#

2SITERT

Tegner et langt verre bilde

Bob Woodward (til venstre) var en av journalistene som avslørte Watergate-skandalen i 1973. Nå utgir han en bok som beskriver hvordan situasjonen på innsiden av Det hvite hus er.
Bob Woodward (til venstre) var en av journalistene som avslørte Watergate-skandalen i 1973. Nå utgir han en bok som beskriver hvordan situasjonen på innsiden av Det hvite hus er. Foto: Mandel Ngan Jim Watson
Journalistlegende utgir bok som avslører hvor ille det egentlig det står til på innsiden av Det hvite hus.

Det er varslet en katastrofe her i USA om en liten uke. Da kommer Bob Woodwards bok om Donald Trump, «Fear: Trump in the White House», ut. Og Trump har grunn til å grue seg.

Washington Post-veteranen er ingen hvem som helst. Han har bidratt til en presidents fall før. Det var han som sammen med kollega Carl Bernstein publiserte artiklene om det som senere ble kjent som Watergate-skandalen tidlig på 70-tallet.

Ensom bølle

Så hvordan står det egentlig til i Det hvite hus? Det er ille, skikkelig ille, skal vi tro Woodward. Langt verre enn vi tidligere har fått vite. Han tegner et bilde av en president som ikke er i nærheten av å være skikket til å lede USA. En mann som hans nærmeste medarbeidere forakter. En ensom, bøllete president som tror at alle er nødt til å gjøre som han sier.

Woodward har intervjuet en rekke kilder på innsiden. Folk som ønsker å advare verden om hvem USAs 45. president egentlig er. En løgner som kan utløse tredje verdenskrig, hvis han ikke blir passet godt på. Hans egen forsvarsminister mener at han har en verdensforståelse på nivå med en 12-åring, stabssjefen mener presidenten er en idiot. Flere av Trumps nærmeste medarbeidere mener at han er en fare for rikets sikkerhet. Dette er selvfølgelig svært alvorlig.

Advokater fikk panikk

Etter å ha utsatt Trump for en test, for å se hvordan han kom til å svare hvis han ble kalt inn til avhør med spesialetterforsker Robert Mueller, skal presidentens advokater ha fått panikk. Donald Trump løy for mye. Advokatene tok kontakt med spesialetterforskeren og fortalte ham at Trump rett og slett ikke var i stand til å snakke sant. En president som lyver under ed, bryter loven.

Boken føyer seg inn i en massiv rekke av bøker som beskriver hvor uskikket president Donald Trump er. Men økonomien går bra, arbeidsledigheten har gått ned og mange velgere liker presidenten. De liker at han ikke oppfører seg som andre politikere, og tror han er den rette mannen til å lede landet videre. Alt for mange velgere tror også at journalister lyver og har en eller annen skjult agenda om å felle Trump.

Saturday Night Massacre

Det var en lørdag i slutten av oktober i 1973. Presidenten beordret justisministeren til å sparke spesialetterforskeren. Justisministeren nektet, og gikk av. Presidenten stilte så samme krav til visejustisministeren, som også valgte å gå av. På tredje forsøk gikk det. Richard Nixon fikk innsatt en ny justisminister, som kvittet seg med spesialetterforskeren. Men Nixons politiske

spill en lørdagskveld i 1973 hjalp ham ikke. Han ble tvunget til å trekke seg selv om spesialetterforskeren var borte.

Nesten hver eneste dag kommer president Donald Trump med harde angrep på sin egen justisminister. Han ønsker å bli kvitt ham. Målet med mobbingen er at han skal gå frivillig. Bare to måneder før kongressvalget er det for risikabelt å gi ham sparken.

Flertall kan kreve riksrett

Det kan godt være at demokratene sikrer seg flertall i Representantenes hus. Et slikt flertall kan kreve at presidenten stilles for riksrett. Det mange venter spent på er hva president Donald Trump vil foreta seg hvis valgresultatet ikke ender i hans favør. Vil han gjøre som Nixon i 1973 og kvitte seg med alle som står i veien mellom ham selv og spesialetterforsker Robert Mueller for å få etterforskningen stanset?

Står vi foran en reprise på skandalen som Bob Woodward var med på å utløse på 70-tallet?

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook