1993, hevder han. Da innførte han 150 kilo hasj.

– Da fikk Jensen 500 kroner av meg for hvert kilo jeg importerte, sa Cappelen.

Allerede på 1980-tallet drev Cappelen med kilosalg av hasj, fortalte han i retten. På slutten av tiåret hadde han flere dommer på seg.

– Jeg lærte ingenting av å sitte i fengsel. Jeg fortsatte som før, sa han.

De to har anket dommene de fikk i Oslo tingrett i fjor på henholdsvis 21 og 15 års fengsel. Jensen har anket selve skyldspørsmålet, mens Cappelen har anket straffutmålingen fordi han mener han skal ha større strafferabatt for å ha trukket Eirik Jensen inn i saken.

Ifølge Cappelen var Jensen politimannen på innsiden som ga beskjed om det var klar bane, og varslet Cappelen om han skulle være i politiets søkelys.

Det er også Cappelens forklaring som ligger til grunn for tiltalen mot Jensen om medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj.

Jensen bestrider dette. I sin forklaring i retten tirsdag omtalte han Cappelen som «etterkrigstidens beste politiinformant».

(©NTB)