vil fjerne kunst på t-banen:

Dette ble for mye for Sverigedemokraterna

VIL FJERNE KUNSTVERK: Denne typen kunst på offentlig transport er upassende, mener Sverigedemokraterna i Stockholm. Foto: Lovise Gangnes/TV 2
PROVOSERER: Nakne kropper, menstruasjon og hårete legger ble for mye for Sverigedemokraterna. Foto: Lovise Gangnes/TV 2
^
STOCKHOLM (TV 2): Sverigedemokraterna går til valg på å fjerne denne kunstutstillingen på t-banen i hovedstaden.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«It's alright. I'm only bleeding», står det på kunstverket som henger over t-banesporet på Slussen i Stockholm.

Men for Sverigedemokraterna i den svenske hovedstaden er tegningen av den menstruerende kvinnen langt ifra «alright». De går til valg på å fjerne denne type kunst i kollektivtrafikken.

– Etter hva jeg har forstått så har det vekket sterke reaksjoner. Det føles intimt, privat, det stikker seg ut og det provoserer, sier partiets kulturpolitiske talsperson, Aron Emilsson til SVT, som først omtalte saken.

Del gjerne din mening om valget i Sverige med #2valg

Vil ha maleri fra 1770

Kunstneren som står bak tegningene er Liv Strömquist. Stockholms undergrunnsstasjoner er kjent for å prydes av kunst, og Strömquists verk har også fått internasjonal oppmerksomhet, blant annet i The Guardian, BBC og i flere tyske aviser.

Foto: Riksdagen
Foto: Riksdagen

Utstillingen heter «The Night Garden» og viser – i tillegg til menstruerende kvinner – nakne menn, dyr, natur og kvinner med ubarberte legger.

Det er upassende motiver, mener det konservative partiet.

– Det viktige er at det som stilles ut i det offentlige rom er forankret hos medborgerne, og spesielt de nærboende som oftest befinner seg i miljøet, slik at man kan identifisere seg med det, sier Emilsson til SVT.

SD ønsker heller å fylle offentlige rom med kunst som viser stedets historie. I en Facebook-post illustreres dette med et eldre bymaleri av Stockholm fra 1770-tallet.

Lokallaget til SD i Stockholm mener det er et problem at en betydelig del av innflyttere til Stockholm «mangler grunnleggende kunnskaper om Stockholms lokale historie, og dermed en forankring og forståelse av regionen og dens utvikling», heter det på partiets nettsider.

– Generelt må vi jobbe mer med å vise hvordan stedets historie, identitet og kulturelle arv har sett ut, mener Eriksson.

VIL BYTTE UT: Sverigedemokraterna viser tydelig hva de mener om den nåværende kunsten som er å se i Stockholms undergrunnsstasjoner.Foto: Sverigedemokraterna/Facebook
VIL BYTTE UT: Sverigedemokraterna viser tydelig hva de mener om den nåværende kunsten som er å se i Stockholms undergrunnsstasjoner.Foto: Sverigedemokraterna/Facebook– Hvorfor skal kvinnekroppen gjemmes?

Feministisk Intiativ (FI) i Sverige reagerer sterkt på utspillet til SD.

– Vi ser daglig seksualisering av kvinner i form av reklamekampanjer overalt. Derfor blir det helt latterlig og absurd at man skal reagere på dette, med argumentet om at det er for privat og intimt, sier Sofia Bellucci i FI.

Hun stiller seg helt uforstående til SDs ønske om å fjerne kunstverkene.

REAGERER: Sofia Bellucci i Feministisk Initiativ. Foto: Lovise Gangnes/TV 2
REAGERER: Sofia Bellucci i Feministisk Initiativ. Foto: Lovise Gangnes/TV 2

– Vi må absolutt ikke sensurere kunst, men heller snakke mer om mens! mener Bellucci.

Også en gjeng 18 år gamle jenter som TV 2 møter ved valgbodene på Sergels torg i Stockholm, er uenige i at kunsten er støtende.

– Denne kunsten viser kvinnekroppen. Hvorfor skal man skjule det? Det er bare fint at man viser hvordan ting ser ut, og tør å vise frem mensen, mener Cassandra Karakitsios.

Venninnene, som alle er førstegangsvelgere, nikker, mens Cassandra fortsetter:

– At SD ønsker å fjerne dette, sier jo egentlig alt om dem som parti, sier hun.

IKKE ENIG: Cassandra Karakitsios (t.v.) og venninnene er uenige i SDs ønske om å fjerne kunsten. Foto: TV 2
IKKE ENIG: Cassandra Karakitsios (t.v.) og venninnene er uenige i SDs ønske om å fjerne kunsten. Foto: TV 2

– Har vi ikke viktigere ting å tenke på?

På Facebook-siden til lokallaget i Stockholm uttrykker flere at forslaget viser et feil fokus fra partiet.

«Har vi ikke viktigere ting å tenke på? Det tagges jo kuker og annet daglig overalt! Tror folk som turister og liknende reagerer mer på vår politikk enn hva som er på veggen nede ved Slussen! Sverige...», skriver én.

Flere mener også at det er feil at et politisk parti skal legge seg opp i hva slags kunst som skal være i offentlig rom.

Strömquists utstilling har ble satt opp i 2017 og skal etter planen fjernes denne høsten.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook