Høst epler og lag smuldrepai!
Lag deilig bakst med selvplukket epler fra hagen eller kjøp norske i butikken.
Nydelig smuldrepai med epler
- 4-6 stk faste norske epler (ca 500 g)
- 5 ss fin sammalt spelt
- hvis eplene er sure vend inn 1-2 ss sukker, gjerne brunt
- 2 ts kanel
- 3 ss vann
Topping:
- ½ dl sammalt speltmel
- 2 dl havregryn
- 1-2 ss sukker, gjerne brunt (kan sløyfes)
- 50 g grovhakkede valnøtter eller hasselnøtter (kan sløyfes eller erstattes med havregryn for de som ikke tåler nøtter)
- 75 g kaldt smør ev margarin uten melk
Varm stekeovn til 150°C.
Skjær eplene i tynne båter og bland med sammalt spelt, eventuelt litt sukker, kanel og vann. Fordel i en paiform.
Bland sammen mel, havregryn, eventuelt litt sukker og hakkede nøtter og over eplebitene.
Bruk en ostehøvel og skjær kaldtsmør i skiver og fordel over epleblandingen.
Stek på midterste rille i varm stekeovn i 40-45 min.
Server nystekt med is, krem,vaniljesaus eller vaniljekesam/yoghurt.
Tips:
Glutenfri: Bruk glutenfri havregryn og erstatt speltmel med glutenfritt havremel (mal havregryn i en foodprosessor til halvfint havremel).
Pærer eller plommer kan erstatte epler. Er plommene veldigmodne/saftige, vend inn 1 ss potetmel sammen med melet. Smuldrepaien kan også lages med blåbær. Vend da 1 ss potetmel inn i bærene sammen med sukkeret, sløyf kanel.