SMIL: Det oser en positivisme rundt det norske A-landslaget i fotball.
SMIL: Det oser en positivisme rundt det norske A-landslaget i fotball. Foto: Pedersen, Terje

– De har fått en trener å dø for

Jesper Mathisen hyller Lars Lagerbäcks «nye Norge» før Nations League braker løs.

Norsk landslagsfotball er i bedre flyt enn på svært lenge. Etter fire seire på rad mot Panama, Island, Albania og Australia er den negative spiralen snudd. Nå oser det optimisme av Lars Lagerbäcks mannskap. Mye har med andre ord skjedd etter det famøse 0-6 tapet for Tyskland for nøyaktig ett år siden.

– Tyskland var veldig mange klasser bedre. Nå har Lagerbäck fått tid og satt en stall. Han har et mannskap en ellever som fungerer veldig godt sammen, forklarer TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Det er en hel gjeng med nye spennende fotballspillere som elsker å spille med flagget på brystet. Tidligere har det vært slik at det å komme på landslagssamling ikke var det store. Nå har de fått en trener de er villige til å dø for.

– Første kamp av betydning

Torsdag skal Norge opp mot Kypros på Ullevaal - i det ny-innførte konseptet Nations League.

– Dette er den første landskampen til Lars Lagerbäck som betyr noe. Han overtok et lag midtveis i en kvallik da vi egentlig var slått ut. Nå kommer hans første kamp hvor Norge og motstanderen har alt å spille for.

– Nå har vi muligheten til å vinne gruppa i Nations League, og gjør vi det så har vi muligheten i en playoff om vi misykkes i den vanlige kvalliken, forklarer Mathisen og fortsetter:

– Allerede nå mot Kypros på torsdag og Bulgaria på søndag vil vi kjenne igjen hvordan Norge vil fremstå. De vil komme til å være godt organisert, gjøre få feil på egen halvdel og veldig direkte i angrep. Det er dessuten veldig mange norske spillere som er i god form og spiller for sine klubblag. Det er det aller viktigste.

Sår tvil om to plasser

Nettopp det fører til at konkurransen er stor om plassene på laget. Likevel tror Jesper Mathisen at Lagerbäck har funnet sin favoritter.

– Det eneste jeg tror han er litt usikker på er hvem som skal spille spiss med Joshua King. På midtbanen ser det rimelig satt ut. Jeg tipper at Iver Fossum vil spille på den ene kanten, Moi på den andre. Sander Berge og Markus Henriksen sentralt. Kristoffer Ajer og Tore Reginiussen blir stoppere. Birger Meling spiller venstre back. Mens høyrebacken står mellom Omar Elabdellaoui og Jonas Svensson. Utenom det mener jeg laget sier seg selv.