Nima (36) flyktet fra Iran til Sverige – nå vil han stanse innvandringen

SD-REPRESENTANT: Nima Gholam Ali Pour er selv innvandrer, men stiller seg bak Sverigedemokraternas restriktive innvandringspolitikk.
SD-REPRESENTANT: Nima Gholam Ali Pour er selv innvandrer, men stiller seg bak Sverigedemokraternas restriktive innvandringspolitikk. Foto: Kjetil Iden/TV 2
MALMØ (TV 2): Sverigedemokraternas kontroversielle innvandringspolitikk når også hjem hos innvandrere i Sverige.

Sverigedemokraterna (SD) er det klart mest innvandringskritiske partiet i Sverige. De mener Sverige ikke kan håndtere mer innvandring per nå, og vil stenge landets grenser for asylsøkere.

Likevel tiltrekker partiet seg flere velgergrupper, deriblant innvandrere.

12 prosent av partiets velgere er innvandrere, ifølge Sveriges statistikkbyrå.

Nima Gholam Ali Pour (36) er en av dem. Han er politisk sekretær for SD i Malmø, og kom som flyktning fra Iran til Sverige i 1988.

– Da jeg skulle velge parti, tenkte jeg ikke først og fremst på etnisiteten min. De gjør rasister, de tenker på etnisitet når de velger politikk, men ikke jeg. Jeg så på ulike prinsipprogram, hvilken politikk som var best, og problemene som fantes i Sverige, sier han.

TV 2 møter Nima i bydelen Rosengård i Malmø, hvor han vokste opp. Bydelen, hvor prosentandelen innvandrere er svært stor, er kjent som den kanskje mest urolige i Sverige.

– Da jeg ble med i SD, kunne man ikke prate om innvandring i det hele tatt. Da blir man litt handikappet i politikken. Det var det som skjedde i de andre partiene, mener Nima.

Flyktning fra Iran

Han kom fra Iran til Sverige for mer enn 30 år siden.

– Er det ikke et paradoks at du nå vil stanse innvandring til Sverige?

– Nei, vi vil bare minske den. Vi er jo fortsatt for arbeidsinnvandring. Men med asylinnvandringen ser vi at det er så mye kostnader at det ikke går lenger, sier Nima.

I likhet med flere SD-tilhengere, mener han også at integreringen har mislyktes i Sverige.

– Hva svarer du dem som mener dere er et rasistisk parti?

– Da får de forklare hvordan vi er det. For når man går inn i en diskusjon, så er de også for regulert innvandring og er enige i at alt ikke fungerer så bra, sier han.

– Ikke overraskende

Redaktør i den nordiske nettstedet Broen, Hilde Sandvik, sier det ikke er overraskende at innvandrere i Sverige vender seg mot SD.

Foto: Lovise Gangnes/TV 2
Foto: Lovise Gangnes/TV 2

– De kjenner best hvor skoen trykker. De har opplevd et Sverige som på mange måter har vært gjestfritt, men har heller ikke fått kjent på hva en velferdsstat kan gi, sier hun.

Noen beskylder innvandrere som stemmer SD for å «trekke stigen opp etter seg».

– Det er klart at hvis man merker at det er vanskeligere å få seg jobb, man får ikke barna inn på gode skoler, og så videre, er det ikke så underlig at man ønsker en endring. Så må man også huske at mange har flyktet fra nettopp de regimene man ser at begynner å etablere seg i Sverige, sier hun.

– Man har til dels shia- og sunnimuslim-konflikter inne i byer, sier Sandvik.

Mann mellom 50 og 64

Det svenske meningsmålingsbyrået Novus Opinion har undersøkt hva som kjennetegner kjernevelgeren til SD.

– Akkurat nå er kjernevelgeren en mann mellom 50 og 64 år, som ikke bor i en stor by. Men det viktigste er at han er urolig for framtiden. Han er mer redd for kriminalitet og krig, og mener at samfunnet går feil vei. Å bytte regjering er svært viktig for ham, sier konsernsjef Torbjørn Sjöstrom til TV 2.

Et annet kjennemerke for SDs kjernevelger, er medlemskap i fagforbundet LO i Sverige.

– Hvert tredje medlem i LO nå er Sverigedemokrat, noe som er en enormt stor endring for LO, sier Sjöstrom.

LO-lederen i Sverige, Karl-Petter Thorwaldsson, gikk nylig ut og frarådet sine medlemmer om å stemme på SD.

Socialdemokraterna øker

Få dager før valget i Sverige går Socialdemokraterna (S) fram på en ny meningsmåling. Målingen er den første i innspurten av valgkampen hvor det sosialdemokratiske partiet får økt oppslutning, ifølge avisa Aftonbladet.

Partiet går fram 1,5 prosentpoeng til 24,6 prosent. Både Moderaterna og SD går litt tilbake.

Tross framgangen ligger Socialdemokraterna an til å gjøre sitt dårligste valg siden demokratiet ble innført i Sverige. SD får 17,3 prosent på målingen.

Følg valget i Sverige på TV2.no og Nyhetskanalen hele uka fram til valgdagen søndag 9. september.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook