KANSKJE KOMMER KONGEN: En smilende Kong Harald snakket med de han møtte på på vei til toget på Nationaltheatret stasjon fredag ettermiddag. TV 2 har ikke lyktes med å finne ut hvem mannen til høyre er.
KANSKJE KOMMER KONGEN: En smilende Kong Harald snakket med de han møtte på på vei til toget på Nationaltheatret stasjon fredag ettermiddag. TV 2 har ikke lyktes med å finne ut hvem mannen til høyre er. Foto: Kåre M. Hansen

Kåre (61) sperret opp øynene da han så hvem som dukket opp på perrongen: – Det var helt konge!

Kåre fikk seg en overraskelse da han skulle ta toget på vei hjem fra jobb fredag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en helt vanlig fredag ettermiddag for Kåre M. Hansen (61). Han var nettopp ferdig på jobb og stresset avgårde til Nationaltheatret stasjon. Han måtte skynde seg hjem for å forberede konas 60-årsselskap som skulle finne sted senere på kvelden.

Da Kåre ankom perrongen, synes han at han så et kjent fjes.

– Det var ganske mørkt, men jeg så en mann som lignet veldig på kongen, forteller han til TV 2.

Kåre gikk nærmere og fikk seg en overraskelse da han så hvem som ventet på toget.

– Jeg tenkte: Det må jo være kongen? Deretter så jeg livvaktene hans, og det var ingen tvil, det var kongen!, sier Kåre.

Assisterende kommunikasjonsjef ved Slottet, Sven Gjeruldsen, sier til TV 2 at grunnen til at Kong Harald tok toget var fordi han hadde et privat program denne helgen.

– Hva han skulle, ønsker jeg ikke kommentere. Men det er ikke uvanlig at kongefamilien tar toget, sier Gjeruldsen.

Gled inn i mengden

Han har i mange år jobbet som journalist, blant annet for Aftenposten, som først omtalte saken. Gjennom sin lange karriere han han ved flere anledninger møtt de kongelige i ulike jobbsettinger. Han har blant annet hilst på Kong Olav og Kronprins Haakon. Han har også spist lunsj på Slottet med flere av de kongelige. Men dette spontane møtet overgår alt han tidligere har opplevd.

– Plutselig stod han foran meg som en privatperson. Han var så smilende og folkelig og pratet med dem han traff. Han gled rett og slett inn i mengden. Det var veldig hyggelig! Jeg er veldig glad for opplevelsen jeg fikk.

PÅ VEI TIL TOGET: Fredag ettermiddag tok Kong Harald toget fra Nasjonaltheateret. Foto: Kåre M. Hansen
PÅ VEI TIL TOGET: Fredag ettermiddag tok Kong Harald toget fra Nasjonaltheateret. Foto: Kåre M. Hansen

Ifølge Kåre virket det som at det var få som fikk med seg at det var selve kongen som ventet på toget. Det hele foregikk derfor veldig rolig.

– Dette var en veldig spesiell situasjon, som viser hvor flott vi har det i dette landet. Det at det er så trygt og godt at selv kongen kan rusle ned på stasjonen og ta toget. Det må være helt unikt i hele verden, sier han.

– Det var helt konge! Dette er en opplevelse jeg ikke kommer til å glemme med det første, fortsetter den tidligere journalisten.

Gikk ikke bort

Da Kåre så hvem det var, tok han fram mobilen og knipset bilder.

Han forteller at han vurderte å gå bort til livvaktene for å spørre om kongen kunne gi en liten hilsen til hans kone Sonja som fylte 60 år denne dagen.

– Men så tenkte jeg at jeg ikke ville forstyrre han på fritiden hans. Har man fri, så har man fri. Det ble et artig poeng i talen under selskapet senere på kvelden da, sier 61-åringen.

– Ikke hverdagskost

Dette er ikke første gang en konge velger offentlige transportmidler som fremkomstmiddel. Kåre trekker paralleller til da Kong Olav tok trikken i sin tid under oljekrisen i 1973.

IKONISK: Trikkekonduktøren på det berømte bildet av kong Olav på trikken, Sigmund Myrvold, var innom Scanpix' lokaler i 2006 for å få en kopi av Jan Greves kjente fotografi - 33 år etter at det ble tatt, under oljekrisen i 1973.
IKONISK: Trikkekonduktøren på det berømte bildet av kong Olav på trikken, Sigmund Myrvold, var innom Scanpix' lokaler i 2006 for å få en kopi av Jan Greves kjente fotografi - 33 år etter at det ble tatt, under oljekrisen i 1973. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/ NTB scanpix

– Det er et ikonisk bilde. De kongelige har jo mange biler og sjåfører til disposisjon, som gjerne frakter dem dit de vil. Så foretrekker han å ta toget som folk flest? Det er jeg skikkelig imponert over.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland skjønner godt at Kåre ble overrasket.

– Jeg forstår godt at mannen som støtte på selveste kongen på perrongen på Nationaltheatret stasjon sperret opp øynene – for dette er jo ikke hverdagskost. Og det er godt at vi bor i et land hvor dette fortsatt er mulig. De fleste av oss har jo også på netthinnen det berømte bildet av kong Olav på vei til skitur med Holmenkollbanen under bensinstreiken i sin tid, forteller Totland til TV 2.

Skjer oftere enn vi tror

Ifølge Totland er det ikke ofte vi ser slike bilder av utenlandske kongelige, men han vet at særlig yngre kongelige liker å ferdes ute blant folk.

SIKKERHET FØRST: TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland forteller at sikkerheten til kongefamilien står høyt når kongefamilien er ute på private ærender.
SIKKERHET FØRST: TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland forteller at sikkerheten til kongefamilien står høyt når kongefamilien er ute på private ærender. Foto: Sørbø, Krister/ NTB scanpix

Han mimrer tilbake til da avdøde prinsesse Diana ble stadig vekk fotografert på shopping i London. Også det samme skjer med Kate og Meghan i dag, opplyser Totland. Men ikke uten tilsyn.

– De har selvsagt alltid med seg egne livvakter – og det hadde også Kong Harald. Det er jo de som ivaretar hans sikkerhet – og vurderer situasjonen rundt ham til enhver tid.

Totland har ingen formeninger om hvor Hans Majestet skulle denne dagen, men forteller at han selv har opplevd å møte kongefamilien ute i private settinger flere ganger.

– Selv må jeg innrømme at jeg alltid blir litt glad og varm om hjertet når jeg ser slike bilder av våre kongelige - eller støter på dem selv ute blant folk. For det har faktisk skjedd noen ganger i årenes løp, forteller han.

– Jeg tror faktisk at våre kongelige ferdes ute blant folk på denne måten langt oftere enn vi kanskje tror, og at de setter stor pris på at de fortsatt lar seg gjøre, avslutter Totland.