ØVDE PÅ SEG SELV: 27 år gamle Kristina Beck Andersen bestilte et tatoveringsett på eBay. For å finne ut hvordan maskinen fungerte, øvde hun på seg selv.
ØVDE PÅ SEG SELV: 27 år gamle Kristina Beck Andersen bestilte et tatoveringsett på eBay. For å finne ut hvordan maskinen fungerte, øvde hun på seg selv. Foto: Privat

EKSPERTENE ADVARER MOT TATOVERINGSTREND

Kristina (27) tatoverte seg selv: – Det ser jo helt jævlig ut

I 2013 begynte Kristina Beck Andersen å tatovere seg selv. Nå advarer hun andre mot å gjøre det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til under 200 kroner kan hvem som helst bestille et fullt tatoveringssett med flere maskiner, nåler og blekk inkludert. Nettsidene er mange og utvalget er stort. Da er det kanskje ikke så rart at mange faller for fristelsen når muligheten for å teste ut egne ferdigheter byr seg.

27 år gamle Kristina Beck Andersen fra Nittedal er bare en av mange som ønsket å teste ut dette. I 2013 bestilte hun et sett fra eBay for rundt 1500 kroner.

– Det så ikke akkurat ut som noe man får på et tatoveringsstudio. Man så tydelig at det var billig kvalitet, sier Andersen.

Andersen forteller til TV 2 at det fulgte med falsk hud som hun kunne øve seg på. Men Andersen syns ikke at dette materialet kunne sammenlignes med ekte hud, og tok derfor saken i egne hender.

– Jeg øvde på meg på meg selv høyt oppe på låret. Det var kanskje ikke så smart, for den jeg øvde meg på ser jo helt jævlig ut, ler hun.

Hun begynte med noen streker, etterfulgt av et hjerte og et anker. Men til hennes fortvilelse er tatoveringene skeive. 27-åringen beskriver området på kroppen som «litt kaotisk».

Hjemmetatoveringsperioden til Andersen resulterte i seks tatoveringer på seg selv, to på kjæresten og et par stykker på noen venninner. Hun har ikke noe godt svar på hvorfor hun valgte å begynne med dette, og forteller at det heller var et innfall. Men hun har noen teorier om hvorfor dette har blitt så populært.

– Det er nok mange som syns at dette både er spennende og kult. Noen syns kanskje det er for dyrt få det gjort i et studio, forteller hun.

– Farlig og risikofylt

Formann i Norsk Tattoo Union, Remi Sølvberg, forteller til TV 2 at det ikke finnes en oversikt over hvor mange som driver med hjemmetatoveringer. Derimot erfarer de at svært mange har begynt med dette de siste årene. Nå advarer formannen mot den økende trenden.

ADVARER: Tatovør og formann i Norsk Tattoo Union, Remi Sølvberg, advarer mot den økende trenden. Foto: Privat
ADVARER: Tatovør og formann i Norsk Tattoo Union, Remi Sølvberg, advarer mot den økende trenden. Foto: Privat

– Det å få en tatovering av en uerfaren person i et uautorisert rom kan både være farlig og risikofylt. Jeg kan aldri tenke meg at et sett du får kjøpt for 200 kroner er godkjent etter kravene om hygiene eller sterilisering. Det koster å lage kvalitetsprodukter.

Sølvberg forteller at dagens krav til tatoveringsutstyr og utførelse er uhyre strenge. Han er redd for hva blekket i disse settene inneholder.

– Jeg er sikker på at disse blekkene inneholder en smørbrødliste med tungmetaller som går langt over verdiene til det som er lovlig, sier han.

Også en rekke sykdommer kan forekomme ved bruk av disse settene, ifølge Sølvberg.

– Det er mye som kan skje. Det kan forekomme blodsmitte fordi utstyret er brukt på noen andre først. Hepatitt lever også på utstyret i tre uker. Også reaksjoner og allergier kan lett forekomme. Du kan pådra deg sykdommer du aldri blir kvitt, forteller han.

Sykepleier og klinikkleder ved laserklinikken Eraze Oslo, Marcus Nøstdahl, bekrefter Sølvberg sine påstander.

– Infeksjonsrisikoen er høy. Personen kan også potensielt få blodforgiftning, noe som er veldig alvorlig. Det kan også forekomme arrdannelser og skader i huden, forteller han.​

Mange angrer

Nøstdahl erfarer at de som tar hjemmetatoveringer er jenter og gutter under 30 år. Særlig gutter kommer ofte innom med et ønske om å fjerne gammel festmoro, ifølge klinikklederen.

