VALG: Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna) og Ulf Kristersson (Moderaterna) under en partilederdebatt tidligere i år I bakgrunnen: Ebba Buch Thor (Kristdemokraterna), Jan Björklund (Liberalerna) og Annie Lööf (Centerpartiet).
VALG: Jimmie Åkesson (Sverigedemokraterna) og Ulf Kristersson (Moderaterna) under en partilederdebatt tidligere i år I bakgrunnen: Ebba Buch Thor (Kristdemokraterna), Jan Björklund (Liberalerna) og Annie Lööf (Centerpartiet). Foto: Henrik Montgomery, TT Nyhetsbyrån

valget i sverige:

Flere forsøk på valgfusk avslørt

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier de har sett en økning i antallet aktiviteter som har til hensikt påvirke valget, som finner sted om litt over en uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ser økt aktivitet sammenlignet med tidligere valg i 2014 og også sammenlignet med hvordan det har vært tidligere i år, sier Linda Escar, fungerende sikkerhetssjef i Säpo, til Sveriges Radio.

– Det kan eksempelvis dreie seg om den digitale arenaen, elektroniske angrep, belastningsangrep, eller automatiserte kontoer, fortsetter hun.

Hun nevner politiske organisasjoner eller myndigheter koblet til valget som typiske mål for dataangrepene. Konkrete eksempler eller antall tilfeller vil Säpo ikke si noe om.

Twitterbotter

En måte juksen foregår på, er bruken av såkalte ''Twitter-botter''. Det foregår ved at falske Twitter-kontoer liker og deler saker, slik at det får mer oppmerksomhet på mediet.

Ifølge CNN har det vært en dobling av Twitter-roboter som støtter det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna en måned før valget finner sted.

Ingen mistenkte

Säpo kan imidlertid ikke si noe om hvem de mistenker at står bak angrepene.

– Vi håndterer en mengde aktiviteter og hendelser, og å si hvem som ligger bak hver aktivitet er et puslespill vi må løse gjennom etterforskningen vår. Det bildet kommer vi nok ikke til å ha klart for oss før etter valget, sier Escar.

Beredskapen er også økt mot eventuelle omfattende utenlandske forsøk på å påvirke valget, men Skar sier Säpo foreløpig ikke har sett noen tegn på dette.

(©NTB / TV 2)