Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes går av

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen trekker seg fra sin stilling, mens Terje Søviknes går av som olje- og energiminister. De erstattes av Jon Georg Dale og Kjell-Børge Freiberg.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag ble det klart at det skjer omrokeringer i regjeringen.

Mens Ketil Solvik-Olsen (Frp) trekker seg som samferdselsminister, går Terje Søviknes (Frp) av som olje- og energiminister.

Ketil Solvik-Olsen skal flytte med familien til USA, hvor kona Tone Solvik-Olsen har fått jobb ved et barnesykehus, det forteller han i et intervju med Dagbladet.

– Hatt det fantastisk

Solvik-Olsen sier til TV 2 at han har hatt det fantastisk som samferdselsminister.

– Jeg kunne tenkt meg å ha den rollen resten av livet. Men jeg vet akkurat det er det ikke jeg som bestemmer, sier han og understreker at familien nå må prioritere annerledes.

– Min kone har fått en unik anledning på dette barnesykehuset i USA, og skal bruke den anledningen i ett år, så kommer jeg tilbake til Norge etterpå, sier han.

Solvik-Olsen forteller at han ikke har planlagt å gi seg med politikken selv om han nå går av som minister.

– Jeg er engasjert i politikk fordi jeg tror på gode løsninger, og jeg kommer til å engasjere meg i Frp også fremover, sier han.

Fortsetter gjerne som nestleder

Solvik-Olsen er i dag fungerende nestleder i Frp. Hva som vil skje med denne rollen skal diskuteres på sentralstyremøtet mandag, forteller han til TV 2.

– Hvis de ønsker at jeg fortsetter, så gjør jeg gjerne det. Men hvis de mener det er mer hensiktsmessig at noen andre overtar den rollen mens jeg er i USA, så er det også helt naturlig, sier han.

Samtidig ser han at det kan være upraktisk å ha en slik rolle mens han bor i et annet land, og sier at dette er opp til senstralstyret å bestemme.

– Samtidig kan man gjøre mye god kommunikasjon i dag med internett, mail og liknende, påpeker han.

Dersom Solvik-Olsen kommer tilbake om ett år, faller det sammen med partiledervalget i Fremskrittspartiet.

– Er du kandidat til å ta over som partileder?

– Det synes jeg er litt tidlig å begynne å diskutere, men ja jeg ser for meg at jeg fortsatt vil ha en fremtid i Fremskrittspartiet. I hvilken rolle er opp til partiet å diskutere, sier Solvik-Olsen.

Den avtroppende samferdselsministeren vil heller ikke utelukke at han kan stille til stortingsvalg en gang i fremtiden.

– Det er også litt avhengig av situasjonen for øvrig i partiet, sier han.

Hoksrud blir landbruksminister

Jon Georg Dale, som nå er landbruksminister, vil ta over for Solvik-Olsen og utnevnes i statsråd fredag formiddag.

– Jeg kan beskrive Jon Georg som en usedvanlig dyktig fyr, sier Ketil Solvik-Olsen.

Jon Georg Dale møtte pressen torsdag i forbindelse med at regjeringen har blitt enig med bondeorganisasjonene om en krisepakke på 525 millioner kroner. Dale svarte slik på TV 2s spørsmål om det stemmer at han er Norges neste samferdselsminister:

– Det kommenterer jeg naturligvis ikke, men jeg har likevel lyst til å si at det er et tap at Ketil Solvik-Olsen gir seg nå. Han har vært en strålende samferdselsminister og levert knallgode resultat. at han nå velger å prioritere familien, forstår vi, men det er klart det er et tap for Frp når Ketil Solvik-Olsen gir seg som samferdselsminister.

Hoksrud blir statsråd

TV 2 erfarer at det er Bård Hoksrud som tar over stillingen som landbruksminister etter Dale.​ Hoksrud sitter i dag i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, men har erfaring fra regjeringsapparatet som statssekretær i Samferdselsdepartementet.

I en kronikk publisert i Nettavisen skriver den avtroppende samferdselsministeren at han mener han kan gjøre en innsats for partiet også når han er i USA, og at et år i utlandet ikke vil svekke hans politiske engasjement.

– Verden er digital og vi er ikke lengre unna hverandre enn en mail eller Facebook-live-sending. Samtidig er det selvsagt begrensninger for hva jeg kan påta meg av oppgaver, skriver han.

Terje Søviknes (Frp) går av som olje- og energiminister.
Terje Søviknes (Frp) går av som olje- og energiminister. Foto: Junge, Heiko

Freiberg tar over for Søviknes

TV 2 erfarer også at Terje Søviknes (Frp) trer av fra sin stilling som olje- og energiminister. Ifølge Dagens Næringsliv, som først omtalte saken, ønsker Søviknes å gå tilbake til lokalpolitikken.

Ifølge TV 2s opplysninger at det er stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg som tar over som olje- og energiminister. Freiberg var i mange år ordfører i Hadsel i Nordland før han i 2015 ble statssekretær i Olje- og energidepartementet. I 2017 ble han innvalgt på Stortinget, og han sitter i dag i næringskomiteen.

Saken oppdateres.

(TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook