Lisbeth mistet datteren på utøya:

– Det blir tøft for mange å se filmen

SPENT: Lisbeth Røyneland mistet datteren Synne (18) på Utøya. Hun har sett Netflix-filmen, og sier hun er spent på reaksjonene som vil komme.
SPENT: Lisbeth Røyneland mistet datteren Synne (18) på Utøya. Hun har sett Netflix-filmen, og sier hun er spent på reaksjonene som vil komme. Foto: Nesvold, Jon Olav
Onsdag vises Netflix sin film om 22. juli for publikum for første gang, under filmfestivalen i Venezia. Gjerningsmannen har en sentral rolle i filmen, det tror støttegruppen blir vanskelig for mange.

På filmplakaten som ble sluppet for kort tid siden, reklamerer Netflix med at dette er den sanne historien om hva som skjedde på Utøya 22. juli 2011.

Filmen regisseres av amerikanske Paul Greengrass. Den samme mannen som står bak filmer som United 93, filmen om en av flykapringene under 9/11 og Captain Phillips.

Forfatter Åsne Seierstad har bidratt med manus, og skuespillerne er norske.

– Veldig spent

Lisbeth Kristine Røyneland er leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, og har nylig sett Netflix sin film.

– Jeg ønsker ikke si noe om hvordan jeg opplevde filmen, men er veldig spent på hvordan folk vil reagere, sier Røyneland til TV 2.

Under lanseringen av Erik Poppe sin film om massakren på Utøya, ble det tatt en rekke forhåndsregler. Dette gjaldt særlig for markedsføringen av filmen, og det ble blant annet ikke publisert en trailer.

Netflix publiserte sin trailer tirsdag denne uken.

DEN SANNE HISTORIEN: Slik markedsføres Netflix sin film om 22. juli.
DEN SANNE HISTORIEN: Slik markedsføres Netflix sin film om 22. juli. Foto: Skjermbilde / IMDB

TV 2 sin filmekspert Camilla Laache, sier at Erik Poppe gjorde noe veldig uvanlig ved å ikke vise klipp eller trailer i forkant av premieren.

Hun tror vi vil få en helt annen film og markedsføring i Paul Greengrass sin versjon.

– Skaperne bak er ikke så tett på, men det betyr ikke at den ikke er laget med respekt. Regissør Greengrass har tidligere laget film om vanskelige hendelser på en nennsom måte, sier Laache.

Massiv produksjon

Paul Greengrass sin film er en gigantisk Hollywood-produksjon, og har hatt et budsjett på rundt 170 millioner norske kroner, ifølge nettstedet IMDB.

– Denne filmen blir helt sikkert annerledes enn den norske. Den lanseres på Netflix som er en verdensomspennende strømmetjeneste, og det kan oppleves som massivt for de pårørende, sier Lisbeth Røyneland.

Filmekspert Laache sier det var en fordel å kjenne godt til hendelsene i Erik Poppe sin film. I Netflix sin film tror hun det kan komme noen overraskelser.

– Jeg tenker at Greengrass sin film vil følge et mer «Hollywoodsk» format. Det er jo en film Netflix satser stort på for å nå et internasjonalt publikum. I tillegg til at det nok er en tøff og vanskelig film å se, kan det bli en utfordring for oss nordmenn å høre det på et annet språk, selv om det er norske skuespillere, sier Laache.

Jonas Strand Gravli og Isak Bakli Aglen spiller Viljar Hanssen og hans bror Torje i Netflix-filmen 22 July. Filmen har verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia denne uken.
Jonas Strand Gravli og Isak Bakli Aglen spiller Viljar Hanssen og hans bror Torje i Netflix-filmen 22 July. Filmen har verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia denne uken. Foto: Erik Aavatsmark / Filmfestivalen I Toronto

– Spent

Den nasjonale støttegruppen sier at de har iverksatt flere tiltak for å skåne de etterlatte mest mulig. De har også vært i kontakt med regissør Paul Greengrass.

– Han inviterte oss til et møte, hvor han fortalte om sine tanker rundt filmen og hvordan den ville bli. De har også informert oss jevnlig underveis i forbindelse med filmopptak. Vi har fått vite det et døgn i forveien, slik at ingen skulle komme overraskende på et opptak, forteller Røyneland.

I motsetningen til markedsføringen av den norske filmen, har ikke støttegruppen hatt noe innflytelse på markedsføringen. Lederen sier hun er spent på hvordan dette blir mottatt.

– Vi håper vi kan ha en dempende påvirkning på markedsføringen i Norge. For alle som abonnerer på Netflix, så vil det bli massivt, sier Røyneland.

– Tøft å se gjerningsmannen

Hun er opptatt av at historien ikke skal glemmes, og at det er viktig å huske hva som forårsaket terroren.

– Høyreekstremismen vokser gjennom Europa som aldri før, og det skremmer meg veldig, sier Røyneland.

I Erik Poppe sin film, lå fokuset på ofrene og gjerningsmannen hadde ingen rolle i filmen. I Netflix sin versjon, portretteres Anders Behring Breivik av Anders Danielsen Lie.

– Jeg tror det blir tøft for mange å se at gjerningsmannen portretteres. Reaksjonene vil komme etter å ha sett filmen, og det er selvfølgelig mange som er redde for dette, sier Røyneland.

I forbindelse med premieren av Netflix sin film 10. oktober, vil støttegruppen arrangere flere forhåndsvisninger i de største byene i Norge.

– Våre medlemmer vil få se filmen under kontrollerte forhold, med psykologer og hjelpemannskaper til stede. I samarbeid med nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress oppfordrer vi ale til å tenke seg om før de ser filmen, og prøve tenke på noe annet, sier Røyneland.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook