Halverte vekten:

Jeanette (32) var «hektet» på sukker og mel – så oppdaget hun den metoden som endret alt

Jeanette (32) var så overvektig og syk at hun ikke kunne jobbe eller fungere normalt.

Hele livet har trebarnsmor Jeanette Teigland (32) fra Askøy utenfor Bergen følt at vekten har vært et problem. De siste fire årene har kroniske smerter i kroppen og utmattelse gjort det umulig for henne å jobbe. På det verste har hun trengt hjelp til å komme seg ut av sengen og på toalettet.

– Jeg kunne ikke følge ungene i barnehagen en gang. Jeg var så sliten at folk lurte på om det kom til å gå bra med meg i det hele tatt, forteller hun.

Hun har vært overvektig så lenge hun kan huske.

– Da jeg var baby tålte jeg ikke morsmelk, så de stappet i meg h-melk og fløte, og siden den gang har jeg alltid fått høre at jeg er stor.

Hun ler når hun tenker på det nå, men livet har ikke alltid sett så lyst ut.

Ønsket seg slankeoperasjon

Allerede som 14-åring startet hun å sin første slankekur. Hun snek i morens blader og prøvde alle dietter hun kom over. Nederlaget var like knusende hver gang hun feilet og mantraet fra omgivelsene det samme: «Du må spise mindre og bevege deg mer».

Jeanette har dokumentert vektnedgangen på instagram og på bloggen sin "Klare grenser" Foto: Instagram.
Jeanette har dokumentert vektnedgangen på instagram og på bloggen sin "Klare grenser" Foto: Instagram.

På det meste veide hun 140 kilo og ønsket seg slankeoperasjon.

– Jeg var tung nok, men hadde ikke farlige følgelidelser som gjorde at jeg kunne få det dekket. Hadde jeg hatt råd selv skulle jeg gjort det, forteller hun.

Slanket seg sykere

I en periode fulgte hun et strengt lavkarbo-opplegg og ble sendt på en treningscamp. Selv om hun til sammen kom ned rundt 30 kg, følte hun seg sykere enn noensinne.

– Jeg slet meg ned i vekt og følte meg kjempedårlig, så da kiloene begynte å renne på igjen kort tid etter ga jeg rett og slett opp, forteller hun.

Det var på det tidspunktet hun skrudde på «God morgen Norge» og så Irina Lee og psykolog Susan Pierce Thompson snakke om en metode hun aldri hadde hørt om før.

– Snakket til meg

– Jeg hadde lagt meg kvelden før og var fra meg av fortvilelse og der satt de neste morgen og snakket om meg! Ikke bare kjente jeg meg igjen i det de sa, det var meg de snakket om, sånn føltes det. Det var helt sprøtt, minnes hun.

Irina Lee og Susan Pierce Thompson var invitert til God morgen Norge for å snakke om metoden «Bright Line Eating», som amerikanske Thompson utviklet etter selv å ha vært sykelig overvektig og dopavhengig i mange år. Irina Lee hadde akkurat gitt ut boken hennes «Spis deg fri» på norsk. Irina hadde selv gått ned i vekt etter å ha fulgt denne metoden.

– Én av tre mer sårbare

En av tingene som traff Jeanette aller mest var beskrivelsen Thompson ga av hvordan noen mennesker er mer mottagelige eller sårbare for avhengighet av mel og sukker, slik noen er mer disponert for heroin- og kokainavhengighet.

Jeanette har slitt med overvekt hele livet. For første gang har hun funnet en metode som fungerer for henne. Foto: Instagram
Jeanette har slitt med overvekt hele livet. For første gang har hun funnet en metode som fungerer for henne. Foto: Instagram

Den amerikanske psykologen har en doktorgrad i det som på engelsk kalles cognitive science – kognisjonsvitenskap på norsk. Hun har utviklet metoden Bright Line Eating basert på kunnskap om avvenning og psykologiske teknikker. Hun hevder at hele én av tre er mer disponert for avhengighet av visse mattyper enn andre, og mener at klare grenser for inntak av sukker og mel er viktig for å fri seg fra denne matavhengigheten.

– Det var akkurat som det gikk et lys opp for meg, forteller Jeanette.

