Her jakter bedragerijegeren Terje svindlere på nettet

Nordmenn svindles for nærmere fem milliarder kroner i året via digitale plattformer.

– Når du vet hva de bruker penger på – våpen, prostitusjon, narkotika – så er det et samfunnsansvar å stoppe pengestrømmen, sier Terje Fjeldvær, DNBs leder for bedrageribekjempelse, til TV 2.

I hjertet av DNB ligger krigsrommet der Financial Cyber Crime Center holder til.

Bedragerijegeren sier dette er en egen seksjon som skal bekjempe bedrageri.

På store skjermer, som TV 2 må sladde, vises det hvilke nettsider som fortløpende blir identifisert og tatt ned.

Totalt svindles nordmenn for nærmere fem milliarder kroner i året via digitale plattformer.

– Folk blir sykemeldte

Tradisjonelt har volumet vært innen kort- og transaksjonssvindler, men de siste årene har det vært en stor vekst av bedragerier der kriminelle bruker såkalt sosial manipulering, at de appellerer og lokker folk gjennom sosiale kanaler.

– De blir ringt opp om natta, og tidlig om morgenen. Folk blir sykemeldte, for de er helt utslitte etter å ha kommunisert med vedkommende, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til TV 2.

I såkalt kjærlighetssvindel lager bedragerne falske profiler på Facebook, og lurer store summer ut av personer som blir forelsket i en person de aldri har møtt på ordentlig.

– Etter hvert som ofrene ikke har mer penger igjen, begynner de å bli truende. «Hvis du ikke sender penger, kommer det og det til å skje», sier Dybo i Økokrim.

Også trangen til raske penger lar seg misbruke. Det siste halvannet året har såkalt inversteringsbedrageri vokst i omfang og blitt dobbelt så stort som kjærlighetssvindel.

– Lyn fra klar himmel

Kriminelle organisasjoner lager falske investeringssider, og lokker store summer ut av vanlige personer.

– For oss så kom dette som lyn fra klar himmel i fjor. Da var det ingen som visste hva som traff oss, sier Fjeldvær.

Investeringsbedragerier kommer i flere varianter. Akkurat nå er kryptovaluta en av favorittene til kriminelle som vil svindle penger fra vanlig folk.

– Hovedhensikten er å selge ting som folk ikke har peiling på, og det er en del krypto. Men det er også mye gull, edle metaller og valutaspekulasjon, sier DNBs bedragerijeger.

Frem til 31. juli i år hadde DNB klart å stanse 138 millioner kroner på vei ut av landet i bedragerier som bruker sosial manipulering som modus. DNB har 40 prosent av det norske markedet.

Totalt regner norske myndigheter og institusjoner med å stanse 590 millioner kroner i år. Penger som egentlig er på vei til kriminelle i utlandet.