SKAL VÆRE DREPT: Aleksandr Zakhartsjenko.
SKAL VÆRE DREPT: Aleksandr Zakhartsjenko. Foto: DIMITAR DILKOFF/NTB scanpix

Opprørsleder drept i eksplosjon i Donetsk

Opprørslederen er drept og tre skadd etter eksplosjon inne på en kafé.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aleksandr Zakhartsjenko (42), lederen for den selverklærte opprørsrepublikken Donetsk, skal ifølge russiske Sputnik News ha blitt drept av en bombe på en kafé i sentrum av byen Donetsk.

Opplysningene om at lederen for de prorussiske separatistene i Donetsk-regionen i Ukraina er drept, bekreftes overfor nyhetsbyrået Interfax, som har en korrespondent på stedet.

Ytterligere tre personer skal ha blitt såret i eksplosjonen. Ifølge en reporter fra nyhetsbyrået AFP har politiet sperret av området rundt bygningen der eksplosjonen skjedde.

Bekreftet av talskvinne

Ifølge Interfax er det pågrepet flere personer som mistenkes for å ha utført et attentat mot opprørslederen.

Drapet ble fredag kveld bekreftet av Zakhartsjenkos talskvinne, Alena Voljnets, som sier at han ble drept som følge av et «terrorangrep».

Zakhartsjenko har siden august 2014 vært statsminister i den opprørskontrollerte regionen Donetsk folkerepublikk, som erklærte seg som uavhengig fra Ukraina i mai 2014.

Zakhartsjenko er den mest høytstående blant en rekke separatistpolitikere og kommandanter som er drept de siste årene.

Over 10.000 mennesker har i løpet av de fire siste årene blitt drept i konfliktene mellom Ukraina og de to selverklærte og russiskvennlige folkerepublikkene i Donetsk og Lugansk.

Det russiske utenriksdepartementet sier i en kommentar at det er grunn til å tro at det er den ukrainske regjeringen som står bak drapet, melder TT. Departementet anklager også regjeringen for «å ha bestemt seg for å gå inn i en blodig konflikt».

(TV 2/NTB)