Høst epler og lag smuldrepai!

Lag deilig bakst med selvplukket epler fra hagen eller kjøp norske i butikken.

Nydelig smuldrepai med epler

  • 4-6 stk faste norske epler (ca 500 g)
  • 5 ss fin sammalt spelt
  • hvis eplene er sure vend inn 1-2 ss sukker, gjerne brunt
  • 2 ts kanel
  • 3 ss vann

Topping:

  • ½ dl sammalt speltmel
  • 2 dl havregryn
  • 1-2 ss sukker, gjerne brunt (kan sløyfes)
  • 50 g grovhakkede valnøtter eller hasselnøtter (kan sløyfes eller erstattes med havregryn for de som ikke tåler nøtter)
  • 75 g kaldt smør ev margarin uten melk

Varm stekeovn til 150°C.

Skjær eplene i tynne båter og bland med sammalt spelt, eventuelt litt sukker, kanel og vann. Fordel i en paiform.

Bland sammen mel, havregryn, eventuelt litt sukker og hakkede nøtter og over eplebitene.

Bruk en ostehøvel og skjær kaldtsmør i skiver og fordel over epleblandingen.

Stek på midterste rille i varm stekeovn i 40-45 min.

Server nystekt med is, krem,vaniljesaus eller vaniljekesam/yoghurt.

Tips:

Glutenfri: Bruk glutenfri havregryn og erstatt speltmel med glutenfritt havremel (mal havregryn i en foodprosessor til halvfint havremel).

Pærer eller plommer kan erstatte epler. Er plommene veldigmodne/saftige, vend inn 1 ss potetmel sammen med melet. Smuldrepaien kan også lages med blåbær. Vend da 1 ss potetmel inn i bærene sammen med sukkeret, sløyf kanel.