SKAPER DEBATT: Colin Kaepernick (i midten) under en av protestene i oktober 2016. Nå skaper han nye bølger etter at det ble klart at han er en av Nikes nye frontfigurer.
SKAPER DEBATT: Colin Kaepernick (i midten) under en av protestene i oktober 2016. Nå skaper han nye bølger etter at det ble klart at han er en av Nikes nye frontfigurer. Foto: Thearon W. Henderson/AFP/Twitter

Brenner Nike-sko i raseri

Den tidligere NFL-stjernen Colin Kaepernick fronter Nikes nye jubileumskampanje. Det har satt sinnene i kok hos flere amerikanere.

Den tidligere quarterbacken ble verdenskjent over natten da han i 2016 protesterte mot politivold mot svarte mennesker ved å knele under nasjonalsangen.

Det etter at et vers i den amerikanske nasjonalsangen er blitt fremhevet som undertrykkende for svarte.

– Jeg kommer ikke til å stå og vise stolthet til et flagg i et land der svarte mennesker undertrykkes, sa Kaepernick den gang.

Siden har flere spillere i NFL valgt å følge eksempelet til den nå klubbløse quarterbacken.

Donald Trump ble ikke begeistret, og har siden hamret løs mot protestantene i utallige taler og tweets. Han har blant annet gått i bresjen for at protesterende spillere skal sparkes.

– Fansen burde forlate kampene når det (knelingen) skjer. Det viser mangel på respekt, sa presidenten i september i fjor.

Ødelegger Nike-utstyr i sinne

Nå er det klart at den tidligere San Francisco 49'ers-spilleren blir et av Nikes ansikter utad når sportsgiganten skal feire «Just Do It»-slagordets 30-årsjubileum. Kaepernick har vært klubbløs i over et år, og flere spekulerer i at nettopp disse protestene er årsaken.

– Tro på noe, selv om det betyr at du ofrer alt, skrev Kaepernick selv i et innlegg på Twitter mandag der han kunngjorde sitt nye Nike-samarbeid.

Det har ikke falt i god jord hos flere amerikanere, som har tydd til drastiske grep for å vise sin misnøye overfor Nike. Flere har lagt ut bilder der de brenner eller ødelegger produkter laget av sportsprodusenten.

– Lydmannen vår kuttet nettopp av Nike-emblemet fra sokkene sine. Tidligere marinesoldat. Gjør dere klare Nike, multipliser dette med millioner, skriver countrymusikeren John Rich på Twitter.

– Først tvinger NFL meg til å velge mellom favorittsporten min og landet mitt. Jeg valgte landet mitt. Så tvinger Nike meg til å velge mellom favorittskoene mine og landet mitt. Når ble det amerikanske flagget og nasjonalsangen så støtende, skriver Sean Clancy under en video der han brenner Nike-skoene sine.

Flere andre har også lagt ut videoer eller bilder av Nike-produkter de har ødelagt, og oppfordrer til boikott. Nike-aksjen har lidd noe av disse oppfordringene, og har ifølge Reuters falt tre prosent tirsdag.

– Kokko-høyre

Men på den andre siden av skalaen er det flere som påpeker ironien i at protestantene velger å brenne og ødelegge klær de strengt talt allerede har betalt for.

– Så ved å ikke ville støtte eller promotere Nike, så ødelegger du sokker som allerede er betalt for, og SÅ tweeter du og tagger Nike. Gir mening, skriver den amerikanske fotballspilleren A.J. DeLagarza på Twitter.

Fotballskribenten Lars Sivertsen påpeker også ironien i at disse personene selv deltar i markedsføringen av Nikes nye kampanje.

– Amerikansk kokko-høyre som legger ut bilder av Nike-brenning på sosiale medier og ikke forstår at de er en del av markedsføringen. Elsker det, skriver han.

Flere har også kommet med støtteerklæringer til Kaepernick selv, deriblant tidligere CIA-direktør John Brennan:

– Colin Kaepernick gjorde oss som samfunn oppmerksomme på problemet med raseurettferdighet i USA. Han gjorde det ikke for å være respektløs mot vårt flagg, men for å gi mening til ordene som innleder vår grunnlov – «for å skape en mer perfekt union». Godt gjort, Colin, godt gjort, skriver Brennan.