Kulturpersonlighet ba gravid kvinne om å få utføre overgrep på baby

RYSTENDE BEVIS: Politioverbetjent Lars Bergem og aktor Julie Ulstein dokumenter de groteske samtalene mellom tiltalte og likesinnede som ønsker å begå overgrep mot barn. Foto: Arne Rovick
RYSTENDE BEVIS: Politioverbetjent Lars Bergem og aktor Julie Ulstein dokumenter de groteske samtalene mellom tiltalte og likesinnede som ønsker å begå overgrep mot barn. Foto: Arne Rovick
SUNNMØRE TINGRETT (TV 2): I kommunikasjonen med den gravide kvinnen ønsket mannen å forgripe seg mot hennes nyfødte baby.

Chatten til den tiltalte ålesunderen avslører ekstreme overgrepssamtaler der han i detalj beskriver hvordan han ønsker å forgripe seg mot små barn.

Aktor Julie Ulstein har brukt store deler av dagen i Sunnmøre tingrett til å lese opp fra de rystende samtaleloggene.

Grusomme detaljer

I en chat med en navgitt mann fra 1. juledag 2015 og til 7. februar 2016 ber tiltalte vedkommende om å begå seksuell overgrep mot egne barn. Her er fantaserer de om seksuell omgang med en baby og diskuterer hvordan de kan begå overgrep med en gang et barn er født.

I ett av tiltalepunktene viser påtalemyndigheten til kommunikasjon mellom ålesunderen og en gravid kvinnen der tiltalte ønsker å forgripe seg mot hennes nyfødte baby.

Dette er bare ett av en lang rekke rystende forhold ålesunderen er tiltalt for. Ønsket om å forgripe seg på babyen formidlet han i en Skype-samtale med kallenavnet «klister 1» 17. august i 2015. Kvinnen som skal skjule seg bak dette kallenavnet, var da gravid. De diskuterte også overgrep mot de to jentene hun allerede hadde.

– Innholdet i samtalene er svært grovt. Det beskriver både samleie med små barn og det viser bilder av seksuelle overgrep mot til dels små barn, sier politiadvokat og aktor Julie Ulstein til TV 2.

I formiddag møtte mannen i Sunnmøre tingrett i Ålesund, tiltalt for å ha hatt kontakt med minst 75 personer der han har diskutert grove seksuelle overgrep mot små barn samt mottatt og delt bilder og video som viser overgrep mot barn.

Tiltalen omfatter også oppbevaring av 800 overgrepsbilder og 150 filmer som viser overgrep mot barn/viser seksualisert fremstilling av barn.

Den omfattende chatten og utveksling av overgrepsmateriale skal ha skjedd i perioden fra januar 2013 til oktober 2016 da mannen ble arrestert.

Erkjenner straffskyld

Tingrettsdommer Knut Anders Oskarson brukte nesten en time på lese opp den særdeles grove tiltalebeslutningen som består av hele 75 punkter med et grusomt innhold der det på det mest groteske beskrives hvordan han ønsker å misbruke barn helt ned i spedbarnsalder og deling av overgrepsmateriell.

På spørsmål fra tingrettsdommer om han erkjenner straffskyld, svarte pensjonisten som også er en kjent kulturpersonlighet i Ålesund:

– Skyldig på alle punkt. Jeg er skamfull, sa tiltalte.​

Mannens forsvarer - advokat Oddvar Aarsæther er svært kritisk til at politiet valgte full hovedforhandling når hans klient har tilstått.

– Min klient har erkjent alt og lagt seg flat. Han ønsket tilståelsessak. Nå føler han at det blir offentlig gapestopp nå som saken går som hovedforhandling i stedet for tilståelsessak, sier Aarsæther til TV 2.

Han forteller at det har vært en svært tung dag for tiltalte i retten.

– Han opplever det som svært belastende å måtte høre samtaleloggene og se bildene som dokumenteres for retten. Men han kommer seg gjennom det, sier Aarsæther.

I morgen skal mannen i 70-årene forklare seg for Sunnmøre tingrett.

FORSVARER: Advokat Oddvar Aarsæther forsvarer kulturpersonligheten fra Ålesund i den grove straffesaken som startet i Sunnmøre tingrett i dag. Foto: Arne Rovick
FORSVARER: Advokat Oddvar Aarsæther forsvarer kulturpersonligheten fra Ålesund i den grove straffesaken som startet i Sunnmøre tingrett i dag. Foto: Arne Rovick

Chattet med Krf-politiker

Ifølge Sunnmørsposten (betalingsmur) skal ålesunderen 70-årene hatt skype og chatt-kontakt om seksuell overgrep mot barn med alt fra en lokalpolitiker fra KrF, til bankansatte og daglige ledere i bedrifter. På samtalelista er også en norsk kvinne som driver leketøysbutikk.

Det var et tips fra Kripos som utløste den omfattende etterforskningen mot ålesunderen seinhøsten 2016.

– Kripos hadde fått melding om ålesunderen via den amerikanske organisasjonen NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) som blant annet jobber for å avdekke overgrep, forklarte aktor, politiadvokat Julie Ulstein i sitt innledningsforedrag.

AKTOR: Politiadvokat Julie Ulstein er aktor i straffesaken mot ålesunderen. Foto: Arne Rovick
AKTOR: Politiadvokat Julie Ulstein er aktor i straffesaken mot ålesunderen. Foto: Arne Rovick

På denne bakgrunnen gikk politiet til aksjon mot mannens bopel og gjorde omfattende funn på vedkommendes datautstyr. Mannen satt varetektsfengslet fra midten av oktober og frem til 14. desember i 2016.

For å kunne klare å identifisere de personene som var omfattet i kommunikasjonen med tiltalte, opprettet politiet i Møre og Romsdal «Operasjon jupiter» i jakten på nettovergrepere. I januar i år var 84 overgripere identifisert gjennom denne etterforskningen.

I saken mot ålesunderen har politiet identifisert og opprettet straffesaker mot 28 personer, både i eget og politidistrikt over hele landet. Det er ikke kjent i hvor mange av disse sakene det er tatt ut tiltale/straffesak har ført til dom.

DOMMER: Tingrettsdommer Knut Anders Oskarson administrerer straffesaken. Foto: Arne Rovick
DOMMER: Tingrettsdommer Knut Anders Oskarson administrerer straffesaken. Foto: Arne Rovick

Aktor har i tingretten nå i formiddag dokumentert et utvalg av grove overgrepsbilder som ble funnet på mannens datatustyr. Som en del av bevisførselen redegjør aktoratet nå for den svært omfattende og rystende mengden med kommunikasjon tiltalte har hatt med likesinnede over hele landet. Gjennomgangstonen er tiltaltes klare ønsker om å gjøre overgrep mot barn i alle aldre og utveksling bilder.

Det er satt av fire dager til straffesaken i Sunnmøre tingrett.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook