VELGERFLUKT: Velgerne snur ryggen til Knut Arild Hareide og KrF i kjerneområdene på Sør- og Vestlandet på TV 2s septembergallup.
VELGERFLUKT: Velgerne snur ryggen til Knut Arild Hareide og KrF i kjerneområdene på Sør- og Vestlandet på TV 2s septembergallup. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Krisetall for Hareide

Kristelig Folkeparti er den store taperen på TV 2s septembergallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristelig Folkeparti havner igjen under sperregrensen på målingen Kantar TNS har laget for TV 2 i september.

Mister til De Kristne

Bråket som fulgte etter at KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold viet partiets informasjonssjef og hennes kone ser ut til å ha skadet Kristelig Folkeparti.

Partiet havner igjen under sperregrensen og får bare 3,7 prosent på TV 2s ferske gallup. Det er en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng siden august.

– Det er for dårlig. Vi har en jobb med å løfte partiet. Det er klart det har vært en uro de siste ukene og det er kanskje grunnen til at vi har en tilbakegang nå, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Bakgrunnstallene viser at KrF mister velgere til Høyre, Frp, Senterpartiet og De Kristne, som denne gang er registrert med 0,9 prosent. De fleste velgerne kommer fra Kristelig Folkeparti.

– Kan velgerflukten forklares med at KrF ennå ikke har avklart hvilken regjering partiet ønsker å støtte?

– Det er en av de forventningene som ligger der denne høsten. Jeg tror det er en utålmodighet innad i partiet, men det har vært en enighet om at det er i høst vi skal ta denne debatten og diskusjonen og det tror jeg blir bra for partiet å gjøre, sier Hareide.

Sjekk hvem som ville kommet inn på Stortinget

Styrket etter terrorbråk
Høyre er den klare vinneren på målingen med en fremgang på 2,9 prosentpoeng fra august til 29,0. Det er den høyeste oppslutningen partiet har hatt på et halvt år.

Fremskrittspartiet kan notere seg for en svak fremgang på 0,3 til 10,4, som er den nest svakeste målingene for partiet siden stortingsvalget.

Venstre ligger stabilt under sperregrensen på 3,5 prosent (- 0,1) og ville fått to mandater på Stortinget. Dermed ryker flertallet for de borgerlige partiene.

– Det er jo en hyggelig måling for Høyre, selv om jeg skulle ønske at det var et borgerlig flertall på målingen også, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

SV og Senterpartiet taper

Selv om Senterpartiet fortsatt er større enn Fremskrittspartiet er Trygve Slagsvold Vedum den største taperen sammenlignet med august. Da kunne partiet juble over den høyeste oppslutningen på et år. Nå går Senterpartiet tilbake 2,0 til 11,6 prosent.

Også SV går tilbake for andre måned på rad, med 1,5 til 6,5 prosent.

Arbeiderpartiet kan notere seg for en fremgang på 0,5 til 24,9 prosent.

Se alle meningsmålinger i TV 2s partibarometer

Rødt på vippen

Den store vinneren på venstresiden er Rødt som holder stabilt høy oppslutning på 5,5 prosent (+ 0,2). Det er fjerde gang på de fem siste målingene partiet er over sperregrensen og har en oppslutning på 5-tallet.

Rødt kommer dermed i en nøkkelrolle. Selv om KrF skulle bytte side og peke på Jonas Gahr Støre som statsminister vil han nok en gang være avhengig av Rødt for å kunne danne flertall mot den sittende regjeringen.

De Grønne ligger fortsatt lavt med 2,4 prosent, mens andre partier får 2,6 (+ 1,4), som skyldes at De Kristne får hele 0,9 prosent. Andre partier med oppslutning i denne gruppen er Pensjonistpartiet, Kystpartiet, Piratpartiet og Demokratene.

Om målingen

Målingen er laget av Kantra TNS for TV 2 med telefonintervjuer av 979 stemmeberettigede. 73,5 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,4 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017