PÅ FERIE: Danmarks trener Åge Hareide under oppvarmingen til VM-kampen i fotball mellom Kroatia og Danmark på Nizjnij Novgorod-stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
PÅ FERIE: Danmarks trener Åge Hareide under oppvarmingen til VM-kampen i fotball mellom Kroatia og Danmark på Nizjnij Novgorod-stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Dansk EM-helt tar over for Hareide

John Faxe Jensen blir midlertidig landslagssjef.

Saken oppdateres!

Se Slovakia-Danmark på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo onsdag klokken 20.45.

Kaoset rundt det danske landslaget fortsetter. Tidligere tirsdag ble det kjent at landslagsspillere i futsal og spillere fra lavere divisjoner skal utgjøre den danske landslagstroppen.

Åge Hareide er sendt på ferie, og han vil ikke lede onsdagens privatlandskamp mot Slovakia. Tirsdag ettermiddag bekrefter DBU at John Faxe Jensen leder det danske laget i onsdagens kamp.

Den tidligere landslagsprofilen var en del av det danske laget som sensasjonelt tok EM-gull i 1992. 53-åringen var hovedtrener for Fremad Amager fra 2014 til 2018.

– Vi skal stille lag i de to landskampene for å unngå millionbøter og mulig utestengelse for landslaget i flere år. På DBUs og dansk fotballs vegne er jeg glad for at John Faxe Jensen har tatt på seg den store oppgaven med å være trener i disse to kampene, sier elitesjef Kim Hallberg.

John Faxe Jensen (t. v.), her fra tiden som Michael Laudrups assistent i Getafe. Foto: AP Photo / Jesper Noergaard Soerensen
John Faxe Jensen (t. v.), her fra tiden som Michael Laudrups assistent i Getafe. Foto: AP Photo / Jesper Noergaard Soerensen

Den ferske landslagsvikaren står med 69 landskamper og tre scoringer for Danmark. Det viktigste målet kom i EM-finalen mot Tyskland i 1992. Han har også spilt for Brøndby, Hamburg, Arsenal og Herfølge. Som trener har han hatt hovedansvaret i Herfølge, Randers og Fremad Amager, men også vært assistent i Brøndby, Getafe og Blackburn.

– Tar ikke stilling til konflikten
​Faxe uttaler i en pressemelding at han er glad for å kunne hjelpe laget i denne sitasjonen, men han understreker også at han ikke vil ta stilling til den pågående konflikten.

– Slik det er nå, ser jeg kun tapere i denne konflikten, og dansk fotball taper mest av alle, sier 52-åringen.

– Når jeg sier ja til å hjelpe her, er det fordi jeg føler veldig, veldig sterkt for landslaget som institusjon, og fordi jeg mener at det viktigste må være at kampene tross alt blir spilt.

Treneren bekrefter at han i utgangspunktet kommer til å lede både onsdagens og søndagens kamp.

– Jeg tar ikke stilling til saken mellom DBU og spillerne, mitt ja er ikke et uttrykk for det. Jeg håper bare at jeg kan bidra til at vi kommer oss gjennom de to kampene, og at partene finner en løsning så kjapt som mulig. Landslaget har betydd uendelig mye for meg i min karriere og i mitt liv.

– Det smerter å følge denne saken, men jeg håper at mitt bidrag kan være med på å begrense de negative konsekvensene.

Først meldt om annen trener
​Først meldte Ekstra Bladet at den kampen vil ledes av 54-årige Hasse Kuhn. Treneren er for øyeblikket tilknyttet Skjold Birkerød, som ligger i bunnen av sin avdeling på nivå fire i Danmark. Senere har DBU annonsert at Kuhn kun blir assistent for laget.

Danmark kan vente seg store bøter og mulig utestengelse fra kvaliken dersom man ikke stiller til helgens kamp mot Wales.

Det danske fotballforbundet (DBU) er i konflikt med den danske spillerforeningen om en ny landslagsavtale. Det er spesielt spillernes kommersielle rettigheter som er konfliktens kjerne. Partene har ikke funnet en løsning på floken.

Spillertroppen er ennå ikke offentliggjort, og ifølge DBU vil den heller ikke offentliggjøres før spillerne er på flyet til Slovakia.

TV 2-kommentator Marius Skjelbæk tror det kan bli en spektakulær landskamp.

– Det blir den mest absurde landskampen jeg kan huske jeg har jobbet med. Det er ganske sprøtt at Det danske fotballforbundet havner i en slik situasjon. Det er jo ikke første gang heller. Sportslig er Danmark i fremskritt, men klimaet mellom spillerne og forbundet er helt iskaldt, sier Skjelbæk.

Christian Eriksen og de danske stjernene har tidligere tilbudt seg å forlenge den midlertidige avtalen med én måned, men det har ikke forbundet imøtekommet.

​​ – La oss komme oss videre, DBU. Vi tilbyr igjen en midlertidig forlengelse av den gamle avtalen - og så reiser vi til Slovakia i dag. Alle sammen, hele landslaget. Sammen kan vi inngå en avtale som redder danske fotballs ansikt. Vi er jo her, og vi vil som alltid spille fotball for Danmark, sier Christian Eriksen.