ETTER DRAPET: Her er Peter Madsen fotografert 11. august i fjor, etter at han ble hjulpet opp av vannet etter at ubåten hans sank.
ETTER DRAPET: Her er Peter Madsen fotografert 11. august i fjor, etter at han ble hjulpet opp av vannet etter at ubåten hans sank. Foto: Bax Lindhardt

Peter Madsen kjemper for kortere straff – nekter å betale erstatning til Walls foreldre

Onsdag begynte ankesaken etter drapet på Kim Wall. Peter Madsens kamp for en tidsbestemt dom er dermed i gang. Han nekter også å betale erstatning til Kim Walls foreldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

25. april i år ble Peter Madsen dømt til livstid i fengsel i Københavns byret.

Han ble dømt for drapet på journalist Kim Wall, samt seksuell vold og likskjending.

Madsen anket dommen på stedet, men kom noe senere med en mer begrenset anke. Han anker ikke over skyldspørsmålet, kun dommen.

Målet hans med anke-runden er dermed å bli kvitt livstidsdommen, som i Danmark i praksis vil si at han kan bli sittende svært lenge i fengsel.

Nekter å betale

Retten ble satt i Østre landsrett i København ved 09.35-tiden onsdag. Både Peter Madsen og Kim Walls foreldre er til stede i retten. ​

Saken startet med at statsadvokat Kristian Kirk leste opp deler av tiltalen og dommen fra forrige rettsrunde.

Deretter la Kirk ned påstand om samme straff som i byretten, livstid. Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, la ned påstand om en forkortet straff.

I byretten ble Madsen dømt til å betale 150.000 i erstatning til Kim Walls foreldre, samt 150.000 til Walls kjæreste. Dette nekter han å betale, opplyste Kirk onsdag.

En bot på 33.000 kroner fra sjøfartsmyndighetene, har han derimot godtatt.

– Ikke energi

At Madsen har valgt å ikke anke skyldspørsmålet, betyr at det ikke vil vurderes om han er skyldig eller ikke. Skyldsspørsmålet blir dermed ikke tema i ankesaken.

– Madsen er skyldig i drap. Drapet på Kim Wall var et kynisk og planlagt seksuelt overgrep og drap, av svært brutal karakter, og det på en tilfeldig kvinne, sa Kirk.

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark har likevel understreket at det faktum at skyldsspørsmålet ikke blir anket, ikke er en innrømmelse av at Madsen er skyldig.

– Han har ikke energi til å kjempe denne kampen videre. Byretten har ment at min klient er skyldig, og vi tar det til etterretning, sa hun til TV 2 da dommen var falt.

– Ulykke

Peter Madsen innrømmet under sin forklaring i Københavns byrett å ha partert Kim Wall. Han nektet derimot for ha drept henne, og forklarte dødsfallet med at det var en ulykke.

– Da hun døde fikk jeg panikk, hele mitt liv gikk i oppløsning foran øynene mine, og jeg tenkte jeg måtte begrave henne til sjøs, forklarte han.

Madsen har tidligere blitt overfalt i fengsel, noe en 18-åring nå er siktet for.

En kvinnelig ansatt i Vestre Fængsel er også fjernet fra sin stilling, fordi hun ikke ville avslutte sin kontakt med Madsen. De to begynte da å få en nær relasjon.

Det er satt av tre dager i ankesaken i Østre Landsret, 5. september, 12. september og 14. september. Det er ikke ventet at det vil bli ført vitner eller lagt frem beviser, men hvordan saken vil foregå er opp til dommerne i saken.