– Små enkle linjer, skrift og navn er hjemmetatoveringene som går igjen. Det er ikke all skrift som går an å forstå engang. Dette er fordi det ofte har vært alkohol inne i bildet, og fordi at de som tatoverer ikke kan tatovere, forteller han.

MERKET: Også denne tatoveringen over kneet er laget av Kristina selv. Foto: Kristina Beck Andersen
MERKET: Også denne tatoveringen over kneet er laget av Kristina selv. Foto: Kristina Beck Andersen

Ifølge Nøstdahl oppstår hjemmetatoveringer som oftest på nachspiel, der en gjeng tatoverer hverandre. Han tror at det ofte forekommer en smitteeffekt blant festdeltakerne når tatoveringsmaskinen blir tatt fram.

– Så kommer angsten dagen derpå. Jeg har fått noen telefoner dagen etter slike festligheter. Det er som regel lite gjennomtenkt, og det er ikke alle som husker hvordan det skjedde engang, sier han.

Også Sølvberg har fått mange henvendelser fra personer som angrer i løpet sin lange karrière som tatovør.

– Veldig mange kommer innom etter en fest eller en sydentur. Folk både angrer, griner og er frustrerte. Jeg har flere ganger sett folk med store hevelser og reaksjoner, forteller Sølvberg.

– Det er ingen leke

Marcus Nøstdahl, klinikkleder ved laserklinikken Eraze Oslo, ber folk være forsiktige ved bruk av tatoveringsmaskiner. Foto: Privat
Marcus Nøstdahl, klinikkleder ved laserklinikken Eraze Oslo, ber folk være forsiktige ved bruk av tatoveringsmaskiner. Foto: Privat

Og når uhellet først er ute, og kroppen er merket for livet, er det ikke alltid like lett å gjøre noe med det. For å unngå enda flere komplikasjoner, anbefaler Sølvberg at vedkommende oppsøker en spesialhelsetjeneste eller en hudlege. Ikke en tatovør.

– Tatovøren tar en risk ved å putte på nytt blek. Se for deg at man blander mentos og cola. Hver for seg fungerer de fint, men sammen gir det en effekt. Det samme kan skje dersom jeg tilfører mitt blekk i noe jeg ikke vet hva er, sier Sølvberg.

Daglig fjerner Nøstdahl uønskede tatoveringer. Selv om de tilbyr veiledning og fjerning, begynner behandlingen først fem til seks uker at tatoveringen er tatt. Det er kan føles lenge for de som virkelig angrer.

Også han fraråder folk mot denne trenden.

– Jeg syns ikke det er noen god idé å drive på med det her uten å ha ordentlig opplæring i det. Det er tross alt ingen leke. Vis respekt for yrket og la heller de profesjonelle ta seg av jobben, i stedet for å gjøre noe som potensielt kan være skummelt, forteller han.

Ulovlig

Tatoveringer som blir utført i lokaler som ikke er godkjent av kommunen er ulovlig. Norsk Tattoo Union har ved flere anledninger anmeldt personer de vet har utført tatoveringer ulovlig. De har også gjort kommuneleger i ulike kommuner oppmerksomme på hva som foregår i deres kommune.

– Vi har prøvd å begrense omfanget ved å gå etter de store slik at det blir anerkjent at det er straffbart, sier Sølvberg.

Kristina har lekt seg med tatoveringsmaskinen flere steder på kroppen. Også fingrene. Foto: Kristina Beck Andersen
Kristina har lekt seg med tatoveringsmaskinen flere steder på kroppen. Også fingrene. Foto: Kristina Beck Andersen

Han forteller at de blant annet har anmeldt personer som aktivt driver hjemmestudio. Både folk som tar betalt, og som ikke tar betalt for tjenesten. Ved flere tilfeller har kjendiser og TV-personligheter blitt tatovert i TV-studioer og radio-studioer. Også dette har blitt anmeldt av Norsk Tattoo Union.

– Det er et problem når de promoterer hjemmetatovering som en kul greie. Det sender ut feil signaler til alle de ungdommene som ser opp til vedkommende.

Andersen var selv ikke klar over at det hun gjorde var ulovlig før hun snakket med TV 2.

Heldigvis gikk det bra med Andersen, kjæresten og venninnene. 27-åringen påpeker at hun var svært nøye på hygiene, noe som gjorde at ingen av de fikk noen reaksjoner. Hun har også nektet å ta med utstyret på fest, til tross for at hun har fått flere forespørsler om det.

Nå fraråder hun andre om å gjøre det samme som hun.

– Akkurat der og da er det kjempegøy, men det er en dårlig idé så fort du får tenkte deg om. Man vet aldri hva som kan skje, og det kan bli mye tull i etterkant. Det gikk bra med oss, men det kunne gått galt, avslutter hun. ​