– For noen er det sukkeret som er verst, for andre er det melet. For meg var det begge deler. Jeg var hekta og kunne for eksempel bake skillingsboller i tide og utide. Jeg utdannet meg til og med til kokk for å kunne være i nærheten av mat, det ser jeg nå i ettertid, ler hun.

«Gamechanger»

Irina kjenner seg godt igjen i Jeanettes historie. Hun oppdaget metoden via en amerikansk nettside i 2015 etter å ha prøvd å gå ned i vekt i 30 år.

– Jeg var var godt trent og i god form, så jeg skjønte ikke hvorfor jeg ikke gikk ned i vekt. Da jeg leste om metoden fikk jeg et slags «eureka!». Jeg skjønte at dette var en «gamechanger», og siden jeg er forfatter og forlegger bestemte jeg meg for å gi ut boken på norsk.

Fakta om Bright Line Eating:

Utviklet av den amerikanske psykologen Susan Pierce Thompson.

Metoden tar utgangspunkt i fire ufravikelige regler:

1. Ikke sukker

2. Ikke mel

3. Tre måltider om dagen

4. Bestemt mengde til hvert måltid (maten må veies)

– Ikke for alle

Hun understreker at metoden ikke er for alle.

– Ikke alle er like mottakelige for matavhengighet som det jeg og Jeanette er. Det er ingenting vi heller skulle ønske enn å kunne kose oss med «litt» godteri eller «litt» pasta, men slik jeg er laget så stopper jeg ikke med det. Jeg spiser til det er tomt.

Hun er vant til å høre folk hevde at metoden er ekstrem.

– Det metoden beskriver er inntak av riktig mengde av riktig mat. Vi snakker om vanlige matvarer som du finner i en matbutikk – broccoli, gulrøtter fisk og kjøtt – ikke en pulverkur eller piller. Folk kan være skeptiske, men samtidig er det ingen skepsis til hvor mye medikamenter leger skriver ut til fedmerelaterte problemer, eller til at det er stadig flere som blir fedmeoperert, sier hun.

Selv hevder hun å ha prøvd alle mulige slankekurer før hun prøvde Bright Line Eating.

– At råvarene er tilgjengelig på nærmeste butikk ga meg en trygghet på at dette var troverdig og en metode jeg skulle kunne leve med. Jeg har også gått ned i vekt på en pulverkur, men det er jo ikke noen varig løsning, forteller hun.

Ned 40 kg på 365 dager

Akkurat ett år etter at hun så Irina og Susan på TV, sitter Jeanette selv i sofaen til God morgen Norge. Vekten viser at hun har gått ned ytterligere 40 kilo på dagen ett år etter. I tillegg hevder hun at hun har kvittet seg med alle de øvrige plagene – smertene i kroppen og utmattelsen er borte.

– Nå har jeg begynt å jobbe igjen og jeg er trener for fotballaget, forteller hun.

Da Jeanette hørte om metoden skaffet hun seg boken og satte i gang umiddelbart. Hele prosessen har hun dokumentert på bloggen «Klare grenser».

Etter å ha vært sengeliggende og arbeidsufør i fire år lever nå trebarnsmoren et aktivt liv. Foto: Privat
Etter å ha vært sengeliggende og arbeidsufør i fire år lever nå trebarnsmoren et aktivt liv. Foto: Privat

I begynnelsen var det tøft å gi avkall på alle søtsakene og bakervarene, men det blitt lettere med tiden.

– Før fikk jeg høre at jeg kunne kose meg litt ekstra i helgene, men for meg som var hekta ser jeg at det var akkurat som å by en alkoholiker på alkohol. Nå tenker jeg ikke lenger på de de tingene som mat.

– Barna har fått en ny mamma

– Er det vanskelig å leve etter denne metoden når du har familie?

– Nei. Barna mine får lørdagsgodt som før og alt det de trenger. Vi spiser det samme alle sammen. Det er jo vanlig mat, bare at jeg selv holder meg unna mel og sukker. De sier bare at jeg har blitt litt kjedeligere fordi jeg ikke baker så mye lenger, ler hun.

– Til gjengjeld har de fått en helt ny mamma! Aldri har jeg vært mer rolig og balansert innvendig og aldri har jeg følt meg bedre kroppslig. At jeg i tillegg har gått ned i vekt er et bonus, avslutter hun.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook